Irodalom és színház: Újhelyi Kinga a Déri Múzeumban

A SZÉPÍRÓ OLVAS

ANYAÖL

Túlélni csak az Isten segített...

Színházi bemutató és közönségtalálkozó a Déri Múzeumban


Dancs Rózsa, a valahai sepsiszentgyörgyi magyartanár és  későbbi családanya, mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban csaknem húsz éven keresztül. 

Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc és tíz éves gyermekével és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. 

A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Rózsának nyolc terhességéből két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét.

Története személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy  egész társadalom  szenvedését tárja fel. 

A  könyv hiteles lenyomata az Anyaöl c. előadás melynek minden sora igaz. Háttere az egykori romániai abortusz-törvény, az a bizonyos 666-os Dekrétum . 

A "szeku" nem játszott kesztyűs kézzel, s nemcsak Tőkés László családjában – túlélni pedig csak az Isten segített.  

Ez a monodráma Újhelyi Kinga színművész előadásában rekviem-féle minden meg nem született, vagy megszületett és halálra vagy árvaházakba ítélt, pusztulásba hajszolt életért. A bemutató 2021. október 30-án 19 órakor kezdődik a Déri Múzeum Dísztermében.

Az előadás után vendégünk lesz a könyv Amerikából hazalátogató írója, Dancs Rózsa, akivel Gyürki Katalin irodalomtörténész, kritikus beszélget.Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek