Emberrablás, hozzájárulással

Egy gazdag ember szülői szeretetre éhes lányának különleges ötletéről szól a történet


A taxi minden reggel azonos időpontban érkezett a luxusvilla elé, ahol Anett lakott édesapjával. A lány - miután leérettségizett, és gyenge tanulmányi eredménye miatt nem tanult tovább - egy illatszer üzletben, apja ismerősénél kapott félműszakos állást.
Apja építési vállalkozó volt, működési területe az egész országra kiterjedt. Főleg templomok építésével, felújításával foglalkozott a keze alatt dolgozó tucatnyi ember. A férfi állandóan utazgatott, feltehetően ez az életmód vezetett oda, hogy néhány éve elvált tőle a felesége. A két serdülő korú gyermek - egy fiú és egy lány - az anyánál maradt, de mindennapossá váltak a konfliktusok a tanulást elhanyagoló lány és az édesanyja között. Mikor az asszony észrevette, hogy Anett füves cigarettát szív, keményen számon kérte:
- Honnan volt erre pénzed?
- Apu adta. Ő szeret, és nem olyan smucig, mint te vagy.
A nő megtiltotta férjének, hogy a gyereknek pénzt adjon, de ez a lépése végképp megrontotta
az anya-lánya kapcsolatot. Egy heves veszekedés után az érettségi előtt álló diák összecsomagolt, és apjához költözött.
Az engedékeny, gazdag és szülői felügyeletet gyakorolni nem tudó apa mellett Anett teljesen szabad életet élt, éjszaka járt haza, és olyan szórakozóhelyen fordult meg, ahol nem volt nehéz keményebb drogokhoz jutni.
Szülei egy dologban közös nevezőn voltak. Megkövetelték lányuktól, hogy - bár anyagilag nincs rászorulva -, legalább négyórás műszakban dolgozzon. Ő feltételekhez kötötte a munkába járást.
- Nem fogok buszon utazni, mindenféle emberek között.
- Nem is várom el tőled. Menj csak taxival, el tudom számolni a költséget a vállalkozásom terhére - engedélyezte az apa.
Alex-, a taxis - örült a mindennapi fix fuvarnak, fél nyolckor elvitte a lányt a belvárosba, délben pedig hazaszállította. Már egy fél éve ismerték egymást, és gyakran beszélgettek a mindennapi dolgokról. A férfi észrevette, hogy rendszeres utasa kábítószer élvező, mert hangulati hullámzásai, tekintete elárulta. Egy reggel a lány nagyon rosszkedvűen ébredt, s a sofőr kérdésére elárulta, hogy egy rendőrségi razziát követően bezárt a szórakozóhely, ahol a „szert" meg tudta vásárolni.
Alex megígérte neki, hogy ismeretsége révén folyamatosan megszerzi a szükséges adagot, mellyel már másnap jelentkezett is.
Ezt követően a két ember kapcsolata szinte barátivá vált.
A taxis negyvenes éveiben járó, kétgyermekes családapa volt, állandó anyagi gondokkal. Nagy összegű hiteltartozás terhelte lakóparki lakását, és sürgetővé vált gépkocsijának cseréje is, melyre nem rendelkezett fedezettel, mert amit a fuvarozás útján keresett, alig volt elegendő a család fenntartására.
Gondjait egy nap elmondta a lánynak, aki éppen feldobott állapotban volt, s mindenáron segíteni akart azon az emberen, aki a számára nélkülözhetetlenné vált kábítószerrel - jó pénzért - ellátta.
- Van egy ötletem! - vetette fel. - Apám tegnap mondta, hogy átutaltak neki egy befejezett munkáért harminc milliót. Rabolj el, és váltságdíjként kérj tőle annyit, amennyi szükséges gondjaid megoldásához. Van neki annyi pénze, hogy néhány milliót meg sem érez, ha hiányzik.
Alex nem akart hinni a fülének.
- Mi van, ha rendőrséghez fordul?
- Dehogy fordul ő hozzájuk. Inkább fizet, minthogy bárki is belelásson a pénzügyeibe.
- Gondolkodom rajta. Nem tudnálak pár napra sem elhelyezni, haza nem vihetlek.
- Ez a legegyszerűbb. Egy apartmanban meghúzom magam, míg üzletelsz apámmal, s hozol nekem ebédet valami jó étteremből.
- Nagyon kedves vagy, de ez igen kockázatos. Meg aztán miért károsítanád meg apádat?
- Megmondom őszintén, kíváncsi vagyok rá, szeret-e annyira, hogy megérek neki öt vagy tíz milliót? Ezen már sokat gondolkodtam. Szeretnek-e igazán a szüleim? Mindig úgy éreztem, a munkájuk mindennél fontosabb számukra. Talán egy ilyen eset rádöbbentené apámat, hogy több időt kellene velem töltenie. Hétvégén - mikor megtehetné - a barátaival megy horgászni. Tőlem - ha ritkán, végre találkozunk - megkérdezi, mennyi pénz kell? - és intézi tovább a dolgait.
Másnap megállapodtak abban, hogy a következő pénteken hajtják végre a tervüket. A taxi - szokás szerint - megérkezett -, majd egy város melletti panzió közelében állt meg, ahol Anett szobát bérelt.
- Csomagja nincs? - kérdezte a szállásadó.
- Csak a kézitáskám és a laptopom - mutatta a lány.
- Meddig marad? - érdeklődött a panzió tulajdonosa.
- Még nem tudom. A legcsendesebb szobát kérem, mert dolgozni fogok. Írok egy könyvet, nyugalomra van szükségem - füllentette.
- Reggelin kívül nem tudunk ellátást biztosítani.
- Nem is szükséges. Egy kollégám hoz ebédet, vacsorát. Engedjék fel, ha megérkezik.
Anett elhelyezkedett a háromszintes épület tetőtéri szobájában, melyhez szép, kis kör alakú erkély tartozott, illatozó virágokkal. Gyönyörködött a ház körüli parkban, az óriásra nőtt fenyőkben, melyeken rengeteg toboz díszlett. Négerbarna kis mókus tűnt fel az ágak között, majd hátát a fatörzsnek támasztva egy tobozt kezdett bontogatni. Rövid időre a lány el is feledkezett arról, hogy miért van itt. Mikor az óra delet mutatott, egy taxi fékezett a panzió előtt.
Alex - kezében egy szatyorral - belépett, és a tulajdonos mosolyogva mondta, mikor Anettre hivatkozott:
- Legfelső szint kettes szoba. Izgatottan lépett be a kis tetőtéri szobába, és letette a két ételes dobozt a kerek asztalra.
- Főzelék -, ahogy kérted - vacsorára pedig saláta.
- Rendben. Köszönöm - mondta a lány. Apám már otthon lehet. Péntek délben készül horgászni. Hívhatod.
Béla - Anett apja - a szokásosnál is korábban érkezett haza, mert ismerőse, - a boltvezető - felhívta, hogy lánya nem ment munkába, és telefonon sem tudott kapcsolatot teremteni vele. A lakásba lépve megállapította, hogy a reggeli edények nincsenek elmosva, ami arra utalt, hogy sietve távozott, de délelőtt nem tért haza.
Szétnézett, nem talál-e üzenetet, - mikor megcsörrent a telefonja.
- A lánya, Anett a foglyom - hallotta a határozott férfihangot.
Először azt hitte, valaki tréfát űz vele, de a folytatástól földbe gyökerezett a lába.
- Öt millió forint váltságdíj ellenében szabadon engedem, ellenkező esetben nem látja többé élve.
Béla szóhoz sem tudott jutni a megdöbbenéstől, ezért a taxis átadta Anettnek a telefont, aki sírást mímelve könyörgött neki:
- Apa, fizess, ezek nagyon kíméletlenek. Ne szólj a rendőrségnek, mert akkor engem kivégeznek - mondta, majd Alex elvette tőle a telefont, s kikapcsolta.
A villa előtt egy terepjáró állt meg, s dudaszóval jelezte a horgásztárs, hogy megérkezett. Béla megtörten lépett ki a kapun - és intett neki, hogy nem megy.
- Végre jó idő van. Miért nem jössz? - értetlenkedett barátja.
- Elrabolták a lányomat. Most jelentkezett a tettes, öt millió forintot kért.
- A mindenit! Az nem semmi! Csak olyan ember lehetett, aki ismeri az anyagi helyzetedet. Tőlem nem tudnának ötmilliót kizsarolni.
Béla gondolkodott, de nem gyanakodott senkire.
- Menj csak! - mondta barátjának. - Itthon maradok, és várom a fejleményeket.
Visszament a házba. A feszültség levezetésére szíve szerint ivott volna valami erőset, de szinte biztos volt benne, hogy aznap még gépkocsiba kell ülnie. Beérte egy üdítővel. Végigdőlt a kanapén, és belegondolt, mekkora veszélyben lehet a lánya. Iszonyodva gondolt arra, hogy megkínozhatják, megerőszakolhatják.
Segítenem kell rajta mindenáron - határozta el.
Miért dolgozom? Már elhagyott a feleségem, a fiam sem áll szóba velem, egyedül a lányom maradt. Nem veszíthetem el. Fizetek, nem kockáztathatom az életét. Van elég vaj a fejemen, nem szeretnék a rendőrséggel kapcsolatba kerülni - határozta el.
Mire gondolatban idáig jutott, újra csörgött a telefon. Nem Anett készülékéről hívták, telefonszám kijelzés nem volt.
- Kivette már a pénzt? Igyekezzen, mert bezár a bank - hallotta. - Este, pontban tizenegy órakor haladjon át a déli bekötőút cementgyár felé eső szakaszán. Térjen rá a cementgyári útra, és egy fényvisszaverővel ellátott zárt dobozban dobja a pénzt az út jobb oldalán lévő első nyírfa tövéhez, majd megállás nélkül hajtson tovább. A lánya velem lesz, s ha nem így cselekszik, lelövöm, de ha betartja az utasítást, a lányt taxival hazaküldöm.
- Rendben - vállalta az apa.
Béla az órájára nézett.
- Igyekeznem kell - állapította meg.
A banki alkalmazott ismerősként üdvözölte.
- Rossz kedvűnek látszik, Gál úr - jegyezte meg.
- Rendkívüli problémám adódott - mondta -, miközben átvette a pénzt.
A szomszédos ajándék üzletben megvette az öntapadós fényvisszaverő csíkokat, s otthon gondosan előkészítette a különleges csomagot.
- Motorral jövök érted - mondta Alex a lánynak. Igaz, hogy már régen használtam, de nem lehet semmi baja. Felveszem az elhagyatott helyen a pénzt, majd a motort abban a parkolóban hagyom, ahol a taxim vár. Átülünk, és hazaviszlek. Apáddal - ha találkoznék - azt mondom, hogy sírva állítottál meg, hogy hozzalak haza.
- Jó - bólintott Anett.
- Elmegy, ilyen későn? - kérdezte a panzió tulajdonosa, mikor a motorkerékpár megérkezett.
- Igen, úgy alakult, hogy el kell mennem - válaszolta.
Felült hátra a motorra.
- Annyi baj van - mondta Alex - hogy csak egy bukósisakot találtam. Ez legyen rajtad, én majd sisak nélkül vezetek. Nem szabályos, de reméljük, ezen a rövid úton nem találkozunk rendőrökkel. - Indulnunk kell - nézett az órájára a férfi.
Mindkettőjük szíve hevesen vert a kockázatos kaland miatt. Lassan haladtak, s mikor látták, hogy a fekete Mercedes rákanyarodott a megjelölt útra, követték.
Alex már messziről látta a világító dobozt. Leugrott, felvette, átadta a lánynak, és haladt tovább.
- Nézd meg, benne van-e a pénz? - szólt hátra.
Anett felszakította a ragasztó szalagot.
- Ne kívánd, hogy megszámoljam, de tele van húszezresekkel - mondta.
A férfi - amint kiértek a főútra - gyorsítani kezdett. Egyszer csak a háta mögül rendőrségi kocsi villogó fénye tűnt fel. Teljes sebességre kapcsolt, biztos volt benne, hogy a rendőrök őt üldözik, pedig csak egy közlekedési balesethez igyekeztek. Egérutat akart nyerni, balra fordult, de elvétette a kanyart, s egy oszlopnak ütközött, és felborultak.
Mindketten kórházban tértek magukhoz, töréses sérülésekkel, agyrázkódással. Mikor a lány kinyitotta a szemét, apja aggódó arcát látta maga előtt.
- Csak azt akartam tudni, megérek-e neked ötmilliót - mondta félig öntudatlan állapotban.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Juhász Kató
#13. 2013. március 23. 18:34
Köszönöm a véleményed.
előzmény: Rézi hozzászólása, 2013. március 23. 08:19
Rézi
#12. 2013. március 23. 08:19
Teljesen életszagú volt az írásod,ez simán megtörténhetne ...! A pénz,ahogy mondják,szükséges rossz,ám pénzért sok mindent nem lehet megvenni,például szeretetet,és megbecsülést sem..! Ha nem is sok,de vannak ilyen (családok) az életben is...!
Gratulálok,Béla-Rézi
Juhász Kató
#11. 2013. március 22. 20:41
Köszönöm a véleményed, kedves Csilla.
Örülök, hogy tetszett.
előzmény: Csilla hozzászólása, 2013. március 22. 19:31
Juhász Kató
#10. 2013. március 22. 20:40
Kedves Eliza!
Talán éppen azért gyönyörködteti a természet, mert szeretethiányos.

Miféle vaj van az apa fején? Például csempészárut használ fel munkája során.
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2013. március 22. 19:02
Juhász Kató
#9. 2013. március 22. 20:35
Van egy olyan réteg, akiknél könnyen jön-megy a pénz, de a gyermekek alig látják szüleiket, nélkülözik szeretetüket.
Köszönöm, hogy olvastad.
előzmény: Answer hozzászólása, 2013. március 22. 09:18
Juhász Kató
#8. 2013. március 22. 20:32
Örülök, kedves Csaba, hogy tetszett.
előzmény: Bedő Csaba hozzászólása, 2013. március 22. 08:39
Juhász Kató
#7. 2013. március 22. 20:32
Kedves Mara!
Örülök, hogy érdeklődésed felkeltette az írásom.
előzmény: Mara hozzászólása, 2013. március 22. 08:20
Csilla
#6. 2013. március 22. 19:31
A lelkileg teljesen megnyomorított lány "ösztönösen" követeli ki magának a szeretetet, törődést, amit pénzzel nem lehet helyettesíteni.
Kiváló írói rutinnal felépített történeted elgondolkodtató...... sok gyereknek azért siklik félre az élete, mert soha nem tapasztalja meg a biztonságot nyújtó családi fészek melegét, és sokszor a szülő sodorja bele egy olyan reménytelen helyzetbe, amelyből valamilyen úton-módon próbál menekülni.

Tetszett az izgalmas események sorozata, amely valószínűleg kellett ahhoz, hogy az apa szeme teljesen felnyíljon.
Ismét gratulálok!
Eliza Beth
#5. 2013. március 22. 19:02
Érdekes jellem ez a lány. Elkényeztetett, szeretethiányos, kábítószeres - nem gondoltam volna, hogy gyönyörködteti a természet.
Vajon miféle vaj van az apa fején, hogy tart a rendőrségtől?
Answer
#4. 2013. március 22. 09:18
Amikor a jóléttől nem tudja valaki mit kezdjen magával.
Érdekes tesztelése ez a szülői szeretetnek.
A dolog nem úgy alakult, ahogyan kitervelői elképzelték.
Fordulatos, jó írás, gratulálok!
Bedő Csaba
#3. 2013. március 22. 08:39
Osztom Mara véleményét, nem mindennapi, érdekes írás.

Gratulálok, szép napot!
Mara
#2. 2013. március 22. 08:20
Lekötötte figyelmemet írásod, és a bonyodalom megoldása sem mindennapi.
Szeretettel gratulálok: Mara
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek