Filmgyári capriccio - Az Országos Széchényi Könyvtár fotókiállítása (2013. február 20 - április 30.)

A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. február 20-án, szerdán 16 órakor kezdődik, melyen Dr. Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója mond köszöntő beszédet.

 

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt.

A 2013. február 20 és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével megajándékozva a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A Tanu és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.

B. Müller Magda, a kiállítás rendezője hosszú évek munkája során gyűjtötte össze azon standfotósok fényképeit, akik más filmrendezőkkel, operatőrökkel és színészekkel dolgoztak.

A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. február 20-án, szerdán 16 órakor kezdődik, melyen Dr. Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója mond köszöntő beszédet. A kiállítást Koltai Lajos Oscar díjas filmoperatőr nyitja meg, az ünnepségen felvételről felhangzik Törőcsik Mari előadásában a Csak egy színjáték című dal, mely gyönyörű lírai vallomás a filmgyártás folyamatáról.

 

 

 

A megnyitó másnapján, február 21-én 9:30-13:00. óra között a kiállításhoz kapcsolódva, A fiatal magyar film útjai címmel tudományos konferencia kerül megrendezésre az OSZK és a MANDA rendezésében.
Az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében a következő filmesztétikai előadásokat hallgathatják meg az érdeklődők:

1.       Vincze Teréz: A múltat kell megoldani (A történeti emlékezet mintázatai kortársi filmjeinkben)

2.      Harmat György: Az „első" és az „utolsó" film (Kísérletező idős és ifjú alkotók)

3.      Schubert Gusztáv: Kis magyar commedia dell'arte: Kapa és Pepe

4.      Kelecsényi László: Meghalt a történet! Éljen az epizód!

5.      Bárdos Judit: Final Cut?

6.      Báron György: Sárkányfog-vetemény - a test, a hús, a nedvek és az ösztönök Pálfi György filmjeiben

 

Az előadásokat Budapest IX. ker. Polgármesteri Hivatala és a Keszthelyi Színház támogatja.

A kiállítás társrendezője a Magyar Művészeti Akadémia. A kiállítás létrejöttét támogatta : MAFILM Nonprofit Zrt., MANDA, MAFILM Audio Kft., Miskolczy Péter filmproducer, Kovács Gábor és Pataki Ági, Tivoli Film Kft., Hunnia Filmstúdió, Visionteam, Új Dialóg Stúdió, Somogyiak Baráti Köre, Vidicop Kft.

 

 

A kiállítás és a konferencia egyaránt 600 forintos belépőjeggyel látogatható.
A megnyitó ünnepségen a részvétel ingyenes.

A konferencia a budapesti IX.kerület diákjai számára - diákigazolvány felmutatásával - ingyenesen látogatható.

 

A kiállítás megtekinthető: 2013. február 20 - április 30. között 10-18 óráig.

 

A kiállítás helyszíne:   Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet

 

 

 

Országos Széchényi Könyvtár, Budavári palota F. épület
telefonszám: 06 (1) 224 3700

www.oszk.hu

www.facebook.com/nemzetikonyvtar

www.twitter.com/nemzetikonyvtar

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek