IX. Országos Pékfesztivál - Háttérinformációk

Monostori Erőd, Komárom 2011. július 2.

 

 

Péktábor

A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a sütőipar hagyományainak megőrzésére létrejött szakmai szervezet, amely többek között a hagyományos sütőipari termékek kutatásával, bemutatásával foglalkozik. A rend 2003 óta rendezi meg a pék szakmát oktató szakközépiskolák és szakmunkásképző intézetek számára táborát a Monostori Erődben. Első évben az emléktár anyagának összeállításában elévülhetetlen érdemeket szerző Pesti Barnabás Szakközépiskola és a nagykőrösi Toldi Miklós Szakközépiskola vett részt a táborban, később évente egy-egy újabb iskola diákjai csatlakoztak.

2011-ben június 22. és július 9. között a tanulók felújítják az állandó kiállítást, tésztaalakítási és sütési bemutatókat tartanak. A szabadtéri kemencékben, naponta frissen sülnek a hagyományos sütőipari termékek.

 

Sütőipari Emléktár és Kenyérmúzeum a Monostori Erődben

A Monostori Erőd építése során egy 4000 négyzetméteres pékséget hoztak létre, amelynek csak a felét rendezték be. A sütőipar története szempontjából ez a létesítmény kiemelkedő jelentőségű, hiszen ez a katonai pékség a polgári kenyérgyáraknál mintegy 100 évvel régebbi és nagyobb is. Kemencéin 1946-ig sütötték az úgynevezett „prófuntot", azaz komiszkenyeret, a katonák fő eledelét. Az erőd egykori péksége alatti magtár helyén található a nyolc helyiségből álló Kenyérmúzeum. Ezen az 580 négyzetméteren helyezték el a Sütőipari Emléktár gyűjteményét. A jelenleg romos állapotban lévő pékség még működőképes állapotba hozható, és elhelyezkedését, kialakítását, múltját tekintve a világon egyedülálló élő múzeummá alakítható. A gyűjtemény a sütőipar kialakulását, a népi sütéstől a gépesítés kezdetéig mutatja be, emellett a hazai régiók jellegzetes sütőipari termékei is megtekinthetők.

A Monostori Erődöt 1992-ben műemlékké nyilvánították, majd 2000-ben megkezdődött kulturális-idegenforgalmi hasznosítása. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének kezdeményezésére 2001-ben a Sütőipari Emléktár anyaga a Monostori Erődbe került.

2002-ben a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének tagjai megkezdték az anyag kiállításához szükséges ipartörténeti feldolgozást, szponzorok gyűjtését és pályázatok beadását.

2003-ban a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Gimnázium és a Nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola tanulóinak jóvoltából a kiállításra szánt anyag állagvédelme is megtörtént.

2003 szeptemberében megnyílt a Komiszkenyér és az Agrármarketing Centrum támogatásával a HÍR (Hagyományok, Ízek, Régiók sütőipari termékei) kiállítás.

A kiállítás anyagát adó hányatott sorsú Sütőipari Emléktár hosszú vándorlás jutott a mai, csodálatos és méltó helyszínre. Minden évben - március 15. és november 15. között - várja a látogatókat egy-egy történelmi kor sütőipari sajátosságainak bemutatásával és az állandó kiállítással.

 

A Monostori Erőd

A Duna Gibraltárja!" - az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben sokáig így nevezték azt az erődrendszert, amely - a folyó jobb és bal partján - most is tiszteletet parancsolóan áll Észak- és Dél-Komárom területén.

A korszerű erődrendszer kiépítése 1809-ben kezdődött, és 1877-ig tartott. A mai Dél-Komárom területén található Csillag Erőd, Igmándi Erőd, valamint az erődrendszer leghatalmasabb és legimpozánsabb tagjának számító Monostori Erőd, a XIX. századi közép-európai erődépítészet legmagasabb színvonalát képviselik, mind haditechnikai, mind építészeti szempontokat tekintve.

Mivel épületeiket a XX. század harci cselekményei elkerülték, az objektumok különösen alkalmasak a Duna mentén élő népek közös történelmének és kultúrájának megjelenítésére, hozzájárulva e népek immár az unión belüli történelmi megbékéléséhez.

A komáromi erődrendszer - a hat erődítmény a Duna két partján - egy hatalmas, mégis egységes karakterű muzeális-kulturális „élmény-teret" alkot.

Az erődrendszert a szlovák-magyar kormányok 2007-ben felterjesztették az UNESCO Világörökség Listájára, de a cím elnyerésére várhatóan csak a további 11 Monarchia-utód országban található erődökkel együtt lesz esély.

A komáromi erődrendszer egy része már 1998 óta látogatható. Bár a fő attrakciót a - másfél-két órás séta alatt szakszerű vezetés mellett is megtekinthető - Monostori Erőd festett lőoktató terme, végtelen hosszú kazamatái, sejtelmes fényű téglaboltíves termei, valamint háromszintes Duna-parti bástyája jelentik, sokan visszatérnek a „kenyérmúzeum", az „erődmúzeum", a XX. századi harcászati eszközök gyűjteménye, vagy az ART-FORT időszaki kiállítások kedvéért. Az erőd többhektárnyi udvara számos rendezvénynek ad helyet.

 

Vissza az eredeti cikkre

További információk

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek