Hozbi: ÜSS VAGY FUSS!

A Puskin moziban megtekinthettem 2012. szeptember 12-én a filmet.

 

 

Kezdjük az elején: a Puskin mozi. Kinek mi jut eszébe e név hallatán? Az én lelki szemeim előtt egy régi kor neves filmszínháza jelenik meg, pontosabban szólva, jelent meg eddig. Igaz, mindez csakis a név hallatán, mert még sohasem vitt a sorsom ebbe a moziba. Miután sikerült kideríteni a helyét, jött az első meglepődés, hiszen, nap, mint nap elmegyek előtte, és eddig még nem is tudatosult bennem, hogy ez még mindig egy létező, ráadásul elég nagy mozi. Kívülről a kicsit lepusztult épület tetején pillanthatjuk meg nagy betűkkel a Puskin feliratot. Bevallom kicsit megijedtem, mi vár bent, és láss csodát! A beérkezés után egy kisebb előtér várt minket, ahol minden megtalálható volt. Kicsit beljebb van a várórész, ami még a gyerekekre is gondol, külön egy számukra kialakított játékbirodalommal. A másik érdekesség, amit én csak a film után vettem észre, hogy a moziból közvetlen az átjárás a kávézóba, aminek a kialakítása és a hangulata is nagyon barátságos és megfogó. Viszont most már ideje beülnünk a nézőtérre. Szemem-szám tátva maradt, azt se tudtam, hol vagyok, mint az elsős kisgyerek, úgy csodálkoztam rá ennek a teremnek a szépségére. Bevallom, számomra a kikapcsolódás már itt elkezdődött. Nem moziban éreztem magam, hanem egy elvarázsolt térben, ami kifejezte az eleganciát, a régi kor eszméit, értékeit, szépségeit. Szívből ajánlom a mozi megtekintését mindenkinek, ahol, mint kiderült, nemcsak mozifilmeket játszanak nagy sikerrel, hanem rendszeresen tartanak színházi előadásokat is.

De most már elég a helyszínről, térjünk át a filmre. Egy megdöbbentő kezdéssel indítunk, hirtelen az ember nem tudja hová csöppent, egy 18 éves karikával ellátott filmbe, vagy egy romantikusba, de egyet biztosra vesz, hogy nem akció-vígjátékba, ugyanis a főszereplőket, Charlie Bronson-t (Dax Shepard) és Annie-t  (Kristen Bell) egy eléggé intim helyzetben láthatjuk, amint éppen egymáson-egymással beszélgetnek.
E különös indítás után ismerkedhetünk meg a többi szereplővel, a kissé komikus, vicces, kétbalkezes fazonnal, Randyvel (Tom Arnold), aki a tanúvédelmi programban résztvevő Charlie védelméért felelős, de már az elején kérdésként merül fel bennünk, hogy ki védelmezi a másikat. Ugyanis Randy képében egy olyan férfi bontakozik ki előttünk, aki képes leönteni magát kávéval, majd elszabadult kocsiját futva üldözi, és végül a pisztolya segítségével pár ablak és ajtó mellett az autót is sikerül megfékeznie.
Megismerjük a minden lében kanál Annie exét, Gilt (Michael Rosenbaum), aki még mindig halálosan szerelmes hőn áhított nőjébe, de Annie-nek ő már nem kell. Éppen ezért a férfi figyeli Annie-t és a párját, keresi Charli legkisebb hibáját, amit ellene fordíthat, és amivel visszaszerezheti volt szerelmét.
Annie tanárként dolgozik a helyi iskolában, ám egy napon nagyszerű ajánlatott kap Los Angelesben, egy tanszéket, amit Ő vezethet. Megismerhetjük nyugtatókon élő főnökét (Kristion Chenoweth), aki előrevetíti azt, hogy Annie mivé válhat, ha itt marad.
El is indulnak az állásinterjúra, ám ekkor jönnek a problémák, ugyanis Charlie éppen Los Angelesből menekült el a tanúvédelmi program keretében, de barátnőjéért képes mindent megtenni, még azt is, hogy visszamegy oda, ahol bármikor megölhetik. Elindulnak egy Lincoln-nal, ami jó kis járgány. A lány exe követi őket, és értesíti az ellenségeit a hollétéről. Innentől kezdődik az üldözés, a menekülés akciós látványvilágával, de valahogy mégsem veszi át a megszokott, és néha már unalmas autós üldözéses filmeknek a stílusát. Mindvégig váltakoznak a felszínen az üldözötteknek és az üldözőknek az egymás iránti érzelmei. Dimitri (Brandley Coper) régen nagyon közel állt Charlie-hoz, de az életük különvált, és nagy ellenségeké váltak. Most képes volna kioltani az életét a pénzért és a bosszúért, ráadásul gyorsan be tud pöccenni minden apróságon. Annie számára világos lesz a szerelme múltja, és végigkövethetjük, hogy miképp tudja kedvese zűrös életét feldolgozni az, aki merő ellentéte ennek a világnak. Charlie ugyanis bankrablók, banditák sofőrje, valamint segítője volt, és ebből adódtak a problémái. Szerencsére a férfi mostanra már teljesen megváltozott, új életet kezdett, és megfogóvá, udvariassá, érzelmessé, segítőkésszé érett.

Jason Bateman is feltűnik egy kis szerepben ahol a főhősünk állomautójának kiveszi a motorját egyik reggelre virradóan.

A homoszexualitás és az idős meztelen test is egy kis helyet kap a viccesnél viccesebb jelenetekben.

Érdemes megemlíteni, hogy a film nagyon alacsony költségvetésből készült, de ez nem érezhető egyik jelenetben sem. Mindenki szívességből, kis gázsiért vállalta a szereplést, vagy épp a segítséget. Mindent jól megoldottak a készítők, sokszor saját életüket sem kímélve (kézikamerával az autó hátuljáról lelógva készültek az autós jelenetek felvételei). Az autókat kölcsönkapták a Generals Motorstól.  A film forgatókönyvét 2011 februárjában kezdte el írni a főszereplőnk (Dax), és 2011 júniusában már forgatták is a filmet. Huszonnyolc nap alatt vették fel az összes jelenetet.  A végig átszövő érzelem Charlie és Annie kapcsolata azért tűnik olyan valóságosnak a filmvásznon, mivel Ők az életben is egy párt alkotnak.

Ez a film egy humorral átszőtt akció és romantikus vígjáték keveréke, szerintem mindenki megtalálhatja benne, amire éppen vágyik. Én csak ajánlani tudom, érdemes megnézni, és nem csak elfutni mellette.

 

 

 

 

 

További infók


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Döme Zsuzsa
#3. 2012. szeptember 20. 18:33
Moziismertetéssel is egybekötött filmismertetődet szívesen olvastam, köszi.
Balage
#2. 2012. szeptember 19. 23:58
Tetszett a kritikád. Grat!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek