Egy színésznő útja Nyinától Arkagyináig

Többszörös díjnyertes előadás érkezik Magyarországra. Egy színésznő útja két szerep között Nyinától Arkagyináig.

 

 

 

 

„Ez volt a legrendkívülibb darab, amit az elmúlt években láttam. Egy pici teátrális gyöngyszem" - mondta Marco Antonio de la Parra, chilei pszichiáter, drámaíró, szerző, a Chayka című színdarab 2018-as bemutatója után.

 

A különleges színházi produkció ezen a hétvégén Chile, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Ausztria, Szlovénia és Olaszország után hazánkba is megérkezik, mégpedig a Katona József Színház Kamrájában láthatják az érdeklődők. Az előadást a Vintage Beauty hozza el Magyarországra, akik már korábban is szerették volna ezzel ünnepelni a nemzetközileg elismert kozmetikai márka 10. jubileumát, de a pandémia miatt ez két évet váratott magára.

 

„Amikor Belgiumban először láttam ezt a különleges bábjátékot, teljesen magával ragadott az energiája, a tapsrend alatt végig folytak a könnyeim" - mondja Szakonyi Eszter, a márka alapítója. -„Azt éreztem, hogy ezt az élményt másokkal is meg szeretném osztani. Ez az előadás nem az öregedésről szól, hanem az elmúlás szépségéről. A mi kozmetikai márkánkhoz pedig ez a fajta szellemiség nagyon közel áll.

 

A különleges előadás főszereplője, Tita Iacobelli 2001-ben kezdte művészi pályafutását, de már 2003-ban a Nuevos Directores fesztiválon elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. 2005 óta színészként és bábjátékosként és társrendezőként is dolgozik a Jaime Lorca nevéhez fűződő Viajeinmóvil Társulatnál. Bábművészeti workshopokat is tart. Az Európában és Amerikában folytatott számos színpadi munkája között található a Gulliver (2006) és az Othello (2012) is. A zenéhez fűzött szoros kapcsolata miatt rendezett musicaleket a Teatro de Ocasión ifjúsági színházi társulattal, valamint színpadi koncerteket a chilei Congresso jazz-fúziós együttessel és a Santiago Városi Színház filharmonikus zenekarával is.

 

A színdarab Csehov Sirályát idézi fel, amelynek női főszerepei minden színésznőnek szerepálma. A darabbéli korosodó színésznő éppen Arkagyina szerepére készül, de közben elragadja a képzelet, és összekeveredik benne a valóság és a fikció, így játék közben visszasodródik a múltba, amikor még Nyinát játszhatta ugyanebben az előadásban. A két szerep között eltelt az élet, s így emlékek, élmények, tapasztalások, csalódások, remények villannak fel, érzékenyen bemutatva az öregedés, az elmúlás megállíthatatlan folyamatát. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint nem mindennapi élményre készülhet, aki jegyet vált az előadásra.

 

"Egy embernagyságú bábot megelevenítő színházi előadóval, a Chayka egy csodálatos és elbűvölő fikciót teremt, amely túlcsordul a leggazdagabb visszhangokkal és szuggesztiókkal" - Pedro Laba, chilei színházkritikus. El Mercurio.

 

„Készüljön fel egy egyórás utazásra egy mitikus előadás és a paranoia határvonalán, elmerülve egy nagyszerű színésznő  elkerülhetetlenül sokrétű életében és színészi játékában.Ez már nem színjáték, hanem tükrök áradása, végeláthatatlan mise en abyme: egy idős színésznő karrierje alkonyán embernagyságú bábként tér vissza a színészkedéshez. Ez a báb nem más, mint a színésznő öreg mása, aki miközben több más szerepet is játszik, manipulálja azt" - Catherine Makereel, Le Soir.

 

„Ritkán fordul elő a művészetben ez a fajta konvergencia, összehozva rendkívüli tényezőket, amelyek megállítják az időt és lehetővé teszik számunkra, hogy különféle érzelmeken keresztül belépjünk egy varázslatos élménybe egy történetben, amelyet gyerek és felnőtt néző egyaránt megérthet és értékelhet. A Chayka egyszerre káprázatos és józan szakértelemmel készült. Élettelen karakterének echo-ja pedig a szívben visszhangzik tovább" - Jorge Letelier. Culturizarte

 

„Chayka - a modern színház elemzésének laboratóriuma. Az évad egyik legjobb bemutatója. Nagyon ajánlom" - Javier Ibacache, chilei színházkritikus.

 

Az előadás szeptember 16. és 19. között mindösszesen 6 alkalommal látható a Kamrában, spanyol és francia nyelven, magyar felirattal. 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek