EGYÜTT KEZDTÜK Magyar vígjáték, 2022

Bemutató dátuma: 2022. augusztus 4.

 

 

 

 

Főszereplők: Jakab Balázs, Mosolygó Sára, Kövesi Zsombor, Kanyó Kata, Lelkes Botond, Koós Boglárka, Nagy Márk, Mészöly Anna, Hrisztov Toma, valamint Mucsi Zoltán, Szabó Simon, Pálmai Anna, Kerekes Éva, Jordán Tamás

Operatőr: Babos Tamás.

Látvány: Valcz Gábor

Vágó: Duszka Péter Gábor

Írta: Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István, Maruszki Balázs

Zeneszerző: Felcser Máté

Producer: Romwalter Judit, Pék Csaba

Rendezte: Kerékgyártó Yvonne

 

Az Együtt kezdtük a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a SPARKS Kft. gyártásában és az RTL Magyarország koprodukciós partneri együttműködésével készült.

Forgalmazza az InterCom.

 

Bemutató dátuma: 2022. augusztus 4.

 


 

A TÖRTÉNET

Érettségi, egy nagy buli, aztán jó időre csá mindenkinek! A 12. c tagjai közt voltak, akik jártak egymással, meg akadtak köztük jó haverok is, de tíz éven át alig találkoztak. Aztán az egyikük esküvőjének alkalmából a régi spanok, ellenségek és szerelmek (akik megvoltak, és akik nem jöttek össze) újra együtt töltenek egy hétvégét egy balatoni panzióban.

Persze semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezték. Mert egy ilyen nagy újratalálkozás pont arra jó, hogy kitörjön pár botrány, elcsábítsanak néhány hű szerelmest, elsüssenek egy csomó jó poént, hazudjanak, őszinték legyenek, dumáljanak, igyanak, aztán kezdjék elölről az egészet.

Lehet, hogy eltelt tíz év, de a 12. c tagjai nem komolyodtak meg, és úgy tűnik, nem is terveznek ilyesmit.

A csodás balatoni helyszíneken játszódó nyári vígjátékot fiatalos humora, jó hangulata és menő zenéje teszi emlékezetessé.

 

KARAKTEREK

 

Marci (JAKAB BALÁZS)

Marci kamaszkorában a nyarakat Balatonon töltötte a hobbi borász nagypapánál. Így tanult meg bort készíteni. Csöndes, érzékeny oldalát kevesen ismerik. Érettségi után Londonba megy, világot akar látni és új embereket megismerni.

Mindenkinek van olyan ismerőse, akinek minden összejöhetne, mégsem mutatja meg az összes képességét. Az osztályban ő Marci. Igazi csapatjátékos, megbízható haver. Sajnos titkos szerelme, Franciska is havernak gondolja őt, pedig Marci laza, poénkodós álarca mögött érzékeny és romantikus. Ahhoz, hogy ezt más is észrevegye, meg kellene nyílnia.

 

Franciska (MOSOLYGÓ SÁRA)

Franciska ragyogó és különleges mások szemében, de ő magát teljesen átlagosnak tartja. Gimi után még sok időnek kell eltelnie, hogy felismerje, hogy nem kell mások elvárásainak alárendelnie magát.

Sikerrel felvételizhetne a vágyott építészkarra, ha lenne ehhez bátorsága. Ő az a lány, akit a külvilág csodál, a saját értékeit azonban a gimiben még nem ismeri fel. A matekhoz és a kémiához is van esze, de nem tudja, milyen irányba kötelezze el magát. Csapatjátékos, aki mégis a saját útját járja.

 

Ádi (KÖVESI ZSOMBOR)

Ádi az, aki a gimiben harsányan beszólogat másoknak, flörtöl akár a tanárnővel is, de megsértődik, amikor a lány, akibe szerelmes nem őt választja. Fel sem tudja fogni, mi lehet a probléma a harsányságával. Hibái ellenére Ádit szerethetővé teszi az, hogy képes változásra és valójában nagyon fontos neki az osztályközösség.

Ádi számára a gimi állandó buli és poénkodás. Sem az iskolát, sem az embereket nem veszi komolyan, otthonosan játssza a nagyszájú vagány szerepét. Marci az egyetlen igazi barátja, akiért viszont bármit megtenne.

 

Gigi (KANYÓ KATA)

Kék haj, tépett neccharisnya, neonsárga fülbevalók. Gigi akkor is feltűnő jelenség, amikor a ballagáson „ünneplőt" visel, ami nála nyakkendőt, miniszoknyát jelent. Inkább a fiúkkal lóg és az iskolában a szüneteket szereti a legjobban, amikor mindenki a folyosón van és az egész iskola bandázhat.

 

Nóri (KOÓS BOGLÁRKA)

Attól mert valaki minden felelésen csillagos ötös még nem biztos, hogy jó kislány. Nóri is sokkal jobban érezné magát, ha tanulmányokon kívül a szerelemben is sikeres lehetne. A banketten mindent megtesz, hogy felkeltse Benett figyelmét, amivel látszólag tökéletes ellentétek.

Nóri az osztály éltanulója. Mindegy, hogy matek, töri vagy angol. Róla minden dolgozatnál érdemes lesni. Az élet többi területén már nem ilyen sikeres.  Szeretne olyan felszabadult lenni, mint Franciska, olyan elegáns, mint Juli és olyan laza, mint Gigi. Ahhoz, hogy saját magát megtalálja, még hosszú út vezet.

 

Benett (LELKES BOTOND)

Benett már gimi elején Red Hot Chilli Peppers és Nirvana dalokat gitározott az osztálytáborban. Gimi harmadikban alapította a Grimies nevű zenekart, aminek a dalaival egy kis pinceklubban léptek fel. A magyarórán dalokat ír, a nyári munkán szerzett pénzből gitárt és gépet vesz, amin zenéket írhat. Az osztálytársak biztosak benne, hogy a fiút pár év múlva a Sziget nagyszínpadán látják majd viszont.

 

Juli (MÉSZÖLY ANNA)

Juli édesapja az iskola szigorú tornatanára, Janibá, aki lányának sportolói karriert szán. Vele ellentétben Juli elegáns, könnyed és bátor, amit az is mutat, hogy érettségi évében összejön Renátóval, akit Janibá ki nem állhat, mert nem látja, ami egyértelmű: Juli őszinte szerelemből választ. Sok mindenben szembe megy az apai akarattal. Őt a humán tárgyak érdeklik és Renátó, akivel összejönnek az érettségi évében és akivel később össze is házasodnak. Juli kedvességével nem csak Renátó, de Ádi rajongását is kivívja.

 

Renátó (NAGY MÁRK)

Renátó őszinte, egyenes és képtelen a megjátszásra. A reál tárgyakban ügyes, a magyar és a történelem kifog rajta. A saját sikerénél sokkal fontosabb az, hogy a szerettei boldogak legyenek, például szerelme Juli, aki mindennél fontosabb számára.

Renátó őszinte, egyenes és bár alkatilag olyan, mint egy boxoló, érzékeny és kedves. Ádi gyakran gúnyolódik rajta, persze a háta mögött, mert szemtől szembe nem merne vele konfliktusba keveredni. Ennek az oka a féltékenység. Juli, akibe Ádi szerelmes, Renátót választotta, aki mellett teljesen biztonságban érezheti magát.

 

Deák Geri (HRISZTOV TOMA)

Deák Geri úgy öltözik, mint a saját nagyapja. Haját copfban hordja, zavarában a szemüvegét igazgatja. Ádi állandóan cikizi, Deák pedig nem tudja visszatartani dühét, kettősük kimeríthetetlen humorforrás az osztálytársaknak. Saját frusztráltsága és önbizalomhiánya görcsössé teszi és iszonyatos energiával tanul. Célja, hogy felvegyék az orvosira és új életet kezdve, a háta mögött hagyja kudarcos kamaszéveit.

 

Janibá (MUCSI ZOLTÁN)

 

Ő az a testnevelés tanár, aki jobban szereti a kosár- és focimeccseket, mint a Cooper-teszteket. Szigorú, viszont tud nagyon jó fej is lenni. Arra törekszik, hogy a sulis évek ne a feszültségekről szóljanak, hanem mindenkinek a (testi)épülésére szolgáljanak. Azonban van kivétel, akivel szemben Janibában is felülkerekedik az ego, például saját lánya, akit szintén tanít. Juli beleszeret egyik osztálytársába, Renátóba, akit Janibá ki nem állhat. Folyamatosan froclizza a fiút, akinek tíz év sem elég, hogy leendő apósa szívébe lopja magát, kettejük konfliktusa még a lagzin is tartogat meglepetéseket.

SZEREPLŐK

 

Jakab Balázs

 

„Balázs vagyok, 23 éves, a színmű miatt 18 éves korom óta lakom a belvárosban, előtte a családommal éltem Csobánkán. Gimnáziumban matematika tagozatos voltam, de minden más is érdekelt. Az érettségiig rendszeresen sportoltam és 9 évig jártam zeneiskolába, ahol ütőhangszeres zenét és kamarazenét tanultam. A nővérem 5 éve él Londonban, így jól ismerem a "külföldön szerencsét próbálni" kifejezés nehézségeit, kihívásait. Az egyetem első éveiben kollégista voltam, de épp a casting időszak előtt terveztem külön lakásba költözni, mert azelőtt nem volt igazi lehetőségem egyedül lenni. Jelenleg olyan feladataim vannak, amik motiválnak, lehetőségem van sok helyen, sok színes feladatot csinálni. A forgatás előtt lehettek volna filmes feladataim, de engem is elért a vírus, azokról le kellett mondanom, így a nyári munkába zöldfülüként kezdtem bele."

 

Katona József Színházban dolgozik, 2022-ben Zsámbéki Gábor rendezésében, a Főtitkárok című színdarabban látható. Jelenleg Novák Eszter rendezésében a Moszkva-Peking Transzszimfónia című produkcióban próbál. Az Együtt kezdtük az első nagyjátékfilm szerepe.

 

Korábbi munkái:

 • Franz Kafka: A kastély (2019., r. Bodó Viktor) - SZFE
 • Átlépted a küszöbünk (2020., r. Tárnoki Márk) - SZFE
 • Rolf Hochhuth: A helytartó (2020., r. Zsótér Sándor) - SZFE
 • Szirmai-Mohácsi: Mágnás Miska (2021., r. Mohácsi János) - SZFE
 • A nagy Ibsen-vizsga (2022., r. Tarnóczi Jakab) - SZFE
 • W. Shakespeare: Lear király (2021., r. Zsámbéki Gábor) - Katona József Színház
 • Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó (2020., r. Keresztes Tamás) - TRIP Városmajor

 

Mosolygó Sára

 

2018-ban kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen színművész szakon, Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályában.

 

Jelenlegi munkái:

 • Kartonpapa (Szkéné) - Nézőművészeti Kft.
 • A Pillangók szabadok (Bethlen) - Art-Színtér
 • A nagy Ibsen vizsga (Trafó) - SZFE

 

Kövesi Zsombor

 

„Kedvencem a mákos guba, legkevésbé pedig a bemutatkozásokat szeretem."

 

Győrben született. Családjából először húga kezdett el színjátszó csoportba járni, ami számára is meghozta a kedvet a színjátszáshoz. Sikeres felvételije után, 2017-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész osztályának hallgatója.

 

Kisjátékfilmek, amikben látható:

Kakkukfióka, rendező: Beleznai Márk (2021)

Hogy ne győzzünk, rendező: Füzes Dániel (2022)

Diszfória, rendező: Bórus-Nagy Levente (2022)

 

Koós Boglárka

 

„Nehéz magam meghatározni. Ha nem játszom, felülök a biciklimre, túrázom, gyűjtöm a Kéktúra pecséteket, de újabban zongorázom is egyelőre meglehetősen ügyetlenül."

 

2018-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész hallgatója. A Tanár 4. évadában ő alakította Bellát. Énekelt a Szeplőtelen fogantatás zenekarban. Öt előadásban játszik a Vígszínházban, a következő bemutatója májusban a Trafóban Az üvegbura című monodráma lesz Bagossy Júlia rendezésében.

 

Lelkes Botond

 

„Mostanában divatos szó a tartalomgyártó, lehetek tartalomgyártó? Talán létrehozó... a szó-szoros és kevésbé divatos értelmében - már ami a tartalmat illeti. Szeretnék az lenni!

Színészettel, zeneszerzéssel és film készítéssel foglalkozom."

 

Budapesten született. 2018-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakos hallgatója. A színészet mellett zeneszerzéssel foglalkozik. 2019-ben a Nemzeti Filmintézet filmzeneíró pályázatának egyik nyertese. 2022-ben a Pécsi Nemzeti Színházban látható Zsótér Sándor rendezte Bűn és Bűnhődésben Raszkolnyikov szerepét játssza, de a darab zenéjét is ő szerezte.

 

Mészöly Anna

 

Kecskeméten született. 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor osztályában. Egyetemistaként játszott a Radnóti Színházban, 2018 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Jelenleg a Mester és Margarita, a Hermelin, A vadkacsa, a Vojáger, a szentivánéjiÁ!, a Hegedűs a háztetőn, a Hamupipőke, az M. A. naplója, a Kasimir és Karoline, az Élektra és a Déjà vu című előadásokban látható. Színpadi szerepei mellett játszott A martfűi rém, az Egy másik életben és a Drakulics elvtárs című filmekben. 2022-ben Soós Imre-díjjal ismerték el.

 

Kanyó Kata

 

„Többek között balerinának készültem egy ideig, de ugyanolyan erőbedobással dzsúdóztam és vízilabdáztam majdnem egyidőben. Udinében anyanyelvi szinten megtanultam olaszul, amiből mára már sajnos sokat felejtettem, de érteni majdnem mindent értek. Szeretek főzni, leginkább másokra, van egy mentazöld szerelembiciklim, és szeretnék megtanulni fékezni a görkorcsolyámmal."

 

Debrecenben született. Ötéves korában elköltözött a családjával Olaszországba. Négy évig éltek Udineben, és ez az időszak rendkívül meghatározó volt számára. Ebesen, egy Debrecen melletti községben fejezte be általános iskolai tanulmányait, középiskolába pedig a Debreceni Ady Endre Gimnáziumba járt dráma tagozatra.

2018-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakos hallgatója, Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályába nyert felvételt.

 

Színházi/filmes szerepei:

A nép ellensége, FreeSZFE/MU Színház, rendező: Antal Bálint

Don Juan, Komáromi Jókai Színház/Szkéné, rendező: Nagy Péter István

Mágnás Miska, Hatszín Teátrum, rendező: Mohácsi János

A nagy Ibsen-vizsga, Trafó, rendező: Tarnóczi Jakab

Rolf Hochhut: A Helytartó, rendező: Zsótér Sándor

Moszkva-Peking Transzszimfónia, Katona József Színház, rendező: Novák Eszter (bemutató: 2022 május 14.)

 

Hrisztov Toma

 

1994. augusztus 16-án született Budapesten, apai ágon bolgár származású. 2022-ben diplomázik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, színművész szak - bábszínész szakirányon. Tanulmányai alatt fél évet kint töltött Erasmus ösztöndíjjal Párizsban, a Nanterre Egyetemen, Előadóművészet (Art du spectacle) szakon. Két évig a Pesti Magyar Színiakadémia diákja volt. A budapesti Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, ahol tagja volt a Thália Stúdiónak. A Diákszínpadok vetélkedőjén rendezett két előadása 2012-ben és 2013-ban elnyerte a Legjobb előadás díját. Évekig járt az ÁSZ drámaiskolába, valamint egy évig a Katona József Színház Ifjúsági foglalkozásaira, a Katona-klubba. Hét évig hegedült és zenekari tag is volt.

Színművészetis vizsgaelőadásai mellett több színházban vendégszerepelt: Budapest Bábszínház, Radnóti Színház, Magyar Színház, Griff Bábszínház, Gólem Színház, Pinceszínház. Nagyjátékfilmekben, tévéjátékban, sorozatokban, kisfilmekben és reklámokban is szerepelt. Nemzetközi sorozatokban játszott angolul, párizsi tanulmányai alatt pedig francia nyelven lépett színpadra. Többek között Kis Hajni Külön falka című 2021-es díjnyertes filmjében is feltűnt egy mellékszerepben. 2018 óta szinkronszerepei is vannak.

Elmondása szerint sokféle műfaj érdekli: a prózai, zenés, bábos, fizikai színház, a performanszok és a filmezés is közel áll a szívéhez.

 

Nagy Márk

 

1994-ben született Nagyatádon. A keszthelyi Vajda János Gimnáziumban érettségizett. Egy évet tanult a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában is. 2013-2018 között a Kaposvári Egyetem színművész szakos hallgatója volt. 2018-2020 között a Nemzeti Színház tagja, míg 2020-tól a Radnóti Színház színésze.

 

Fontosabb színházi szerepei

Egy ember az örökkévalóságnak (2019) - Richard Rich

Az ember tragédiája (2018) - Az egyik Lucifer

A gömbfejűek és a csúcsfejűek (2018) - Parr, földbérlő

Woyzeck (2018) - Franz Woyzeck

Az ügynök halála (2017) - Biff

Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke (2017) - Adam, az Éden Vállalat tulajdona

Galilei élete (2016) - A kis barát

Tóth Ilonka (2016) - Gáli József

Isten ostora (2014) - Edek, hírnök

János vitéz (2014) - Kobzos legény

Boldogságlabirintus (2014)

 

Mucsi Zoltán

 

1979-1995 között a szolnoki Szigligeti Színháznál segédszínészként kezdte. A Színművészeti Főiskolára többször is jelentkezett, de nem vették fel. 1995-1997 között szabadúszó volt. 1997-ben az akkor alakuló Bárka Színházhoz szerződött, 2002-ben pedig a Krétakör Színház tagja lett. Országos ismertségét a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmjével szerezte. Ebben együtt szerepelt Scherer Péterrel, akivel azóta is számos színdarabban, filmben dolgoztak együtt. Azóta játszott a Kontrollban, az Argoban, a Budapest Noir-ban, és a Jupiter holdjában. Tévésorozatokba is gyakran hívják. Látható volt a Munkaügyekben, a Tóth Jánosban és legutóbb a Pepében.

 

 

KÉT KÉRDÉS - KÉT VÁLASZ

 

Jakab Balázs

 

 • Milyen szerep lenne az, amire örömmel mondanál igent?

Szerencsére mindig olyan feladataim voltak, amikre örömmel mondtam igent. Egyetemistaként lehetőségként tekintek olyan munkára, ami megmozgatja a fantáziám és fejleszti a képességeimet.

 

 • Kik azok, akik akár a nemzetközi színházi, filmes életben inspiráltak?

Eleinte az osztálytársaim voltak rám a legnagyobb hatással. Dolgoztak velünk olyan szakmai tekintélyek, mint Bodó Viktor, Mohácsi János, Zsótér Sándor, Keresztes Tamás, Fekete Ernő vagy Tarnóczi Jakab. Ebből látszik, hogy volt és jelenlegi osztályfőnökeink igyekeztek izgalmas, akár egymástól merőben eltérő munkamódszerrel, ízlésvilággal és játékstílussal megismertetni minket.

 

 Mosolygó Sára

 

 • Milyen szerep lenne az, amire örömmel mondanál igent?

Nincsen szerepálmom. Számomra az a fontos, hogy egy olyan csapartban szeretnék dolgozni, ahol inspirálnak egymás ötletei, gondolatai. Ahol a szerepkörök nem a berögzött leosztás szerint működnek, hanem mindenki a nagy egészet átlátva gondolkodik és ahol kísérletezni lehet, nem pedig azt kell figyelni mi a jól bevált, amit szeretnek a nézők és ami biztosan eladható. Ez bármennyire klisésnek hat így leírva, nem tudnék mondani túl sok olyan helyet itthon, ami ilyen szellemben működne.

 

 • Kik azok, akik akár a nemzetközi színházi, filmes életben inspiráltak?

Több ilyen személy van, de Leos Carax és Mundroczó Kornél alkotásai, amelyek az elmúlt egy évben a legnagyobb hatással voltak rám. 

Kövesi Zsombor

 

 • Milyen szerep lenne az, amire örömmel mondanál igent?

Olyan szerepet szívesen vállalnék, amiben valamilyen új tudást kell megszereznem és fejlesztenem magamat. Például egy boxolót szívesen alakítanék.

 

 • Kik azok a művészek, akik a nemzetközi színházi, filmes életben inspiráltak?

 

Sok művész inspirál, ezért méltatlannak érzem a kiemeléseket.

Koós Boglárka

 

 • Milyen szerep lenne az, amire örömmel mondanék igent:

Értsük jól egymást, alkotók, és szívügyünk legyen, amivel foglalkozunk; de az is fontos, hogy fejlődni lehessen a feladat által.

 • Kik azok, akik a színházi, filmes világban inspiráltak:

 


Nagypapám cipészként dolgozott, a kedvenc színésze Latabár Kálmán volt. Sosem láthatta élőben, de a filmjeiből ellesve a mozgását és a humorát bohóckodott velem mindig, amíg kicsi voltam. Olyan is volt, hogy csak rímekben beszéltünk egymással. Az egyetem első éveiben Bécsben és Párizsban néztünk Castellucci, Wilson és Ariane Mnouchkine előadásokat, ezek kivételes élmények. Legutóbb Enyedi Ildikó: A feleségem története című filmje volt rám nagy hatással és az Isten, haza, család című előadás Tarnóczi Jakab rendezésében.

 

Lelkes Botond

 

 • Milyen szerep lenne az, amire örömmel mondanál igent?

Sokkal inkább az alkotói csapat határozza meg a munkakedvem, mint a szerep, amit kínálnak.

 

 • Kik azok, akik akár a nemzetközi színházi, filmes életben inspiráltak?

Robert Wilson, Romeo Castellucci, Michael Thalheimer, Leos Carax, Paul Thomas Anderson, Paulo Sorrentino, Mundruczó Kornél.

 

 

Kanyó Kata

 

 • Milyen szerep lenne az, amire örömmel mondanál igent?

Konkrét vágyam nincs, minél többféle szerepben szeretném kipróbálni magam. Azt hiszem, az a legjobb a színházban és a filmben, hogy lehetőséget nyújt tőlem egészen távolálló élethelyzetek megismerésére, megtanulhatok más emberek fejével gondolkodni.  A legizgalmasabb azt tenni, amit az életben nem tehetnék vagy nem mernék. Kiskoromban például az egyik legnagyobb vágyam az volt, hogy egyszer egy filmben vér folyhasson az orromból és sárban hempereghessek. Azóta kicsit komplexebb képet kaptam erről a szakmáról, talán nem ez az elsődleges szempont egy szerepnél, de ezt az álmomat sem engedtem el teljesen.

 

 • Kik azok, akik akár a nemzetközi színházi, filmes életben inspiráltak?

Mindig más inspirál. Például egy Romeo Castellucci előadás, egy Gabriel Garcia Marquez írás éppúgy, mint a kortársaim, osztálytársaim, mint az egyetemi tanáraim próba közben, vagy akár egy-egy színházért vagy filmért kiáltó jelenet a villamoson. Múlt nyár elején páran az osztályból majdnem egy hétig éjt nappallá téve dolgoztunk egy kisfilmen, amit mi írtunk, mi játszottunk, mi hangosítottunk, világítottunk, kellékeztünk, szerveztünk. Egy kis stábbá alakultunk, akik nem pénzért, hanem az alkotás öröméért dolgoztak napi 20 órát is akár. Kérdés nem fért ahhoz, hogy mindannyian felkelünk 4-5 óra alvás után, ahogy ahhoz sem, hogy mindez megéri. Romeo Castellucci Inferno című előadása láttán - bár sajnos csak felvételről láthattam - az fogalmazódott meg bennem, hogy Castellucci bízik az ember csodálatosságában. És rájöttem, hogy ez milyen jó. Gyerekkoromban éjszaka szerettem a legjobban átutazni a városon: olyankor a panelek ablakai apró, fénylő életképekké változtak. Nem voltam elégedetlen a saját „ablakaimmal", de nagyon izgatott a másoké. Érdekelnek az emberek, az életük, és bízom a csodálatosságukban.

 

 


INTERJÚ A RENDEZŐVEL, KERÉKGYÁRTÓ YVONNE-NAL

 


Kerékgyártó Yvonne 2012-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmdramaturg szakán, majd a potsdami Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf hallgatója volt. Egyik iskolai projektje, a Free Entry két évre rá nagyjátékfilmmé nőtte ki magát, és díjat nyert az amerikai SXSW (South by Southwest) Fesztiválon. Ezt követően kisjátékfilmeket rendezett, és ő írta Hartung Attilával a Magyar Filmdíjra jelölt FOMO-t, illetve a Filmalap Inkubátor programjának mentora volt. Yvonne második nagyjátékfilmje az Együtt kezdtük.

 

 

 • Hogy kerültél kapcsolatba az Együtt kezdtük című filmmel?

 

Kerékgyártó Yvonne (KY): A forgatókönyvet Szentgyörgyi Bálint és Boros O. István írták. Én 2020-ban találkoztam vele, amikor a Nemzeti Filmintézet már elfogadta és a producerek, Romwalter Judit és Pék Csaba rendezőt kerestek hozzá. Tehát a történet, a főbb karakterek már megvoltak, koncentrálhattam a helyszínekre, a színészek kiválasztására. Nagyon fontosnak tartom a helyszínekre írni a jeleneteket, mert attól lesz egy film élő. Ezt a munkát Maruszki Balázs társforgatókönyvíró végezte el velem, a próbák során pedig lehetőséget adtam a színészeknek, hogy a dialógusokat változtassák saját karakterük szerint. Ebben a forgatókönyvben számomra a karakterek voltak erősek, illetve az a lehetőség, hogy a Balatont „be tudjuk forgatni". A magyar filmtörténetben a Balaton-felvidéknek különleges szerepe, mondhatni hagyománya van, és én örültem, hogy ehhez tudok kapcsolódni.

 

 • Hogyan találtad meg a film főszereplőit?

 

KY: Közös célunk volt a producerekkel, hogy olyan színészeket mutassunk meg, akikről még sokat fognak hallani a nézők a jövőben. A válogatás közel féléven keresztül tartott, a COVID miatt virtuális castingokkal, majd a korlátozások enyhítésével személyes meghallgatásokkal. Aztán a próbákat már a kiválasztottakkal, Jakab Balázzsal, Kövesi Zsomborral, Mosolygó Sárával, Lelkes Botonddal, Kanyó Katával, Mészöly Annával, Nagy Márkkal, Koós Boglárkával és Hrisztov Tomával kezdtük meg. Hozzájuk kerestem azokat a színészeket, akik a további fontosabb szerepeket alakítják a filmben. Mucsi Zoltán, Pálmai Anna, Jordán Tamás, Kerekes Éva, Péterfy Bori, vagy Zsurzs Kati a kezdetektől fogva nagyon sokat adtak hozzá a közös munkához." - mondta Kerékgyártó Yvonne, aki Mandel Helga casting direktorral és az Aranyéletből ismert színész-rendezővel, Olasz Renátóval dolgozott a szereposztáson. Hozzátette, hogy arra nagyon odafigyeltek, hogy olyan színészeket válasszanak, akik kamaszként is hitelesek, mert az érettségiző fiatalokat és a tíz évvel idősebb énjüket természetesen ugyanazok játszották el a kamerák előtt.

 

 • Eddigi filmjeidben is nagyon foglalkoztatott az, hogyan lépnek a fiatalok át a felnőttkorba. Az Együtt kezdtük pedig egy az egyben erről szól. Miért tartod fontosnak, hogy erről a témáról, időszakról készíts filmet?

 

KY: Szerintem ez az időszak, amikor megteremtjük a saját közösségünket, ami segít a későbbi életben. Egy olyan baráti közösséget, ami, ha kell átsegít azokon a mélypontokon, amik az életben biztosan elő fognak fordulni. Én azt gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy találjunk olyan embereket, akik támogatnak és szólnak, hogyha rossz irányba haladunk. Az Együtt kezdtük is részben arról fog szólni, hogy a közösség ereje milyen megtartó erő lehet. Van olyan szereplő, akinek ez az életét változtatja meg. Ez viszont nemcsak az Y generáció konfliktusa, Ez egy univerzális alaphelyzet, amely mindenkit megérinthet. A filmtörténetben már korábban is feldolgozták ezt, de most talán egy új szemszögből tudjuk mi is bemutatni.

 

 • Kinek ajánlanád az Együtt kezdtüket?

 

KY: Korosztálytól függetlenül tényleg mindenkinek. Augusztus 4-től lesz látható a film a mozikban, ami már önmagában jelzi, hogy igazi nyári vígjátékról van szó, ami reményeim szerint közelebb hozza minden nézőhöz a mai huszonévesek világát, érzéseit is, és bepillantást ad az őket foglalkoztató, feszítő problémákba, az életük nagy kérdéseibe is. Azt pedig biztosan ígérhetem, hogy csodás balatoni helyszínek, fiatalos humor, jó hangulat és a menő zenék várják a közönséget ebben a filmben. 

 

Együtt kezdtük előzeteshttps://youtu.be/mSQq_lf7-aQ


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek