Éntudat

Az önkiismerés szinte lehetetlennek bizonyul

 

Az emberi mivolt élete során folytonos változások egyenes, olykor kusza sorozatán halad keresztül. Megtapasztal megannyi élményt, s ezek formálják az egyént személyiséggé. Minden kintről beszivárgó zaj vagy dallam szerepet játszik az éntudatban. Az "én" egy képlékeny fogalomként kezd megalakulni, olyan tényezők behatására, amelyekről még csak nem is tudjuk, hogy vannak. Azután lassan minden tudatosulni kezd, tudjuk, mit miért kedvelünk, vagy kevésbé szívlelünk. Azonban, hogy mit miért teszünk, csak halvány foszlányokból sejthetjük. Vajon minden cselekedetünk, mondatunk mögött ott van egy kiváltó ok? Amikorra elérjük a pontot az éntudat felismerésénél, elkezdünk sejtetőlegesen megfogalmazni kérdéseket, majd választ keresni rájuk. Választ az okokra és a kérdésekre, amelyeknek a tényleges megfogalmazása sem biztos. A lét célja tehát az önmegvalósítás lenne? Létezett-e valaha olyasvalaki, aki tudta önmagáról, hogy ki is ő valójában?
Az önkiismerés szinte lehetetlennek bizonyul, hiszen a lét kihívások halmából áll, amelyekben gyakran felszínre törhet egy-egy darabja a személyünknek, amiről nem is sejtettük, hogy bennünk lappang. S ezen folyamatok árán fejlődik, formálódik vagy alakul át az "én", amiről azt gondoltuk, végre elnyerte végleges voltát.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
ChiliPapaya
#6. 2012. március 7. 19:19
Ez is csak egy kérdés, amelyre a válasz teljes mértékben szubjektív. A környezetem ihletett, egy nagy közösség, amelyben az emberek számomra olyan érthetetlen cselekedeteket visznek véghez, amit épp ésszel nem tudok felfogni.
Answer
#5. 2012. március 7. 19:04
Tények, amelyeket próbálunk megérteni, de nem mindig sikerül.
Jó értekezés!
Juhász Kató
#4. 2012. március 7. 18:31
Teljes mértékben így van, ahogy írásodban kifejted.
Eliza Beth
#3. 2012. március 7. 15:26
De sok igazság van benne.
előzmény: Balage hozzászólása, 2012. március 7. 13:46
Balage
#2. 2012. március 7. 13:46
Érdekes okfejtés.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek