Három év filmtermését mutatja be a Magyar Filmhét

Különleges bemutatóval, plakátkiállítással, kísérő programokkal és díjátadóval várja érdeklődőit a 2014. október 13-án kezdődő Filmhét

 

 

Három év termését mutatja be a Magyar Filmhét, amelyet október 13. és 19. között először rendez meg a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Filmakadémia közreműködésével.


A seregszemlén a 2012. és 2014. év között magyarországi moziforgalmazásban vagy televízióban vetített, illetve vetítendő, a nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt játékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek, kisjátékfilmek és animációs filmek lesznek láthatók” – közölte a rendezvény sajtótájékoztatóján Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.


A filmszakma képviselőinek lehetősége lesz a díjazásban való részvételre. Az újonnan alakult Magyar Filmakadémia tagjai on-line szavazás útján döntenek majd a 17 kategóriában kiosztásra kerülő díjakról.


A Filmhét ünnepélyes megnyitójára a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor október 13-án este, ahol Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves némafilmjét vetítik le felújított, digitalizált változatban. Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) főigazgatója bejelentette, hogy a 68 perces alkotás igazi ritkaság, egyben Jászai Mari egyetlen filmes felvétele. A különleges estére az Oscar-jelölt magyar animáció, a Maestro zeneszerzője, Pacsay Attila írja a kísérőzenét, amelyet a bemutatón egy szimfonikus zenekar ad elő.

Az augusztus 18-án induló www.filmhet.hu internetes oldalon az alkotók szeptember 8-ig nevezhetik filmjeiket. Egy filmelőállító vagy alkotó több alkotással is nevezhet. „A filmhétre független filmeket is lehet majd nevezni, tehát azokat is, amelyek nem a filmalap vagy az NMHH támogatásával készültek” – emelte ki Havas Ágnes.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy az NMHH az elmúlt három évben több mint 4,5 milliárd forint értékben támogatott filmes alkotásokat, köztük 62 animációs film, 123 dokumentumfilm, 96 ismeretterjesztő film, 22 tévéjáték, 39 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 44 forgatókönyv elkészüléséhez járult hozzá. Ebből eddig mintegy 150 készült el. Ezek kaphatnak lehetőséget a bemutatásra az októberi Filmhéten.

Novák Emil rendező-operatőr, a Magyar Filmakadémia képviseletében elmondta, hogy a 17 nappal ezelőtt alakult szervezet célja a filmhét munkájának segítése. Hozzátette: e szervezet rendezi a jövő évtől a filmhetet, ők döntenek majd a filmseregszemle magyarországi alakulásáról.

A közel 100 millió forintból megrendezendő Filmhéten a vezető nemzetközi filmfesztiválok képviselői, külföldi filmes újságírók, filmkritikusok, és több nemzetközi filmszakmai szervezet képviselője is részt vesz.

A vetítések október 13-án kezdődnek a Cinema City MOM Park mozijában. Annak köszönhetően, hogy a Budapest Film Zrt. is csatlakozott a Filmhéthez egy budai és egy pesti moziban – a Tabánban és a Puskinban – a program filmjei mennek majd, illetve pótvetítésekre is sor kerül.


A Filmnet Kft., az Uránia Nemzeti Filmszínház és a MaNDA közös szervezésében szeptember 22-től In Memoriam címmel tűzik műsorra a magyar film azon legendás alkotóinak műveit, akik már nem lehetnek közöttünk (Jancsó Miklós, Maár Gyula, Szécsényi Ferenc, Illés György, Hegyi Barna).


Az elmúlt három év magyar filmjeinek plakátjaiból plakátkiállítás is lesz, a legjobb plakátra a magyar zsűri és a közönség szavazhat majd.

A MaNDA október 14-én szűk körű filmtörténeti konferenciát is rendez „A tolonc és az I. világháború” címmel, amelyre külföldről is hívnak archív szakembereket, filmlaborokat. A konferencián a felújítás kérdéseit, a youtube filmeket érintő előnyeit és hátrányait vitatják majd meg.

A Filmhét díjkiosztójára október 19-én a Müpaban kerül sor, a titkos szavazás eredménye ott derül majd ki.

 

 

Forrás: Magyar Filmhét Sajtótájékoztató és sajtóanyaga


                                                                      Jónás Ágnes


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek