FRANCES HA (Országos bemutató: 2013. október 31.)

A Frances Ha vígjáték a New York-i huszonévesek párkapcsolatairól és mindennapjairól kifinomult, hiteles és roppantmód szerethető stílusban.

 

 

A 27 éves Frances (Greta Gerwig - Rómának szeretettel, Csak szexre kellesz, Arthur, a legjobb parti) gyakornok egy tánctársulatnál. A New York-i fiatalok problémákkal teli hétköznapjait éli, nap mint nap fontos kérdésekkel szembesülve: az álmait kövesse, vagy inkább keményen dolgozzon a jövőjéért? Költözzön albérletbe, vagy a barátainál lébecoljon tovább? És mi a helyzet a legjobb barátnőjével, illetve a nagy szerelemmel? Frances mindenekelőtt a boldogságot keresi, amiért képes meglehetősen váratlan és mindenekelőtt felelőtlen döntéseket hozni - például azt, hogy átruccanjon Párizsba.

 

Az amerikai függetlenfilm körülrajongott fenegyereke, Noah Baumbach igazi sztárrendező: a Torontóban és a Sundance-en nyert díjait Oscar-jelöléssel fejelte meg (A tintahal és a bálna), majd olyan sztárokkal forgatott, mint Nicole Kidman, Jack Black (Margot az esküvőn) és Ben Stiller (Greenberg). A korábbiaknál könnyedebb hangvételű Frances Ha-ban ismét együtt dolgozott - immár társ-forgatókönyvíróként is - utóbbi filmjének gyönyörű főszereplőnőjével, Greta Gerwiggel.

 

Az itthon is népszerű Csajok című sorozat félig komikus, félig drámai szellemiségében fogant Frances Ha bejárta a világ filmfesztiváljait: Telluride és Toronto után az európai premierje idén Berlinben volt, azóta többek között Karlovy Varyban nyűgözte le a nézőit. A New Yorkban és Párizsban forgató Baumbach szeretett volna mind képi, mind zenei megoldásaiban az élete meghatározó filmjei, Truffaut és Godard alkotásai előtt tisztelegni, de a Frances Ha a klasszikusok ismerete nélkül is maximálisan befogadható, ízig-vérig mai mozi, mely hatalmas mosollyal mesél a mindenki számára ismerős problémákról.

 

Az év legbájosabb romantikus vígjátéka Amerikában villámgyorsan kultstátuszba került, a kritikusok egybehangzó lelkesedését is elnyerve: a rottentomatoes.com oldalon a tetszési indexe jelenleg 92%!

 

 

FRANCES HA  (12E)

Fekete-fehér, amerikai romantikus vígjáték

 

Rendezte: Noah Baumbach

Forgatókönyv: Noah Baumbach, Greta Gerwig

Fényképezte: Sam Levy

Producer: Noah Baumbach, Scott Rudin, Rodrigo Teixeira, Lila Yacoub

Vágó: Jennifer Lame

 

Szereplők: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver, Grace Gummer, Michael Zegen

 

Eredeti cím: Frances Ha

Nemzetközi cím: Frances Ha

Gyártó: Scott Rudin Productions, Pine District Pictures, RT Features

Hossz: 86 perc

Kód: 92428

Országos bemutató: 2013. október 31.

Magyarországon forgalmazza a Mozinet.

Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott (előzetes)

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek