Eleven Ősz a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedben

EZ A MI UTCÁNK - Love In Street 2022. szeptember 23 - 24.

 

 

 

 

Ismét fergeteges művészeti, zenei és családi programokkal várja a látogatókat az Eleven Ősz a Bartók Béla Boulevard-on. „Ez a Mi utcánk" - hangsúlyozzák a szervezők, az utca üzleteit civil együttműködésben összefogó Bartók Boulevard Egyesület tagjai, akik most az egymás iránti bizalomra, megértésre helyezik a hangsúlyt, hiszen hitvallásuk szerint az életünket szebbé, jobbá tevő dolgokban lehet igazán, szívből együttműködni. Éppen ezért az Eleven Ősz ünnepének kezdetét, és egyben a találkozás örömét a mindennapok gondjainak letételével, a jelen pillanatra való fókuszálással egy közös seprés jelképes gesztusával indítják útnak.

 

Szeptemberben ismét megelevenedik a Bartók Béla Boulevard, azaz a kultúra beköltözik Újbudára, a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedébe, a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Feneketlen tóig tartó szakaszra.

 

Love in street - hangzik a nyárzáró fesztivál gondolati magja, a szervezők ugyanis hisznek „a szeretet, a szerelem és a békesség mindent lefegyverző erejében. Hisszük, hogy ha néha-néha meg is tántorodunk, képesek vagyunk elemelkedni a félelmektől és bátran hinni a közös jó „mindenjóját"! Képesek vagyunk megnyílni és bizalmat adni magunknak és egymásnak! Van erőnk kitárulkozni, megismerni, megérteni, Szeretni, Békében élni! Tegyünk együtt kísérletet a közös örömre, az együtt nevetésre, a félelmeket legyűrő Szeretésre! Legyen az Eleven Ősz az az ünnep, amikor a portálok megtisztítása után vendégül látja az utca az ünnepre látogatókat, amikor is bátran szeretjük az utcazajt, kacagjuk a fényeket (melyek olykor világító „szellemi fákjaként" égnek), megértjük a lényeget!" - állt a fesztivál nyári felhívásában.

 

A programok jelentős részét ugyanis ismét pályázat útján választották ki a szervezők, melynek eredményeként számos zenei, színházi, gasztronómiai, családi programon vehetnek részt az érdeklődők, miközben workshopokon bontakoztathatják ki művészeti vénájukat, performanszok, kiállítások és köztéri installációk között találkozhatnak a képzőművészet erejével, valamint művészeti és helytörténeti sétákon ismerkedhetnek a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyeddel.

 

A nyárzáró fesztivál Oláh Sándor jövőkutató, innovátor, designer közösségi performanszával indul útnak, mely során a szervezők és az utca látogatói együtt söprik ki a Bartók Béla utat. Az Eleven Ősz programkavalkádja a közösségeinkben rejlő kreativitás és a városnegyedhez kapcsolódó kulturális értékek bemutatásának ünnepe. Az ilyen programok pedig azok a kivételes alkalmak, melyek kiemelkednek a hétköznapokból, és olyan értékeket emelnek ki, melyek köré érdemes az életünket szervezni. Az Oláh Sándor vezette közösségi performansz művészi szimbóluma az ünnepek rituáléinak, melyek fizikai és szellemi síkon is kibontakoznak az utca teljes hosszában, a vendégeket váró helyek vendéglátása mellett.

 

„A köztéri installációinkkal és a felületet humanizáló művészeti alkotásainkkal a városban egyedülállóan próbáljuk a kultúrát az utcára csempészni, annak érdekében, hogy az erre járók az útjuk során megmerítkezhessenek a kultúrában, a művészetekben. Számos köz-, illetve közösségi területet mondhat magáénak a Bartók Béla Boulevard, amelyek jobb sorra érdemesek, és amelyek valódi sétáló közeggé alakíthatóak, művészeti élményt is szolgáltatva a szokásos közúti forgalom előterében" - árulta el Jáki Monika, a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed utcamenedzsere. Ugyanezen gondolatiság keretében, miután olyan sikeres volt a zöld felületek által visszafoglalt városrészek koncepciója az elmúlt évben, a zöldítés, az élhető város, a fenntarthatóság a 2022-es Eleven Ősz keretében is központi szerephez jut, de most már aktiválva mikroközösségeket, az udvarokat, valamint az utca vendégváróit.

 

A programkavalkádból nyújt ízelítőt az Egyesület több, a Bartók Feszt rendezvény keretében tartandó programja is: szeptember 17-én Schneller János sétáján a Bartók Béla út galériái és a kortárs képzőművészet kerülnek a középpontba. Ezt követően Mika Edit művészettörténeti sétáján megismerhetjük a kerület kialakulásának történetét, és felidézzük a Műszaki Egyetem helyén kialakított Konstantinápolyi Mulatót, az egykori kávéházak látogatói közül megidézünk néhány ismerős alakot, és persze egy-két híres múzsát is. Ráadásul idén először futóversenyt is szerveznek az utcában: a BBB Runnabe BeerMile Mutasd meg, hogy te is szívből futsz! elnevezésű megmérettetésén összegyűjtjük a Bartók Béla Boulevard szívének részleteit, így a frissítőpontokon a gyűjtögetésen túl 1dl frissítő pohár sör a résztvevők jutalma! A nemzetközileg ismert SörMérföld futóprogramot honosítja meg a Mi utcánkban, azaz a Bartók Béla Boulevardon a Bartók Boulevard Egyesület és a Runnabe futóközösség.

 

A fesztivál bepillantást enged a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed pörgős mindennapjaiba, azon városrésznek az életébe, amely néhány évvel ezelőtt a brit Time Out magazinnak köszönhetően a világ hetedik legmenőbb városrészeként került be a köztudatba. A lap akkor még ki is emelte: „érdemes a környékre az Eleven Ősz, a Bartók Béla Boulevard évek óta sikeresen megrendezett utcafesztiválja idején érkezni, hogy a bohém kávézókat, bárokat, művészeti galériákat ne is említsük."

 

A fesztivál megrendezését 2022-ben az Insert Program támogatja, amely a UIA (Urban Innovative Actions) brüsszeli eredetű városfejlesztési pályázat egyik nyertese. Az Insert programnak két fő pillére van. Az első a 2023 elején nyíló Adaptér, a kerület új Art & Tech Centere. A második pedig az Insert, egy szeptemberben induló online közösségi platform és webapplikáció, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az alkotni vágyó újbudaiak számára a terveik megvalósítására, és alkotótársak, eszközök találására.

 

Az esemény fővédnöke Dr. László Imre, Újbuda polgármestere.

 

Részletek hamarosan az esemény FB oldalán és a BBB FB oldalán!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek