Intelmek

A bográcsozás bizony férfitudomány! - mondja nevetve keresztfiának Paprikás Tóth Tibor,

-        

A .... miközben a kertben szalonnasütéshez kialakított négyszögletes, téglából és samottból kialakított tűzrakó helyen felállítja a bogrács állványát, hosszan igazgatva a háromlábú alkotmányt, hogy az stabilon álljon.

A viaszosvászonnal leterített kerti asztalon kisebb-nagyobb műanyag tálkákban várják sorsukat a marhagulyás összetevői, a felkockázott hús, a megtisztított és feldarabolt  zöldségek, hagymák, kis üvegekben használatra készen sorakoznak a fűszerek, melyeket a háziasszony, Olga néni készített férje keze ügyébe,  mintegy elismervén  a férfi főzési tudományát, ám okulva az előző hasonló bográcsozás tapasztalatából, amikor az előkészítési munkákat is a családfőre bízta, aki bizony kifelejtette az ételből a krumplit és a fokhagymát. Gondosan letakarta egy fehér abrosszal, megvédendő a bogarak ellen, elvégre tíz jósnő sem tudná eltalálni felhasználásuk időpontját. Most nem lehet elkapkodni a főzést, mert a keresztlányáék jöttek vendégségbe, hogy meghívják őket szóban is az esküvőjükre és egyben átadják e jeles eseményre készült igen díszes nyomtatott meghívót is.

Előző este hosszan vitatkozott Olga asszony a férjével az ifjú párnak főzendő ebéd mibenlétéről, végül úgy döntöttek, hogy annak elkészítésében mindkettőjüknek fontos szerep jut.  Tibor bográcsban főzi a gulyást, felesége nagysága pedig háromféle süteménnyel kápráztatja el a vendégeket.

A gyanútlan ifjú pár a tízórás vonattal érkezett és fél tizenegykor már tízóraiztak.  Megittak néhány gyűszűnyit az ötvenfokos pálinkából, amitől Marci, a vőlegény, azonnal felbátorodott, s kapott a lehetőségen, hogy Tibor bácsi mellett kuktáskodjon a bogrács mellett.  Panni vihogott a dolgon és közölte a jövendőbelijével, márpedig ő sem marad ki az ebédkészítésből, ezért Olga nénivel tart.

Pattog a tűz a bogrács alatt, benne a zsíron fonnyad a hagyma, amikor Tibor előveszi a kisebbik demizsont, abban tartja az asszonynép elől eltitkolt kétévi borát, amit különleges alkalomra tartogatott. Mi lenne ennél különlegesebb alkalom, mintsem a keresztlánya esküvői meghívása? Jó gyereknek látszik a Marci, már harmadszor találkozik vele és éppen ideje, hogy felvilágosítsa a férjeknek szánt szentenciákról, csak elébb kissé meg kell alapozni a hegyi beszédet, amelyhez némi bátorság szükségeltetik. A kétéves bor itatja magát, akkor is, ha vizespohárból isszák, mert azokat készített ki nekik Olga asszony hűtött ásványvízhez. Hiába, jó asszony Olga, még harminchat évi házasság után is a kedvébe jár. De tett is ezért éppen eleget. Amit az asszony nem hall és nem lát, arról nem tud, és megmarad abban a hitben, hogy párja párját ritkítóan hűséges férj. No, ennek a tudománynak a mibenlétéről kell felvilágosítania a Marci gyereket. Megtette ezt annak idején a három fiával is, és náluk is bevált a módszer. Náluk nincs válás a családban.

-         Marcikám, isten éltessen benneteket! – emeli koccintásra a telitöltött poharát.

-         Köszönjük, Tibor bátyám! Ám nekem már elég lesz a borból, mert kiütöm magam, mire elkészül az ebéd.

-         Dehogy ütöd ki magad! Kellett ez a három pohár borocska ahhoz, hogy megjegyezd, amit mondok. A fiaimnak is elmondtam a tartós házasság titkát, és úgy döntöttem, megosztom veled is. Persze, nem kell feltétlen megfogadnod, de nálunk ez bevált családi fogás.

Pirospaprikát szór a megpirult hagymára, rádobja a zúzott fokhagymát, majd beleforgatja a húst. Gondosan kavargatja, hadd fürödjenek a paprikás zsírban a húskockák, s egyenletesen felpiruljanak, mert az adja meg az étel igazi ízét.

-         Gyere, ülj ide mellém, nem akarok hangosan beszélni, mert az asszonynépnek éles a füle, még a harmadik szomszéd tyúkjának a kárálását is meghallják a zárt ajtón keresztül.  Marci fiam, a legfontosabb, hogy sose hazudj a feleségednek, mert arra előbb utóbb rájön! Ha nem akarsz valamit elmondani neki, akkor ne tedd, de az igazság azon valós szeletével traktáld, amivel nem bántod meg. Ez azért is jó módszer, mert nem kell hazugságokat megjegyezned, ráadásul ártatlan képpel előadhatod, elvégre igazat szólsz.

-         De Tibor bátyám! Miért kellene hazudni a feleségemnek?

-         Én azt nem tudhatom, gyerekem, de előfordulhat. Azt azonban fogadd meg, hogy szeretik az asszonyok, ha udvarolnak nekik. Mondd neki gyakran, hogy számodra ő a legszebb, legokosabb asszony a világon, akit imádsz, és akire nagyon büszke vagy. Mert ezt akarja hallani, és ha te nem mondod neki, akkor szívesen meghallgatja, ha más férfi mondja. 

-         Panni nem olyan!

-         Hajaj, majd olyan lesz! Majd beszéljünk erről egy év múlva! Kívánatos bevezetni egy heti rendszert, amelynek lényege, hogy mindkettőtöknek legyen egy estéje, amikor a másik nem kérdezi, hová mész, mit csinálsz. Nálunk ez nagyon bevált. Keddenként munka után összejövök a barátaimmal és kártyázunk. Időnként éjfélig is. Csütörtökönként pedig Olga nénéd tölti drága idejét a barátnőivel.  Tudod, hogy milyen fiús estéket csaptunk a gyerekeimmel azokon az estéken? Hajaj! De erről most nem mesélek.

-         Nekem nincsenek kártyás barátaim!

-         Majd lesznek, fiam, csak idő kérdése. De az sem baj, ha sakkoztok, fallabdáztok, fociztok, vagy pusztán söröztök. Nem érted a lényeget? Lesz egy estéd, amikor azt csinálsz, amit akarsz! Ehhez szükségeltetik egy nagyon jó barát is, akire bármikor hivatkozhatsz, és aki álmából felkeltve is szemrebbenés nélkül tud a nejednek mesélni a közös estéteken történtekről, hosszan és hihetően részletezve, mint vesztetted el a piros ultit, vagy nyerted meg a durtmarsot, pedig gyenge lapod volt, de ez az ő hibája, mert nem hívta időben a tök ászt.

-         Ez tetszik nekem!

-         Na, látod! Természetesen ez kölcsönös alapon működik, mert a barátod nejénél neked kell hasonló helyzetben helyt állnod! Aztán azt is jegyezd meg, hogy mielőtt hazatérnél a hosszabb kiküldetésből, ne felejts el hazatelefonálni és megmondani az érkezésed pontos időpontját. Nem azért, mintha megcsalna az asszony, de add meg neki az esélyt arra, hogy megfelelő fogadtatásban részesítsen. Például a kedvenc ételeiddel várjon!

-         Hát, az kissé nehezen menne, mert Panni nem tud főzni!

-         Megtanul, Marcikám, emiatt ne aggódj! Minden rendes családban a közös élethez hozzátartozik a közös kassza. Így a helyes! De ez nem jelenti azt, hogy neked ne legyen egy kis tartalék pénzed, amiről rajtad kívül senki sem tud, amihez hozzányúlhatsz, ha úgy hozza a helyzet.

-         Tibor bátyám, nálunk nem lesz olyan helyzet! Mindent közösen megtervezünk!

-         Á, nem úgy van az! Egyszer köt az ember házasságot, legalább is úgy tervezi, de ki tudja, mit hoz az élet! Időnként megkóstolhatod más nő főztjét is! Ha tudnád, milyen hosszú egy házasság? Néha kell egy kis változatosság! Az pedig pénzbe kerül! Jól jegyezd meg, Marcikám, számodra a világon a legfontosabb a feleséged! Emiatt, adott esetben reá a szeretődnek adott ajándék értékének a minimum a dupláját költsd! Ennek örül az asszony is, meg te sem felejted el, hogy számodra a feleséged aranyat ér! No, felöntöm a gulyást vízzel, beleteszem a zöldségeket és ideje inni egy pohár bort! Mielőtt megpimpósodna, vagy Olga nénéd észrevenné, mert az utóbbi esetben elkobozná, a saját érdekünkben, nehogy berúgjunk, mielőtt elkészülne az ebéd. Márpedig szomjasan nem jó főzni! A víz meg csak mosakodásra való!

Olga asszony elhúzza a firhangot az nyitott ablak elől, mert a konyhában már melegebb van, mint odakinn az udvaron. Hangosan felnevet, amikor meglátja, milyen könnyedén emeli fel férje a demizsont, hogy teletöltse borral a poharakat, ami egyértelműen arról tanúskodik, hogy a dugi bor felét már megitták. Három literes a fonott üveg. Pillanatokon belül felönti Tibor a bort egy üveg ásványvízzel, hogy kitartson az ital a főzés végéig. Igyák csak, úgyis kiizzadják a kinti melegben. Serénykedik Pannika, pedig még látni is rossz, mennyire balkezes. Nem baj, majd megtanulja a sütés-főzés tudományát, mert rákényszerül. Hiába, azt nem tanítják az iskolában, de még az egyetemen sem, otthon pedig az édesanyja főztjét eszi, illetve ette eddig.

-         Kislányom, két nyújtódeszkám és nyújtófám van, egyiket ifjú asszonyként kaptam, a másikat meg a nagyanyámtól örököltem. Egyiken te dolgozol, a másikon meg én.  Majd mindig mondom, vagy mutatom, mit tegyél. Hanem elmondanám neked is a szentenciákat, amiket a menyeimnek mondtam. Nem kötelező megfogadni, de jó, ha tudsz róluk.

-         Köszönettel veszem, keresztanya!

-         Jól van Pannikám, örülök neki. A legfontosabb dolog, hogy gyakran hangoztasd a férjed előtt, hogy mennyire biztonságban érzed magad mellette!  Semmi rossz nem érhet, míg érzed a szeretetét, a keze érintését, már maga az a tény is megnyugtat, ha egy levegőt szívhatsz vele.

-         Egyenesen imádom Marcit!

-         Azért nem kell túlzásba esni! Érzi azt a nélkül is, ha ezt kimondanád!

-         Mi mindent őszintén megbeszélünk!

-         Hát, nem lesz mindig így! Nem akarlak elkeseríteni, de majd rájössz, hogy amiről nem tud a férjed, az számára nem is létezik. És időnként ez a jó!

-         Nincs olyan, amiről nem tudhatna!

-         Még nincs, gyerekem! De lesz! Elég, ha arra gondolsz, hogy valamelyik férfi munkatársad megdicséri a frizurádat, vagy az új ruhádat. Elmeséled neki, és ő máris arra gondol, hogy idegen férfiakkal flörtölsz! Jobb a békesség!

-         Igaz, eléggé féltékeny típus a vőlegényem!

-         Na, látod! Éppen ezért már a házasságotok elején érdemes elvetni bizonyos szabadság magvát. Nálunk az a bevált módszer, hogy hetente egy este azt csinálunk, oda megyünk, ahová csak akarunk.  Tibor keddenként kártyázik, csütörtökönként meg én megyek el kávézni a barátnőimmel.

-


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Kovács L. István
#2. 2017. október 2. 15:07
Imádom! Nagyon jó, gratulálok kedves Yolla!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek