Hurrráááá! Író vagyok! Író vagyok!

Képtelen képesség. Öncélú hirdetmény. Egy kis remény.


Ez a Stephen King is - mint az amerikás híres emberek legtöbbje - biztos magyar származású! Ezt látszik bizonyítani, hogy amikor utoljára Magyarországon járt, meglátogatta az egyedül élő, öreg Király Arnold bácsit, a nyugdíjas magyar tanárt, aki kortársaitól eltérően nem volt alkoholista, a nőkről csak annyi ismerete maradt, hogy azok szoktak főzni és gyereket nevelni, de arról már fogalma sem volt, hogy hol, és hogyan készültek ezek a lurkók. Hál' Istennek a látásával nem volt semmi baj, így nem csoda, hogy öregkorára egy szenvedélye maradt, az internetezés. Hivatásának rabja maradt itt is, kizárólag irodalmi fórumokat látogatott, verseket, novellákat olvasott. Itt talált rá Andor szösszeneteire. Először a nevük hasonlósága miatt keltette érdeklődés vezette őt, hogy az egyik írását elolvassa. Ez épen egy műtét leírása volt, melynek olvasása a téma komolysága mellett is valahogy jókedvre derítette. Andor többi művének olvasása közben jött rá, hogy egy szike is lehet múzsa, egy élettelen múzsa. Ebben az időben járt nála épen, - ahogy a rokonát szeretettel elnevezte: - a "Kingpityu". Beszélgetés közben az öreg szóba hozta Andort is. Amikor "Kingpityu" végighallgatta a történetet, egy pillanatig maga elé nézett elgondolkodva, majd elővette zsebéből a mindig magánál hordott noteszát és egy ceruzával néhány sort írt bele.

Ha valaki kíváncsi rá, hogy mit írt kis füzetecskéjébe, az olvassa el az egyik - most kezembe került - Stephen King idézetet:

"Az írók mindenre emlékeznek (...). Különösen a fájdalomra. Vetkőztess egy írót pucérra, mutass rá a forradásokra, és ő még a legkisebbnek is elmondja a történetét. A nagy sebekből pedig nem amnézia lesz, hanem regény. Némi tehetség nem árt persze, ha az ember író akar lenni, de az egyetlen igazi feltétel az, hogy minden egyes forradás történetére emlékezz. A művészet lényege a szívós emlékezet."

Stephen King

„Boldogok, akik nem látnak és még is hisznek" - áll a Bibliában. Ezért kérem, ne vetkőztessenek pucérra a forradásaim miatt, higyjék el nekem, ott van a sok mesemondó heg. Inkább olvassák el a hozzá tartozó történeteket.

Azért bizalmasan megsúgom, otthon ágyba bújás előtt, néha még is megállok pucéran a tükör előtt, végignézek a forradásaimon és halkan elmormolom a hozzá tartozó történeteket. Mert nem akarok elfelejteni semmit, azaz valami íróféle szeretnék maradni még sokáig! Andor

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
andor
#13. 2012. november 12. 09:25
Kedves Csilla!
Minden írás tulajdonképen egy bemutatkozás!
Nagy örömömre szolgál, hogy tetszenek Neked ezek a bemutatkozások! Költözésben vagyok, és olyan nagy a fölfordulás, hogy nem találom a tollamat! :)) De majd jövök! Ez nem fenyegetés! :)) Szeretettel Andy
előzmény: Csilla hozzászólása, 2012. november 11. 20:00
andor
#12. 2012. november 12. 09:18
Kedves Answer barátom!
Köszönet elemző soraidért! Régebbi írásom ez, és most már úgy olvastam vissza, mintha nem én írtam volna! És így vagyok a többi régen írt írásommal is. Jót derülök és mindig fölteszem a kérdést magamnak, honnan jutott ez a sok marhaság az író eszébe? Vagy ez a mostani is! Ma is így írnám meg? Úgy érzem, mindegyikben benne van az én, csak a hangulattól, témától föggően más és más oldalát mutatja!
Szeretettel Andy
előzmény: Answer hozzászólása, 2012. november 11. 17:29
andor
#11. 2012. november 12. 09:01
Kedves Veniam!
Teljesen igazat adok neked! Nagyon örülök a tetszésednek!
Szeretettel Andy
előzmény: hozzászólása, 2012. november 11. 12:25
andor
#10. 2012. november 12. 08:57
Kedves Violet!
Köszönöm, hogy meglátogattál és olvastál!
Szeretettel Andy
előzmény: Violet hozzászólása, 2012. november 11. 10:39
andor
#9. 2012. november 12. 08:55
Kedves Eliza Beth!
Mint a töltött káposzta! Különben is, ismétlés a tudás anyja!
Köszönettel Andy
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. november 11. 10:05
Csilla
#8. 2012. november 11. 20:07
..... billentyűkoptatás talán jobb :-)
Csilla
#7. 2012. november 11. 20:00
Ez volt anno a bemutatkozásod, Andy?
A címből arra gyanítok ....
Számtalanszor bebizonyítottad, hogy remek írói vénával rendelkezel, és ez nem "képtelen képesség".
Folytasd tovább a 'tollkoptatást' sokunk örömére!
Answer
#6. 2012. november 11. 17:29
Aki ír, magát (is) adja.
Minden forradásban benne van az én.
A nagyokban főleg.
És a memória...
Neked ez nem probléma!
Barátod: Answer
Violet
#5. 2012. november 11. 10:39
Bizony, a "szívós emlékezet" felettébb szükséges az írói léthez!
Gratulálok!
Eliza Beth
#4. 2012. november 11. 10:05
Újraolvasva is tetszik! Hajrá, Andor!
Eliza Beth
#3. 2010. október 30. 09:40
A forradások szaporodásával egyre több időt vesz igénybe ez a művelet... a végén ebből fog állni egy napod... Főleg, ha a jótékony elfedi, hogy ezt már elmormoltad, és elkezded megint....
Inkább gyorsan írd le! Király Pista is azért ír annyit :-))
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek