Filmajánló: Ted

Könnyed, laza, szórakoztató. Azoknak is merem ajánlani, akik általában ódzkodnak a beszélő állatoktól (plüssmackótól).

 

Vígjátékok esetében gyakori, hogy az ember kínosan érzi magát egy-egy jelenet láttán, annyira erőltetik a (sokszor gyenge) poénokat. Ebben az esetben ettől nem kell félnünk, a film készítői értenek a dolgukhoz, tudják, hogyan kell komédiát készíteni. A történet főszereplője, a nyolc éves John Bennett végtelenül magányos gyermek, akinek teljesül leghőbb vágya, életre kel egyetlen barátja, Ted, a plüssmackó. A rendkívüli esemény híre körbejárja Amerikát, a maci híres lesz, de soha nem feledkezik meg legjobb pajtásáról. Együtt nézik a nyolcvanas, kilencvenes évek sorozatait, elválaszthatatlanok, és minden programot kettesben csinálnak. 

A mese 27 évvel később folytatódik, főhősünk (Mark Wahlberg) 35 éves, komoly barátnője van Lori Collins személyében (Mila Kunis), ám ő még mindig az exceleb macival füvezik, és tévézik a kanapén. A sztori innentől lesz "átlagos": a barátnőnek igazi férfira van szüksége, akinek céljai vannak az életben és képes kiszakadni gyermeki pajtása bűvköréből. John mindent megtesz, hogy megfeleljen Lorinak, ami nem könnyű egy olyan vagány mackóval az oldalán, akinek felhőtlen gyermekkori éveit köszönheti. Innen a bonyodalom, az örök dilemma, össze lehet-e egyeztetni a feltétlen barátságot a párkapcsolat elvárásaival, vagy valamelyiket fel kell adni? Ne legyünk szigorúak a történetet illetően, ritka az olyan vígjáték, ahol nem a szerelem és az abból fakadó nehézségek állnak a középpontban. Szerintem ezzel nincs is semmi baj, a lényeg, hogy a körítés jó legyen.

Ted figurája zseniális, stílusa meglehetősen eltér a klasszikus plüssmackó sztereotípiától. Szókimondó, piszkosszájú, megbotránkoztató, mégis imádnivaló. A Family Guy alkotóitól másra nem is számíthatunk. Szintén örömteli tény, hogy a film főszereplői tökéletesen megfelelnek az elvárásoknak (már amennyiben az ember elvárja, hogy a színészek jól játszanak). A mai 30-as korosztályból kikerülő nézők (kiváltképp a férfiak) még némi nosztalgiával vegyes együttérzést is felfedezhetnek magukban a film megtekintése közben. Hogy miért? Majd kiderül. Mindenkinek érdemes megnézni, garantáltan másképp látjuk majd a saját macinkat, ha hazaértünk.

 

7.5

 

Komma Olívia


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#2. 2012. szeptember 10. 22:47
Ügyes kritika.
Grat!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek