Egy pedofil farizeus nyöszörgései

Nem mind arany, ami fénylik! Önéletrajzi gondolatok. Csak úgy, kapásból


Előjáróban megemlíteném, hogy hithű katolikus vagyok, és a Ferencesek a többi rendből kiemelve, nekem képletesen olyanok, mint a IX. kerületieknek a Ferencváros focicsapata. Ehhez nagyban hozzájárult Achilles-testvér, aki másodikos elemista koromban a ministrálás rejtelmeibe próbált bevezetni minket. Ha jók voltunk, megkaptuk az ostya kivágásakor keletkezett maradékot, vagy megengedte, hogy besegítsünk a harangozásnál. Itt találkoztam először a Mesterrel, amikor az áldoztatásnál földre esett ostyát udvariasan fölvettem, és átnyújtottam az áldoztató papnak. Na, kaptam én hideget-meleget, akkoriban ez még meg volt tiltva. Az ostyához csak a pápa engedélyével nyúlhatott világi ember. No, a pápa nem volt ott a közelben, ezért bőséges szenteltvizes kézmosással próbáltak vétkem alól feloldozni. De ez a víz képletesen nem eloltotta, hanem megalapozta a hitemet. Talán elmondhatom, ekkor kapott lángra az a mécses, ami jelképezi a hitemet, és ami még ma is pislákol bennem.
Aztán eljött az idő, amikor magyar nyelven kezdtek misézni. Attól kezdve megértve a lényeget, templomjáró lettem, és mint a szivacs a vizet, úgy szívtam magamba a tanítást, melynek alapja a szeretet volt. Az volt az az idő, amikor nagy távolságokról is eljöttek a hívők a kassai téri templomba, ahol egymást váltva, vasárnaponként a legjobb prédikátorok tartották a szentbeszédet, olyanokat, amit a lelkes hallgatóság magnószalagra vett, és terjesztett, hogy mindenkihez eljuthasson.
Sok baj, betegség ért engem, de a mécsesemben mindig volt olaj, és eddig mindig erőt adott a nehéz pillanatokban, hogy ne féljek, épségben kikerüljek belőlük. Aztán eljött az idő, amikor a templomban nem a szeretetről beszéltek. Olyan pénzeket mutogattak, amelyiknek mind a két felén a császár képe volt. Amikor megtiltották a magnó használatát a prédikáció alatt, - mintha Jézus Urunknak azt mondták volna, ne prédikálj itt nekünk, fogd be a szád, nem akarjuk meghallgatni, amit itt tanítasz. Vagy amikor a pap szentbeszédébe beleszövődött egy kis poénkodás, hogy valaki megjelent a rendház kapujánál, és azt mondta ő Jézus. Majd vidáman elmesélte, milyen trükkel szerelte le, a nyilván lelkibeteg embert. Mindjárt az jutott az eszembe, mikor a templomban Jézus felolvasta a tanítást, és így fejezte be valahogy: eljött az ő színrelépésének az ideje. És ekkor elkezdenek tanakodni, ki ez az ember, aki ilyeneket mer mondani. És szidjuk ezeket a farizeusokat. De mit mondanánk mi, ha ez napjainkban történne meg? Igencsak sok farizeus lenne itt hirtelen! És az utolsó eset, ami aztán betette a kaput mögöttem. Az oktatásról volt szó, a következőképen fogalmazva: A vörös bárók elviszik a pénzt a katolikus iskoláktól. Én ezt nem vitatom, de erről beszélgetni nem a szószékről kell, hanem egy templomon kívül szervezett gyűlésen. Mert ez nem a szeretet hangja, ami a vallásunk lényege, amiről tanítást várunk. Elképzeltem, hogy a templom utolsó soraiban ott ül bibliai vámosként egy „vörös báró" aki meg akar térni. Hát erre úgy kifordul az ominózus templomból, mint a vöcsök! Az itt felsorolt enyhén szólva kellemetlenségek persze nem általánosíthatók! Ezek csak engem keserítettek el annyira, hogy már nem járok templomba. Ha politizálni szeretnék, azt nem ott csinálnám. Hanem sehol sem! Őszintén imádkozni, a „Nagyfőnökkel találkozni és elbeszélgetni - bár ezt sokan tagadják - otthon is lehet rendszeresen.
Remélem nincs gyűlölet ebben az írásban. Csak egy jó nagydarab keserűség, ami már régen dolgozott bennem. Igaz, az is egyfajta pedofilia, ha az ember széthúzza a nagykabátot, ami mögül kilátszik a puszta életének egy darabja. De ez nem büntethető. Ugye?

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
andor
#18. 2013. február 14. 23:46
Kedves Rézi!
Köszönöm a látogatásodat! Külön öröm, hogy nem csalódtál az írásomban, és te is vallod a "beszélgetés" fontosságát. Eddig nem találkoztam még a verseiddel, majd pótolom!
Szeretettel Andy
előzmény: Rézi hozzászólása, 2013. február 14. 18:31
Rézi
#17. 2013. február 14. 18:31
No amikor megláttam a címet,azt gondoltam ez is egy lesz a sok hasonló térden csúszó szavakból,ám pozitíven csalódtam....! Én sem járok már templomban,mint az egyik versemben írtam,én magam vagyok az Úr katedrálisa,szépítem lelkem ünnep és hétköznapokon.. Az Úrral s a fiával,no meg a Magyar szentekkel magányomban szoktam beészélni...Gratulálok,Béla-Rézi
andor
#16. 2013. február 14. 17:27
Kedves Mara!
Látogatásod mindig örömtüzeket gyújt bennem!
Mint a mostani is! Külön öröm, hogy ebben a kényes témában állásfoglalásunk megegyező!
Szeretettel Andy
előzmény: Mara hozzászólása, 2013. február 14. 10:13
andor
#15. 2013. február 14. 17:16
Kedves Balage!
Végtelenül örülök, hogy tetszett amit írtam! Köszönöm, hogy belátogattál hozzám!
Szeretettel Andy
előzmény: Balage hozzászólása, 2013. február 14. 07:25
Mara
#14. 2013. február 14. 10:13
Kedves Andor,

nagyon reális, és jól megírt írásodhoz gratulálok.
Minden egyes szavaddal, mondatoddal egyetértek. Én magam sem vagyok templomba járó, de nekem azt mondta fiatal egyetemista koromban egy igazi szív lélek pap: Nem baj, ha nem jársz a templomba, de beszélgess odahaza, amikor lefekszel az Istennel.
Szeretettel gratulálok írásodhoz:Mara
andor
#13. 2013. február 14. 08:55
Kedves Csilla!
Te egyenesen fantasztikus vagy! Ilyen novella hosszúságú hozzászólást írni! És ilyen átgondolt, sokrétű, profikat is megszégyenítő elemzéssel! Nem győzöm eléggé megköszönni neked!
Hogy régen találkoztunk, annak csak egy oka van, könyvemet készítettem elő kiadáshoz, és én lektoráltam, ami nagyon leköti az embert. Most kiadót keresek, ahol a legolcsobban tudom önerőből talpra állítani a kéziratomat, melynek előzetes címe: Humor receptre
Nagy-nagy szeretettel Andy
előzmény: Csilla hozzászólása, 2013. február 13. 18:12
andor
#12. 2013. február 14. 08:41
Kedves Fer-Kai!
Köszönöm bölcsességedet igazoló hozzászólásodat! Hatására kidobtam a cukrot!
Mától fogva édesítőszert használok! Azt szabad, ugye?
Szeretettel Andy
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2013. február 13. 17:29
andor
#11. 2013. február 14. 08:35
Kedves Eliza Beth!
Nagy öröm számomra egyetértésed!
Szeretettel egy pedofil vagy szatir Andy.
Nem kívánt rész törlendő, az Andy marad!
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2013. február 13. 12:29
andor
#10. 2013. február 14. 08:28
Drága Barátom!
Jól érzékeled a problémámat. Jellemző, hogy mikor ezeket a sorokat írtam, magam is éreztem, hogy lecsó lesz ebből. Igyekeztem olyan kondért választani, magas pereműt, hogy ne fröcsköljön senkire a főztöm! Elég az nekem, hogy aki belekostol, bólkintással jelzi, hogy izlet, vagy fanyalogva mondja, hogy ez túl keserű, savanyú, vagy elsózott. Nagyon köszönöm a bólintásodat! Szeretettel Andy
előzmény: Answer hozzászólása, 2013. február 13. 09:46
andor
#9. 2013. február 14. 08:02
Kedves Kató!
Nagy öröm, hogy te is egyetértesz velem a párbeszéd fontosságában, Ennek kisugárzása a szeretet, mely szerintem alapkőve minden vallásnak. Nem akarom megkérdőjelezni a lelkipásztori tevékenységet, hisz a mit írtam az egyedi eset, konkoly a búzában. Nem csak ezek az okai a hívők elvesztésének, de erről írni egy újabb novella kevés, ehhez könyv kell!
Köszönöm, hogy itt voltál! Szeretettel Andy
előzmény: Juhász Kató hozzászólása, 2013. február 13. 07:54
Balage
#8. 2013. február 14. 07:25
Sajnos túl sok mindenben értek egyet a nézeteddel. Szerintem az a negatívum, amiket leírtál, nem sértő, hanem inkább tényszerű.
Nekem nagyon bejött az írás. Grat!
Csilla
#7. 2013. február 13. 18:12
Kedves Andor!
Először is örömmel köszöntelek, régen olvastalak, lehet, hogy éppen elkerültük egymást :)

"Hithű katolikus" és templomba járó ember lévén az a véleményem, hogy SZILÁNKOD csak annyira szúrós, amennyire szükséges .... egyáltalán nem bántó, inkább tapintatos, ugyanakkor szókimondó.
A cím és a befejező rész magába foglalja a mondanivaló lényegét, a megszokott 'Andy'-s humorral :)
Sok "farizeus" van, volt, lesz, akik bort isznak, és vizet prédikálnak - hogy a témához kapcsolódjak - a papok között is.
Főleg a katolikus egyházon belül egyre inkább elharapóznak a botrányok.
Az elég szomorú, hogy a politika lassan már a levegőben is jelen van.....
Nem tudom, hogy ki miért jár templomba, de biztosan vannak olyanok is, akik nem meggyőződésből. Engem a templom bensőséges légköre megnyugtat, de nem hiszem, hogy ott fogok megtisztulni, nem szoktam gyónni, sem áldozni, de Istennel beszélgetni igen (sokszor).

Őszinte írásod mindenképpen elgondolkodtató, egy sokat tapasztalt, széles látókörű ember mélyreható gondolatait tárja az olvasó elé.

Remélem, vannak még rejtett tartalékaid, amit megosztasz velünk.
Szeretettel ölellek:
Csilla
Csilla
#6. 2013. február 13. 17:50
Ez jóóóóó!!!!
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2013. február 13. 17:29
Fer-Kai
#5. 2013. február 13. 17:29
Zen buddhista tanmese farizeusok (vagyis szinte mindenki) okulására:

Egy asszony ezt kérte a mestertől:
- Kérlek téged, mondd meg a kisfiamnak, ne egyen állandóan cukrot! Nem tesz jót az egészségének!
A mester hallgatott, majd így szólt:
- Most menjetek el, de három nap múlva gyertek el ismét.
Így is lett. Három nap múlva a mester maga elé állította a gyermeket, s mélyen a szemébe nézett.
- Ne egyél állandóan cukrot. Nem tesz jót az egészségednek, és az anyádnak is gondot okozol ezzel!
A gyermek bólintott, és megígérte, így lesz.
- Miért nem mondtad ezt neki három napja, amikor először elhoztam?
- Azért - felelte a mester -, mert három nappal ezelőttig én is állandóan cukrot ettem.
Eliza Beth
#4. 2013. február 13. 12:29
Egyetértek, Andor!


(Furcsállom a pedifil kifejezést. A kabátszéthúzásról inkább a szatír jut eszembe...)
Answer
#3. 2013. február 13. 09:46
Drága Barátom!
Belecsaptál a lecsóba...
Örök téma, kimondva, kimondatlanul az egyházak, és a hit viszonya.
Hinni lehet egyház nélkül is, sokan ezt teszik. Ami a közéleti állásfoglalást illeti, én sem gondolom, hogy a szent helyeken ez volna a feladat.
A sok cicoma sem biztos, hogy szükséges, főképp ha Jézus tanításait értelmezzük.
Egyszóval, a Teremtővel kapcsolatot lehet teremteni egyszerű, puritán módon is, amennyiben valakinek a lelke azt kívánja.
A világnézet erőltetése egyébként sem vezet sehová. Ha igen annak súlyos ára van.
"Nem mind arany ami fénylik.."
Erről az ólom jut eszembe, milyen kevés választja el a sárga nemesfémtől.
Ott "fenn" meg tudják különböztetni...
Ölellek: Answer
Juhász Kató
#2. 2013. február 13. 07:54
Ebben az írásban nincs gyűlölet, csak az igazság.
A szószékről mások ellen uszítani több, mint hiba, természetes következménye a hívek egy részének elvesztése.
Akik békére, és szeretetre vágynak, - ha ilyet tapasztalnak - a "Nagyfőnökkel " inkább közvetlen kapcsolatot tartanak, s ezt otthon is megtehetik.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek