Etnoklub Kiss Ferenccel és az Etnofon Zenei Társulással

Kiss Ferenc zenész-zeneszerző és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója lesz november 6-án, szombaton 12.30-tól a Duna Televízió népszerű műsora, az Etnoklub vendége.

 

A talpalávalót Kiss Ferenc zenekara, a népzenei gyökerekből táplálkozó Etnofon Zenei Társulás szolgáltatja.  S hogy a tánc se hiányozzon, a műsorban fellépnek a Honvéd Táncszínház művészei is.

 

Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc zenész-zeneszerző kezdeményezésére, aki azt megelőzően a külföldön is jól ismert Vízöntő és Kolinda együttesek egyik meghatározó személyisége volt. Virtuóz társaival egy markáns, autonóm zenei stílust alakított ki. Hosszabb lélegzetű kompozícióikban minden esetben a tradicionális magyar folklór motívumait dolgozzák fel. Zenéjükben egy elementáris, ősibb lét üzenetei sejlenek fel úgy, hogy közben a modern ember bonyolultabb élmény- és érzelemvilágát is hűen tükrözik. Az Etnofon Zenei Társulás dalait a népi hangszerek hagyományos játéka, és a meditatív jellegű improvizációik teszik egyedivé. Dinamikus ritmusvilág, korszerű mondanivaló és hangzás, színházi igényesség jellemzi előadásaikat. S hogy miért éppen ezt a stílust választották, mit jelent számukra ez a muzsika, az kiderül Kiss Ferenc és Katona Erika műsorvezető beszélgetéséből. 

 

Katona Erika másik vendége Kelemen László zeneszerző, a Hagyományok Háza főigazgatója, aki egyben az Utolsó óra nagyszabású hagyományőrző program kezdeményezője, irányítója. Tőle megtudhatjuk, hogy a közel egy évtizede lezárult zenei gyűjtőmunkára miért volt szükség, s hogyan használható ma is. S ami még fontosabb: vajon a hajdan felvett, rögzített zene hatására folytatják-e apáik örökségét a fiatal zenészek, tovább fog-e élni közös örökségünk, a magyar népzene?

 

Szombaton, 12.30-kor a Duna Televízió Etnoklubjában várja Önöket Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető: Katona Erika.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Koncz Gábor újabb díjat kapott!