Fékomadta Fesztivál Zsámbékon

Középkori hagyományok elevenednek meg Zsámbékon Boszorkányégetés, óriásbábosok, zenészek és táncosok a zsámbéki Fékomadta Fesztiválon 2021. október 16. Zsámbék, Zichy Miklós tér

 

Középkori hagyományok elevenednek meg Zsámbékon

Boszorkányégetés, óriásbábosok, zenészek és táncosok a zsámbéki Fékomadta Fesztiválon

2021. október 16.

Zsámbék, Zichy Miklós tér

 

Szombaton vár minden zenét, táncot, játékot és hagyományokat kedvelő érdeklődőt a Fékomadta Fesztivál Zsámbékon, ahol óriásbábosok, hagyományőrzők, zenészek és táncosok, igazi középkori forgatag tölti be a csodálatos Zichy-kastély előtti teret október 16-án 13.00 órától. A zsámbéki művészek és hagyományőrzők által életre hívott különleges programsorozat harmadik alkalommal várja a résztvevőket. A nagyszínpadon este olyan világzenei formációk adnak egymásnak találkozót, mint az Aurevoir. és a Messessippi zenekar (egykori Voodoo Papa), majd a Kontáros tart táncházat. Megelevenedik a zsámbéki múlt és mesevilág az óriásbábok felvonulásakor és lesz boszorkányégetés is! Rendezvényünk újdonsága idén a középkori fogadó, melyben a látogatók megszemlélhetik a régi ételek készítési módjait.

 

Zsámbék építészeti emlékeiben is tapintható a középkor, az itt élő művészek és hagyományőrzők pedig évről évre megidézik a Fékomadta Fesztiválon azokat a szokásokat, hiedelmeket, tradíciókat, amik meghatározták az itt élő közösségeket. A középkori vásári játékok sajátja, hogy bárki bekapcsolódhat és egy pillanat alatt a közösség részévé válik.

 

„Fontosnak tartjuk, hogy ezek a hagyományok újrafogalmazva életre keljenek városunkban, ahol épített környezetünkben velünk él a középkor. Erre a napra íjászok, szörnyek, középkori lovagok és boszorkányok lepik el a várost, az idelátogatók részt vehetnek a játékokban, csapatot alkothatnak, közösen élhetnek meg egy-egy sikert. A város a legfinomabb falatokkal készül a fesztivál gasztrokínálatában, a színpadon pedig remek zenekarok lépnek fel!" (Russói Tamás, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke)

 

Az Aurevoir. legfőbb példaképei a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz. Tagjaik: Agócs Márton, Fejér Mihály, Orosz Kristóf és Szűcs Viktor.

 

A Messessippi (korábban Voodoo Papa) két jóbarát zenei kísérletezéséből született és sokat csiszolt, nem mindennapi produkció. Különlegessége az elsöprő energia és a nagyzenekari hangzást idéző színpadi játék. Egyszerre szólal meg egy dobfelszerelés és egy szájharmonika az egyik oldalon, míg a másikon az ének és a gitár vagy néhány különleges pengetős hangszer, mint például egy sakktáblából készült gitár vagy az ír buzuki, az alappillér pedig az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus életére.

Fejér Simon Pál: dalszöveg, ének, gitárok, Szert Zsigmond: szájharmonika, dob

 

A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület a X. és a kora XI. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozik. A Hollóének Hungarica Régizene Együttes  középkori- és világzenei produkció, 12-17. századdal bezárólag, középkori duda, ciszter, középkori dob szerepelnek hangszereik között, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll.

 

 

A Kontáros a hangzókról és a moldvai öregektől tanulta ennek a máig élő, de egyre inkább veszélyeztetett kultúrának a zenéjét, amelynek autentikus visszaadására törekszenek. Táncházaikba bárki szabadon becsatlakozhat legyen tapasztalt táncházas vagy kezdő érdeklődő.

 

A rendezvény látogatása védettségi igazolványhoz kötött. A program megvalósítását támogatta: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

 

 

Fékomadta

Középkori hagyományőrző találkozó és óriásbábos felvonulás

2021 október 16.

Zsámbék, Zichy tér

 

13.00 Városdúlás

Indulnak a maskarák!

14.00 Hagyományőrző találkozó

Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal: Hollóének, Musica Veneris

Sert és bort, omló húst a csontjáról!

Fegyvermustra, kardforgatás, íjászat és bemelegítő haditorna.

15.00 Várfoglaló

 16.00 Legerősebb bandérium

Kőhajítás, birkacinca, kötélhúzás viadal.

17.00 Vasaló

Haditorna és lovasbemutató a Gyepűvel.

18.00 Óriásbábos felvonulás, Boszorkánypör

Zsámbéki bestiárium

Gyönnek az óriások és szörnyek!

19.00 Boszorkánypör

Hatóságnak bejelentett, törvényes banyaegrecéroztatás tűz körüli zenés mulatérozással.

Füstölő

Ha már télen nem lehetett, rakunk olyan tüzet...

„Mert mi egyebet szoktak még elégetni? TÖBB BOSZORKÁÁNYT!"

20.00 Koncertek

Messesipi

Aurevoir.

Kontáros

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek