Indul az évad a Fonóban: szeptemberben rögtön két minifesztivál várja a közönséget

Két hét szünet után szeptember 2-án újra nyit a Fonó, pénteken már táncház, szeptember első hétvégéjén pedig a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja tölti be a házat

 

 

Szeptember közepén ismét megrendezik a Fonó Selection fesztivált, de természetesen a Táncházak éjszakája is feledhetetlen estének/éjszakának ígérkezik a Fonóban!

 

A Novan Experiment ingyenes akusztik koncertjével nyit a ház szeptember 2-án. Péntekenként - ahogyan az elmúlt időszakban megszokhattuk - táncház várja a közönséget, 3-án az Erdőfű lesz a házigazda zenekar, de a BorFolk is bekapcsolódik, két banda húzza a talpalávalót felváltva. 10-én a Berka együttes muzsikál moldvai táncházat, mellettük egy vonós banda is vendégünk lesz.

 

A szeptember 11-e szombati nap a városban számos helyen a táncházaké, hiszen Táncházak éjszakája lesz! A Pajtában ezen a napon este nyolctól másnap hajnalig Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. A Színházterembe várjuk azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt este fél kilenctől Senior táncház veszi kezdetét, tíz után pedig gyimesi, mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnalig a Szigony zenekar és a Budapest Mezőség Band közreműködésével.

 

Minden évben kiemelt program a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja, amely idén 10. alkalommal kerül megrendezésre szeptember 4-5-én. A hangszerkiállításon hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatják be míves instrumentumaikat, az koncerteken pedig remekművek szólalnak meg. Szombaton szólóestet ad Langer Ágnes hegedűművész, Miranda Liu (hegedű) és Szalai Éva (zongora) pedig duóban szólaltatják meg a magyar hegedűiskola jeles képviselőihez köthető műveket. Vasárnap a Somogyi Vonósnégyes ad koncertet, bemutatva a kiállító készítők hangszereit.

 

Számos ingyenes programmal kedveskedik ebben a hónapban is az zeneház, 8-án az Attaca, 9-én a Tárkány Trió lép fel, de ingyenes a szeptember 25-én végre hosszú leállás után újrainduló - a maga nemében hiánypótló - Kamasz Táncházon való részvétel is.

 

Ahogy minden évben idén is megrendezik a Fonó Selection fesztivált szeptember 14-étől, este koncertekkel és táncházakkal, napközben szakmai programokkal. A koncertprogramban  többek között a Magyar banda, Petrás Mária, a Meybahar, a Dresch duó, az Ötödik évszak, a Tárkány Művek, Vizeli Máté és Balogh Melinda lép fel, de sor kerül az Ephmere duó bemutatkozására és táncházakra is. Adatközlőket is hívtak a szervezők, ezúttal Magyarlapádról érkeznek majd énekes és táncos mesterek a rendezvényre.

 

 

Vonós mesterhangszerek közelről a 10. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján

Koncertek, borkostoló és hangszerkiállítás várja a vendégeket a Fonóban szeptember első hétvégéjén

A hegedűkészítés misztikum, csak találgatják, mitől lesz jó egy hangszer hangja, a fa megválasztásától, a lakk minőségétől, vastagságától, a megmunkálástól, a lélektől, amit beletesz a készítő a hangszer „szívébe”, a készítő kezének energiájától, vagy azoktól a rezgésektől, amelyek a hegedűn játszók zenéje által költözik a hangszerbe – valószínűleg mindegyik számít többé, vagy kevésbé.

Tizedik éve ad otthont a Fonó a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre. A hangszerkiállításon évről-évre 10-12 hegedűkészítő mester mutatja be új hangszerét, a hangszereket meg lehet szólaltatni, kézbe lehet venni, személyes kapcsolat alakulhat ki a készítőkkel, miközben a kiállító borászok nedűit kóstolgatjuk. Ez egy remek fórum, ahol készítő és művész találkozhat, eszmecserét folytathat, de az eseményt sok laikus érdeklődő, zeneszerető is látogatja. A kiállítás mellett esténként világhírű magyar művészek koncertjeit hallgathatja meg a közönség, így az elmúlt években a rendezvény vendége volt Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám, Gwendoly Masin és a Keller Quartet is többek között.

Idén szeptember 4-én, szombaton Langer Ágnes hegedűművész szólókoncertjére kerül sor, aki Bach és Ysaye szólószonátáit szólaltatja meg a Köszönjük Magyarország program támogatásával, majd Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere lép színpadra Szalai Éva zongoraművésszel együtt. Közös hangversenyükön azok közül a művek közül válogattak, amelyek egykor a magyar hegedűiskola, Hubay Jenő és növendékei számára készültek, így elhangzik Brahms: Magyar táncok – válogatás, Bartók Béla: 1. rapszódia hegedűre és zongorára, Maurice Ravel: Tzigane és Hubay Jenő: Sechs Stücke. Szeptember 5-én, vasárnap a Somogyi Vonósnégyes lép fel a kiállítás keretében megszólaltatva a készítők hangszereit, amelyekkel Beethoven: c-moll vonósnégyesét és Weiner: Pastorale fantázia és fúga c. műveket adják elő a közönségnek. A rendezvény házigazdája Tóth Endre zenetörténész a koncert alatt bemutatja az új hangszerek készítőjét.

 

"Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!" (Faragó-Thököly Márton)

Program:

2021. szeptember 4-5. Fonó Budai Zeneház

Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja

Mesterhangszerek és vonók kiállítása, borkóstolók, koncertek

Kiállító készítők: Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Popara Nikola

 

szeptember 4.

 

16:00-tól látogatható a hangszerkiállítás, 18:30 kiállításmegnyitó

 

19:30 Koncert

Langer Ágnes (hegedű) szólókoncertje

Műsoron:
Bach: C-dúr szólószonáta BWV 1005
-Adagio
-Fuga
-Andante
-Allegro assai
Ysaye: Szólószonáta Nr.3 "Ballade"

szünet

 

Miranda Liu (hegedű) és Szalai Éva (zongora) hangversenye

Bartók Béla: 1. rapszódia hegedűre és zongorára
Hubay Jenő: Sechs Stücke, Op.121 - Preghiera
Johannes Brahms: Magyar táncok - válogatás
Maurice Ravel: Tzigane

A kiállítás 23.00 óráig látogatható, a rendezvény alatt borkóstoló.

 

szeptember 5.

12:00-től 18:00-ig látogatható a kiállítás

14:00 A Somogyi Vonósnégyes hangversenye

Beethoven: c-moll vonósnégyes op. 18. No.4.
Weiner: Pastorale fantázia és fúga

 

A kiállítás látogatása, valamint a vasárnapi koncert ingyenes. A szombati koncertre itt kaphatók jegyek »» https://fono.jegyek.passeum.com/jegyek/x-wine-and-violin

 

Bővebb info itt »» http://www.fono.hu/hu/programok/x.-wine-and-violin-hegedukeszitok-szalonja-800

 

 

 

Fotó: Barcsik Géza

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek