Exit-bemutato: Scapin furfangjai Denes Viktor rendezeseben

Baj nélkül nincs élet! - Az Exit Generáció új Moliére-előadása a Hatszín Teátrumban

 

 

 

A pandémia alatt a nemrég alakult Exit Generáció társulata is folyamatosan próbált, aminek eredménye három új előadás. A SEB, és a Feljegyzések az egérlyukból előadások után szeptember 30-án a Hatszín Teátrumban Moliére egyik utolsó komédiáját, a Scapin furfangjait Karinthy Ferenc fordításában Dénes Viktor állítja színpadra. A címszerepben Pál András.

 

Az EXIT azt vallja: van kiút. Ma, amikor a valóság elől a digitális világba menekülünk, miközben a világ tele van feloldatlan konfliktusokkal, de mégsincs valódi párbeszéd az emberek között, a társulat elgondolkodtató megoldásokat szeretne felmutatni közönsége számára színházi eszközök segítségével.

 

Dénes Viktor, a Scapin furfangjai előadás rendezője olyan lendületes vígjátékot hozott létre, amiben a klasszikus commedia dell'arte elemek ötvöződnek a hagyományos színjátszással, és amiben a vicc, a fizikai színház, valamint az emberi igazságok egyaránt megférnek egymás mellett. Mint általában a Moliére-darabok, ez a mű is több jelentésréteggel bír. Miközben az előadáson jól szórakozunk, a helyzetek és figurák megnevettetnek, valószínűleg mély emberi igazságokon fogunk elgondolkozni.

Molière: SCAPIN FURFANGJAI

- vígjáték egy részben -

Fordította: Karinthy Ferenc

 

ARGANTE, Octave                                                  Varga Zoltán  

GÉRONTE, Leander apja                                         Szatmári György                     

OCTAVE, Argante fia, Jácint szerelmese                 Martinkovics Máté

LEANDER, Géronte fia, Zerbinette szerelmese       Georgita-Máté Dezső

ZERBINETTE, Leander szerelmese                          Pilnay Sára     

JÁCINT, Octave szerelmese                                      Ács Petra e.h.

SCAPIN, Leander szolgája                                       Pál András

SZILVESZTER, Octave szolgája                             Takátsy Péter

 

Zene: Csordás Gábor, Horányi Juli

Látvány: Michac Gábor
Mozgás: Takátsy Péter

Fény: Markó Zsolt

Dramaturg: Cseicsner Otília

Rendező: Dénes Viktor              

 

Scapin jó szolga. Scapin mindig megoldja. Scapin olyan, mint a víz: mindig a legkönnyebb utat választja. Scapin ezért gyakran nem mond igazat. Így végül Scapin elmagányosodik.

 

Bemutató: szeptember 30. 19 óra, Hatszín Teátrum - Jegyek: https://www.exitgeneracio.hu/scapin-furfangjai/

 

AZ EXIT GENERÁCIÓRÓL

Az Exit Generáció egy frissen alakult, fiatal alkotóművészekből álló csapat. A társulat két alapítója Dénes Viktor és Farkas Ádám színész-rendezők: „Környezetünk, élethelyzetünk és kilátásaink azt hitetik el velünk, a jelen kor emberével, hogy a legtöbb, amit tehetünk, hogy lehetőségeink közül a legkevésbé rosszat választjuk. Korunk nagy krízisei, mint a klímaválság, a globalizációs problémák, a politikai megosztottság, a társadalmi egyenlőtlenségek kiéleződése, vagy akár a koronavírus-jelenség, hihetetlenül erős nyomást helyez mindannyiunkra és bizonytalanságot szül. A szorongásból gyűlölet fakad, mely szétfeszíti nem csak a közösségeket, de az egyént is. A feszültség feloldásához árnyalt válaszokra van szükség, ami többrétű gondolkodást igényel."  Az Exit Generáció tagjai úgy látják, eltévedtünk, útvesztőbe kerültünk. Ezért is használják szimbólumukként a labirintust. A görög mitológia aporia-nak nevezi a kiúttalanságot, azaz egy probléma feloldásához való eljutás nem biztos, hogy lehetséges. Ezzel szemben fogalmazta meg magát a társulat, amikor az EXIT nevet választották: 

az EXIT a felébredés, a jelen,

az EXIT kitörés,

az EXIT szabadság.

 

A kiútkeresésre egy kiváló csapat állt össze. Olyan művészekkel dolgoznak együtt (a teljesség igénye nélkül), mint Pál András, Adorjáni Bálint, Király Dániel, Jászberényi Gábor, Domokos Zsolt, Pallagi Mellita vagy Varga Zoltán. Íróként Hárs Anna és Mikó Csaba segíti munkájukat. 

Előadásaiknak a Radnóti Tesla Labor, a Hatszín Teátrum és az RS9 Színház adott helyet.

 

https://www.exitgeneracio.hu/

 

Fotó: Éder Vera

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!