Erős motiváció, ha valaki egy súlyos betegen segíthet

A Vascular Plazma és Sanaplasma felmérése a hazai vérplazmaadók körében


 

 

 

 

A magyar vérplazma donorok számára erős motiváció, ha súlyosan beteg embereken segíthetnek. Ez derült ki a Vascular Plazma és a Sanaplasma közel 2,000 plazmaadó körében végzett átfogó felméréséből. A megkérdezett donorok kicsivel több mint fele (53%) rendszeres plazmadonor volt az elmúlt 5 évben.

A magyar plazmadonorok 50 százaléka számára a vérplazmaadás legerősebb motivációja, hogy ezzel segíthetnek rászoruló embertársaikon. A plazmaközpontok által a donorok idejének és adományuk kompenzálására felajánlott anyagi hozzájárulás a megkérdezettek 42 százaléka számára jelent motivációt. Ez derül ki a magyarországi plazmadonorok körében végzett átfogó felmérésből, amelyet a Vascular Plazma és a Sanaplasma központok végeztek.

 

Az elmúlt hat hónapban a megkérdezett donorok 44 százaléka havonta legalább 4-5 alkalommal adott vérplazmát, és további 18% havonta 2-3 alkalommal - derült ki a felmérésből. „Az elkövetkező fél évben a donorok valamivel több mint 80%-a tervez rendszeresen plazmát adni" - mondta el Dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma és Sanaplasma plazmaközpontok ügyvezetője.

 

A donorok 86 százaléka egyetértett azzal, hogy a központban tett látogatás csak rövid időt vesz igénybe. 77 százalékuk számára megnyugtató, ha a vérplazma jó helyre kerül, például, ha a cég maga is gyárt gyógyszereket, és a hazai piacon forgalomban vannak készítményei.

 

A kiszolgálás színvonala, a személyzet hozzáállása és szakértelme, és a rövid várakozási idő alapján a donorok a hazai piacon a Vascular Plazma központot találták a legbarátságosabb plazmaközpontnak. A központok értékelésénél és kiválasztásánál a fentiek mellett fontos szempont még az anyagi kompenzáció mértéke, a helyszín tisztasága, felszereltsége, és a szélesebb skálán mozgó nyitvatartási idő.

 

A donorok plazmaadás közben jellemzően olvasnak, mobiloznak vagy tévéznek. Sokan közülük egyszerűen pihenésre használják ezt az időt, hogy egy fárasztó nap után kikapcsolódjanak.

 

"A legfontosabb motiváció számomra az életmentés, mert a plazmából olyan gyógyszert állítanak elő, amit mesterségesen nem lehetséges. Nagyon sokszor szoktam jönni munka után is, lazításképpen, hiszen gyakorlatileg egy ágyon fekszem, közben mobilozok vagy tévét nézek, és a központ nagyon kedves munkatársai folyamatosan figyelnek rám. A plazmaadás nem károsítja a szervezetet, teljesen ellenőrzött folyamat, a családi kasszába is jól jön ez a mellékkereset, és nagyon örülök, hogy tudok segíteni másokon." - mondja egy vidéki Vascular Plazma központ egyik leghűségesebb donorja, aki öt éve regisztrált a központba, és azóta már 200 alkalommal adott vérplazmát.

 

Fontos tényező, amit a donorok szintén megemlítettek, a rendszeres orvosi vizsgálat. Minden donor rendszeres orvosi vizsgálaton vesz részt. "A vizsgálat célja, hogy a begyűjtött plazma a minőségre vonatkozó legszigorúbb egészség-biztonsági követelményeknek megfeleljen. Ugyanakkor mindenki szeret tisztában lenni saját egészségi állapotával." - mondja Dr. Nyerges Judit. A donorok számára előny, hogy bármikor konzultálhatnak egészségi állapotukról, hiszen a plazmaközpontokban mindig kötelező egy orvos jelenléte.

„A plazmaadás a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóját, a plazmát gyűjtjük. A vérplazma szalmasárga folyadék - a vér 55%-a, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A plazmaferezis korszerű, pihentető környezetben, kényelmes fekvő helyzetben zajlik." - ismerteti a folyamatot Dr. Nyerges Judit. „A szükséges plazmát egy gép veszi le a karhoz kötve kb. háromnegyed óra alatt. Magyarországon a 18 és 65 év közötti, 50 kilogrammos testsúlyt elérő egészséges emberek lehetnek plazmadonorok. Egy donor évente legfeljebb 45 alkalommal adhat plazmát."

A donorok környezetüket is inspirálják

A donorok általános elégedettségét bizonyítja, hogy 93 százalékuk megosztja a plazmaadással kapcsolatos tapasztalatait az ismerőseivel, 23% proaktívan kommunikál róla, 70% pedig, ha a téma egy beszélgetés során szóba kerül, vagy ha úgy véli, hogy ismerősét érdekli a donáció.  A donorok átlagosan 4 embernek ajánlották a plazmaadás lehetőségét az ismeretségi körükben. A donorok fele egy barátjától, 40%-a pedig a közösségi médiából hallott a plazmaadásról.

 

A plazmadonorokra általában is jellemző az adakozási hajlandóság, hiszen háromnegyedük tett már valamilyen felajánlást az elmúlt 5 évben. Legtöbben (57%) élelmiszert, ruházatot, egyéb árukat adtak, míg minden 4. ember önkéntes tevékenységet végzett. A megkérdezettek 22%-a pénzbeli hozzájárulással is jótékonykodott.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!