FELLELHETŐ ELEMEK: AZ AKOSH S. TRIÓ KONCERTJE ONLINE

A szabad zene hazai kiválóságainak fellépése az Uránia streaming csatornáján2021. április 9. 20:00

 

A zárva tartó Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében lépett színpadra a Szelevényi Ákos, AjtaiPéter és Porteleki Áron alkotta Akosh S Trió. A három zenész Fellelhető elemek címmel, különlegeshangszerekkel, a szabad zene nyelvén fogalmazta meg érzéseit a világ jelen állapotáról. Akoncertről az Uránia felvételt készített, amelyet április 9-én 20 órától vetít streaming csatornáján,az oline-uranianf.jegy.hu-n.

Szelevényi Ákos több mint két évtizedet élt Párizsban, a francia főváros alternatív klubjaibaniskolázódott és szerzett hírnevet. Ma az egyik legjelesebb hazai folytatója a jazzt felszabadító, A.Ayler, Don Cherry, O. Coleman által fémjelzett útnak. Legutóbb októberben láthattuk, hallhattuk játszani az Urániában Ajtai Péterrel és Porteleki Áronnal. Esti mantra címmel a szokottnál jóvalmeditatívabb hangulatú koncertet adtak, ami egyfajta zenei reakció volt az utóbbi egy évben akoronavírus járvány miatt bezárkózott és labilissá vált világra. Akkor még éppen közönség előttjátszhattak. Majd jött a járvány újabb hulláma, az újabb korlátozások és a bezárás megint.

Idén kora tavasszal azonban a bezárt Urániában újra színpadra álltak és a kamerák előtt, az üresmozipalotában tartott nem mindennapi hangulatú koncerten újra megfogalmazták érzéseiket egyhasonlóan érzékeny zenei produkcióban. A Fellelhető elemek címet viselő új előadás az őszi koncertrealapult ugyan, mégis alapvetően befolyásolta, még bensőségesebbé tette, hogy nem volt közönség,nem volt külső reakció. „Azzal, hogy lecsendesedett az egész világ, talán picit több hely van, hogyfinomabb, bensőségesebb dolgok is meg tudjanak szólalni" - mondta Szelevényi Ákos. A zenészekcsak egymás közt, egymásra hangolva játszottak. Koncertjükön a főhangszereik mellett számosegzotikus zeneszerszámot is megszólaltattak. Szelevényi Ákos a tenor szaxofon mellett szopraninoszaxofont, fémklarinétot, kis harangokat, tibeti hangtálakat, zithert, harmóniumot, kalimbát ishasznált, Ajtai Péter a bőgő mellett kis harangokat, Porteleki Áron pedig a dob mellett gongokat,csengettyűket egyéb ütőhangszereket. Ennek a különleges előadásnak az Uránia streamingcsatornáján keresztül a közönség is részese lehet április 9-én, pénteken este 20 órától, az online-uranianf.jegy.hu címen.

A három előadó, mondhatni, állandó társak. Duóban, trióban, vagy vendégekkel kvintetté, sextettékiegészülve például az Akosh S. Unit, a Qiyan, illetve a Dorota zenekarokban rendszeresen fellépnekegymás partnereiként.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek