Frissül a stílus - Brains: Refresh The Style

Megjelent és már kapható a boltokban, illetve megvásárolható online is a modern elektronikus tánczenében és házfalkidöntésben utazó Brains legújabb, sorrendben hatodik albuma, a Refresh The Style.

A zenekar legújabb anyagát a Lovasi András vezette Megadó Kiadó adta ki a napokban.

 

A Brains története egyáltalán nem szokványos: a zenekar 1994-es szentendrei megalakulása óta újra és újra megalakul, gyakorlatilag 2010-re nyerte el véglegesnek tekinthető formáját, zeneileg pedig egészen mást képvisel, mint a kezdetekben. Az első években még hardcore-ban utaztak, aztán áteveztek a funk rockra, és egy ponton még fúvósok is voltak a csapatban. A hőskorszak lenyomatát három lemez, a '97-es Színek, a '98-as Semmi komoly és a 2001-es Dunakanyar rasztabanditái őrzi. A 2006-os Humanual lemez már az „újkori" Brainst idézi, ekkor csatlakozott ugyanis a zenekarhoz MC Columbo, és vele készült el a következő, Top Shotta című 2008-as album is, amely egy olyan stíluskavalkádot hozott - drum and bass, hip-hop, rock, ragga -, amely élőben rendkívül hatásosan szólal meg, és aminek köszönhetően a Brains az ország egyik legizgalmasabb koncertzenekarává nőtte ki magát. 2010-ben egy újabb tagcserét követően a zenekarba bekerült a Másfélből ismert Ujj Zoli dobos és Lukács Levi billentyűs, és ez az ötös készítette el végül a Brains eddigi legjobb, legfrissebb, legdirektebb, legpartiképesebb hangzású nagylemezét, a napokban megjelent Refresh The Style-t.

 

„A lemez lényegét az egyik szám címével tudnám leginkább összegezni, a Joy To Share-rel, ami angolul annyit tesz: „megosztani az örömöt". Annyi örömet és energiát kaptunk eddig a közönségünktől, hogy ezt most szeretnénk viszonozni, és megosztani velük a mi örömünket" - mondja az énekes, Columbo. „A lemez jó értelemben populárisabb és dallamosabb, mint az előző - folytatja a gitáros, „zenefelelős" Varga Norbert aka Jimbo. - És rengeteg olyan dolog van rajta, amit két évvel ezelőtt nem mertünk volna megtenni, de most már igen. Ott van például a New Generation című szám, ami egy dubstep szerzemény. Nagyon friss és modern hangzású az egész." „Főleg 170-180 bpm körüli drum n' bass- és 140-150 körüli breakbeat dalok szólalnak meg rajta, de csináltunk egy jungle, és ahogy Jimbo mondta, egy dubstep számot is. Abszolút progresszív és modern a lemez, követi a mai DJ-kultúra világát, mert ebben pörgünk mi is" - teszi hozzá Levi, a billentyűs. „Az összes számot abban a tudatban írtuk, hogy koncerten a lehető legjobb hangulatot lehessen megcsinálni rá. És jól fel is adtuk magunknak a leckét, mert ez a lemez nem gitárra, hanem szintin és számítógépen készült, így élőben nagyon pontosan kell játszanunk, nagyon oda kell tennünk magunkat. Úgy kell játszanunk, mint egy gép, különben nincs meg az ereje" - mondja Jimbo. „Tulajdonképpen ezt a lemezt nem is magunknak írtuk, hanem a közönségünknek" - fűzi még hozzá Columbo.

 

A stílus felfrissítéséhez kiváló vendégművészek is hozzájárultak: a címadó dalban a Rewind partisorozat örökös tagja, MC Zeek gurít egy nagyot, az Éjszaka című számban a Hősök hozzák a formájukat, a Positive People-ben pedig a Freestylers egykori kiválósága, Tenor Fly segít kivetkőzni magunkból. Szóval, a Refresh The Style-on minden adott ahhoz, hogy egész évben frissen tartsuk vele magunkat.

További hír a zenekarral kapcsolatban, hogy Merényi Dávid rendezésében nemrég készült el a zenekar videoklipje a lemez beharangozó dalához, a Ladies Obsession címűhöz, amelyet már nyár óta nagy sikerrel játszanak a rádiók (az MR2 Petőfi rádióban sokáig az egyik legjátszottabb dal volt). A klipet a zenekar a napokban tette közzé a YouToube-on, amit itt lehet megtekinteni.

További infó

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek