Godot filmklub heti ajánló 2013.06.11-től

A hetedik pecsét, Csalóka napfény, Veszett a világ

 

 

A hét filmjei:

 

06.11. kedd 19.00: A hetedik pecsét (svéd, Ingmar Bergman, 1956, 92')

„Amikor a Bárány a hetedik pecsétet is feltörte..." /lásd Jel 8:1-től/

Az egyetemes filmtörténet e vitathatatlan remeke Bergman pályáján is fordulópont: sikerült hidat vernie a skandináv misztika és az egzisztencialista filozófia közé egy sokrétű, mégis letisztultan egyszerű történettel. Az élet nem más, mint játék a halállal - gondolkodási idő persze kérhető és kapható is, de az egyenlőtlen játszma vége előbb-utóbb mindig ugyanaz... (de addig legalább játszhatunk!)

(svéd nyelven, magyar felirattal)

 

06.12. szerda 19.00: Csalóka napfény (orosz, Nyikita Mihalkov, 1994, 144')
Nyikita Mihalkov a SZU viharos széthullása után nem sokkal készítette ezt a nagyszabású (nem mellesleg Oscar-díjas) filmeposzt, sajátmagával a főszerepben. Vajon a változások új gondolkodásmódot, erkölcsöket stb. is hoztak/hoznak-e magukkal, vagy marad(t) minden a régiben..? Fátylat boríthatunk-e a múltra - és ha igen, mennyire áttetszőt? (És még: ???????)

((Sajnos az általam - legalábbis élőszóban - oly lelkesen beharangozott Ványa bácsi elmarad a rendkívül gyenge hangminőség miatt: elnézést!))

 

06.13. csütörtök 19.00: Veszett a világ/Wild at Heart (amerikai, David Lynch, 1990, 125')

Ez a cannes-i Arany Pálmával (nem érdemtelenül) díjazott posztmodern road-movie sok más műfaj kellékeit is magába szippantja, sőt hol kedves, hol morbid iróniával lépten-nyomon (meg)idézi a hollywoodi filmekben kötelezően tükröződő „amerikai álom" abszurditását. Zsigerekig ható, vérbő ámokfutás a kegyetlen valóság elől egy minden rosszon diadalmaskodó SZERELEM ragyogásában, hamisítatlan Lynch-hangulatban, nem csak pároknak...

(angol nyelven, magyar felirattal) (várhatóan vendégünk David Finch!)

 

Belépő: 500 Ft - vagy bérlet is váltható (4.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom).
A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmesztéta. (További információ: +36 70 238 7583 vagy a fenti email címen.)
Hetente (legkésőbb hétfőn) rövid ismertetőt küldünk a soron következő filmekről.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek