Etnoklub - Terék József és zenészbarátai, valamint a Four For Dance

A 25. Etnoklub október 30-án Katona Erika vendégének, a zenész, tanár, zeneszerző Terék Józsefnek köszönhetően izgalmas és változatos programot kínál.

 

Műsorunkban fókuszba kerül a régóta elfeledett Tápió-mente, a népzene és feldolgozásai, a néptánc és a világzenéhez hasonlóan a hagyományosra épülő világtánc. Az Etnoklub stúdiójában láthatják a Nagykun Táncegyüttest, a Four For Dance csapatát, az énekesek közül Kubinyi Júliát és Hetényi Milánt, meghallgathatják Boda Péter dalait is és zenészbarátaival együtt lép fel a stúdióban az, aki mindezt összefogja: a műsor főszereplője, Terék József.

 

Lesz itt őrkői muzsika és Baranya megyei cigánydal, hallhatnak különféle népdalfeldolgozásokat, megismertetjük Önöket a tápiómenti és nagykun táncokkal - sőt, nézőinknek azt is megmutatjuk, milyen a valódi világtánc.

 

Katona Erika műsorvezetőnek nem lesz könnyű dolga, amikor Terék József munkásságát árnyalja, hiszen a népszerű zenész - fiatal kora ellenére - nagyon sokféle zenei stílusban és több hangszeren játszik: klarinéton, szaxofonon, furulyán, nagybőgőn, gitáron, zongorán, cimbalmon. A művésztől nem csak azt kérdezzük meg, hogy mi volt az első hangszere, hanem arra is választ keresünk, hogy miért és hogyan dolgozza fel a népdalokat. A műsorból megtudhatják, miért fontos számára, hogy a kevésbé ismert néprajzi tájegységeket népszerűsítse.

 

Megismerkedünk a kisújszállási Nagykun Táncegyüttessel is: Kecskésné Herczegh Kata a Nagykunság és a Tápió-mente táncairól beszél majd s arról, hogy vajon ezek eddig miért nem kerültek eddig reflektorfénybe.

 

Terék József zenészbarátai is szót kapnak, a prímás Hrúz Szabolcsot és a magyar nyelvet most tanuló cimbalmos Dezider Olah-t  a magyar népzenéről és a zenekarvezetőről faggatja Katona Erika. A Four For Dance táncosai esetében pedig nem csak a tánc lesz villámgyors, a riport  is.  

 

Október 30-án, szombaton 12.30-kor várja Önöket az Etnoklub csapata: Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető, Katona Erika.

 

www.dunatv.hu


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek