Fényművészeti kirakatgaléria nyílik Debrecenben

****

 

 

Lighthouse Gallery / 4024 Debrecen, Piac utca 67. / 2021.02.05-03.28.

2020 augusztusában rendkívül nagy érdeklődés mellett volt látható a Debreceni Csokonai Színház felújításra váró épületében megrendezett Lighthouse ON csoportos fényművészeti kiállítás. A térspecifikus kompozíciók labirintusszerűen vezették végig a látogatókat a teátrum különleges atmoszférájú épületrészein. Debrecenben a fénnyel való művészi munka több évtizedes múltra tekint vissza a Lighthouse pedig a hazai és nemzetközi fényművészet, a fényről gondolkodás népszerűsítését tűzte ki céljául gondozva a magyar tudomány és művészet örökségét. A fény térteremtő erejét.

Idén februárban és márciusban a Lighthouse - betartva a mindenkori hatályos járványügyi korlátozásokat és folytatva a térspecifikus fényinstallációk sorát - a Déri Múzeummal, a Csokonai Színházzal és a Cívis Házzal együttműködésben egy üres üzlethelyiséget avat alkalmi kirakatgalériává. Üveg mögé zárva, mégis bárki számára biztonságosan megtekinthetővé téve fényalkotásaikat.

Sztojánovits Andrea FÉSZEK című interaktív fényinstallációja Álmos Gergely (mïus) hangkompozíciójával kiegészülve, a kiterjesztett valóság médiumát használva, a járókelők saját mobiltelefonján is megjeleníthető tartalommal, Kovács Ivó Searchlight installációja pedig fényvisszaverő tükrökkel alakítja át az egykor pékségként üzemelő Piac utca 67. szám alatt található utcafrontos ingatlan kirakathelységét.

A kiállítások megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://lighthouse.art/

Kiállító művészek: SZTOJÁNOVITS Andrea, KOVÁCS Ivó
Kurátor:
KOVÁCS Andrea
Kreatív menedzsment:
Let it Be! art agency
Szervezők: Déri Múzeum, dr. PUSKÁS István
Társszervezők:
Csokonai Színház, Cívis Ház
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

>> LIGHTHOUSE GALLERY <<

https://www.facebook.com/events/425957401950609

Sztojánovits Andrea: Fészek
2021.02.05-28.
https://www.facebook.com/events/3647097042069529

Kovács Ivó: Searchlight
2021.03.05-28.
https://www.facebook.com/events/681660502529676

LIGHTHOUSE x Sztojánovits Andrea: FÉSZEK
interaktív audiovizuális fényinstalláció
https://www.facebook.com/events/3647097042069529

Lighthouse Gallery / 4024 Debrecen, Piac utca 67.
2021.02.05-28.

Sztojánovits Andrea interaktív fényinstallációjában a szakralitás és a tudományos világkép találkozik az ősi népi bölcselettel, betekintést nyújtva a teremtés és az élet szent misztériumába. A FÉSZEK az élet teljességének és komplexitásának szimbólumaként, annak kezdeti és kiterjedt formájában tárul elénk a Lighthouse Gallery kirakatüvege mögül.
A kiterjesztett valóság médiumát használva a látogatók saját mobiltelefonjuk segítségével kelthetik életre a fizikai megtestesülést kiegészítő, Augmented Reality (AR) technológiával kódolt vizuális kompozíciót. A virtuális látványrétegek, melyekhez audio kompozíció is társul Álmos Gergely (mïus) jóvoltából, az ingyenesen letölthető Artivive alkalmazás segítségével tekinthetőek meg.

Az emberi szimbolikában a fészek egy befogadó, biztonságot adó tér, ahol szeretetet és táplálékot kapunk, akárcsak az anyaméhben. A keresztény szimbolikában kapcsolódik a Paradicsomhoz, mint a Pelikán (Krisztus) fészke, a buddhizmusban a nirvanát jelképezi, a főnix madár révén pedig a feltámadáshoz, újjászületéshez kötődik.

 

Asszociációnk a fészektől, egy atom felnagyított képén át, egy galaxisig, netán kiterjedt világunk teljességéig, az univerzum határáig repíthet. Ezen a nyomvonalon tudatunk mélyén felderenghet az ősi igazság. Amit kint, az valójában bent van. Minden parányi részben ott a nagy egész, mint a csepp a tengerben. Akár egy hologramban.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek