Franciául beszélő belga filmek hónapja

Ingyenes online filmfesztivál a FestivalScope-on!

A Fêtes de septembre program keretében négy egész estés film, öt dokumentumfilmés öt rövidfilm kölcsönözhető díjmentesen október 21-ig. A programban az elmúlt éveklegjelentősebb, franciául beszélő belga alkotásai kaptak helyet olyan rendezőktől, mint aRég nem szerelem című filmet is jegyző fesztiválkedvenc Joachim Lafosse vagy azunderground agymenéseikkel ismertté vált páros, Hélène Cattet és Bruno Forzani.

 

Az egész estés filmek között szerepel a 2006-ban a Velencei Filmfesztiválon debütált,Isabelle Huppert főszereplésével készült Sárdobálók (Private Property), mely egykétgyermekes elvált anya kálváriáját mutatja be, ahogyan megpróbálja maga mögötthagyni régi életét. A kivándorlás kérdését boncolgatja a Baden Baden című keserédesvígjáték, melyben egy huszonhat éves fiatal próbál visszailleszkedni szülővárosába egynyári kiküldetés után. Hélène Cattet és Bruno Forzani avantgárd akciófilmje már akísérletezőbb darabok sorát erősíti. A 2018-as Frankofón Filmnapokon is vetített Hulláka napon (Laissez Bronzer Les Cadavres!) egy meghökkentő, gyors montázsokkal ésfilmtörténeti utalásokkal telepakolt őrület, mely a westernek, a francia új hullám és ajakuzafilmek előtt is tiszteleg. Szintén a nagyjátékfilmes válogatás keretében nézhetőmeg Marion Hänsel 2006-os A homok hangjai (Sounds of Sand) című drámája, melybena főhős, a víz nélkül maradt sivatagi faluban élő Rahne és családja útnak indulnak, hogyélhető helyet találjanak maguknak. A homok hangjai a San Sebastian Filmfesztiválonmutatkozott be, ahol dicséretben részesült.

 

A játékfilmek mellett öt egész estés dokumentumfilm, többek között az elmúlt évek egyikhangos fesztiválsikere, a modernkori rabszolgaságról szóló Overseas, valamint ötrövidfilm kapott helyett a belga filmhónap kínálatában. A filmeket a "készlet erejéig"ingyenesen lehet megnézni október 21-ig a https://www.festivalscope.com/page/wbifetes-de-septembre-2021/ oldalon egyszeri regisztrációt követően eredeti nyelven, angolfelirattal.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek