Férfi-Nő-Angyal, avagy Ismerd meg Bartókot!

Új sorozatot indít a Danubia Zenekar a BMC-ben

 

 

 

 

A Danubia Zenekar által életre hívott rendhagyó koncertsorozat egészen új oldalról mutatja be Bartók Béla munkásságát, sokoldalúságát. A három alkalomból álló sorozaton Bartók három lelki aspektusa kerül fókuszba: a Férfi, a Női és a nemek feletti, Angyal princípium - a sorozat részei is ezeket a címeket kapták. Az elhangzó művek értelmezéséhez Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus, az est házigazdájának lebilincselő történetei adnak útmutatást a közönségnek.

 

A koncerteken a szerző zenekari művei mellett ismert és kevésbé ismert kamaraművek is elhangzanak olyan művészek részvételével, mint Balogh Ádám (zongora), a Szent Efrém Férfikar, Szokolay Ádám (zongora), Schöck Atala (mezzoszoprán), Bodor János (hegedű) és a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara. Vendégük lesz a színpadon két ifjú hegedűs szólista, Berec Laura és Kelemen Gáspár. A sorozat nyitóestjét Dobszay-Meskó Ilona, a további esteket Szabó Soma, valamint a Zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté vezényli.

 

A sorozat nyitókoncertje február 4-én és 5-én a férfiasságról, a férfi-lélekről szól: Balogh Ádám Bartók zongoraműveiből ad ízelítőt, a Szent Efrém Férfikar a ritkán hallható Bartók-férfikarok világát mutatja be, a koncert leírásában szereplő női lélekrészként, Animaként pedig Dobszay-Meskó Ilona karmester mozgatja a zenekart.  Jung szerint a férfiak izgalmasabb része a női lélekrész, az Anima, míg a nőknél épp az Animus felelős sok zseniális és katasztrofális kanyarért az életben és alkotásban. Akárhogy is, Bartók férfiasságának sok oldala van: a macsó és az agresszor hang tüntető hiánya mellett tud karakteresen férfias zenét írni, férfikari művei pedig az érzékenység különleges és ritkán hallható csodavilágai.

 

A március 4-5-ei koncerten a női lélek kerül előtérbe. Bartók 44 duóiból a két ifjú hegedűtehetségtől, Berec Laurától és Kelemen Gáspártól hallhatunk válogatást, a 27 női és egyneműkarból a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara ad elő, valamint Schöck Atala (mezzoszoprán) és Szokolay Ádám (zongora) előadásában elhangzik az Öt dal Ady Endre szövegeire Szabó Soma vezényletével. Hogyan szerelmes a férfi és hogyan szeret a nő? Főhősünk egyik központi témája volt ez, ami nem csupán halkan, de fehéren izzó magánéletéből és a központi műből, A kékszakállúból derül ki, hanem sok egyéb, énekhangra írt alkotásból is, mint ahogy nagy zeneszerzőnk szinte minden zenéjét áthatja a szemérmes érzékiség.

 

A Bartók-portrésorozat harmadik részeként április 8-9-én a nemek feletti, az Angyal köré építette műsorát a Zenekar. A Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára mellett elhangzik Bartók I. hegedűversenye Bodor János hegedűművész közreműködésével. A rejtély - központi kellék minden nagy életműben. Amiről nem lehet beszélni, ahol az ember „Észak-fok, titok, idegenség", ott kezdődik az örök érvény. Bartóknál ez a pillanat szinte mindig éjjel köszönt ránk, éjszaka-zenéiben nem csupán a Holdat, csillagokat, denevéreket és szellemeket halljuk, de a mögöttük elterülő végtelent is megsejtjük.

 

Zeneszerzőportrék - Bartók

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

Jegyár: 3000 Ft

Bérletár (3 koncert): 7500 Ft

 

2022. február 4-5. 19.00 óra

Férfi - Bartók portrésorozat 1.

 

Magyar képek

Improvizációk magyar népdalokra

10 könnyű zongoradarab

Allegro barbaro

Férfikarok: Est, Székely népdalok, Négy régi magyar népdal

 

Közreműködik: Balogh Ádám - zongora, Szent Efrém Férfikar

Vezényel: Dobszay-Meskó Ilona

Házigazda: Eckhardt Gábor

 

 

2022. március 4-5. 19.00

Nő - Bartók portrésorozat 2.

 

44 duó - részletek

Öt dal Ady Endre szövegeire, op. 16 (BB 72)

1. Három őszi könnycsepp (Autumn Tears)

2. Az őszi lárma (Autumn Sounds)

3. Az ágyam hívogat (My Bed is Calling)

4. Egyedül a tengerrel (Alone with the Sea)

5. Nem mehetek hozzád (I Cannot Come to You)

27 női és egyneműkar - részletek

Falun

 

Hogyan szerelmes a férfi, hogyan szeret a nő? Főhősünk egyik központi témája volt ez, ami nem csupán halkan, de fehéren izzó magánéletéből és a központi műből, A kékszakállúból derül ki, hanem sok egyéb, énekhangra írt alkotásból is, mint ahogy nagy zeneszerzőnk szinte minden zenéjét áthatja a szemérmes érzékiség.

 

Közreműködik: Schöck Atala - mezzoszoprán, Berec Laura, Kelemen Gáspár - hegedű, Szokolay Ádám - zongora, Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara

Vezényel: Szabó Soma

Házigazda: Eckhardt Gábor

 

 

2022. április 8-9. 19.00

Angyal - Bartók portrésorozat 3.

 

I. hegedűverseny (Sz. 36, BB 48a)

Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

 

A rejtély - központi kellék minden nagy életműben. Amiről nem lehet beszélni, ahol az ember „Észak-fok, titok, idegenség", ott kezdődik az örök érvény. Bartóknál ez a pillanat szinte mindig éjjel köszönt ránk, éjszaka-zenéiben nem csupán a Holdat, csillagokat, denevéreket és szellemeket halljuk, de a mögöttük elterülő végtelent is megsejtjük.

 

Közreműködik: Bodor János - hegedű

Vezényel: Hámori Máté

Házigazda: Eckhardt Gábor

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek