Egy nap népviseletben - Népviselet napja - idén is, otthon is!

Április 24-én, szombaton öltsük magunkra viseleteinket, vagy viseljük azok egyes elemeit, kiegészítőit a saját és családunk örömére!

 

 

Az idén VII. alkalommal indul útjára az Egy nap népviseletben - Népviselet napja kezdeményezés április 24-én, szombaton. Célja, hogy felhívja a figyelmet határokon is átívelő közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére. A tavalyi évhez hasonlóan az esemény során a virtuális tér kapocsként szolgál az egymástól távol élő egyének és közösségek között, így erősítve összetartozás érzésünket.

„A felhívás így szól: április 24-én, szombaton öltsük magunkra viseleteinket, vagy viseljük azok egyes elemeit, kiegészítőit a saját és családunk örömére! Készítsünk fotót és osszuk meg a közösségi média felületein a #nepviseletnapja #egynapnepvielsetben hastag használatával, hogy bátorítsuk egymást közös értékeink őrzésére" - mondta Hrágyel Dóra, a kezdeményezés megálmodója.

Egyénileg és intézményi szinten is

Az először 2015-ben elindult kezdeményezéshez több mint ezren csatlakoztak, magánemberek és közösségek egyaránt. Színes programokkal és tartalmakkal töltik meg ezt a napot évről évre. Intézmények hagyományőrző programok szervezésével, egyesületek táncházakkal, felvonulással, népviseleti bemutatóval vettek részt. Előkerültek teljes népviseletek, táncos cipők, a nagyszülők féltve őrzött ruha darabjai, kiegészítői. Egyre több intézmény, helyi közösségek és vállalkozások csatlakoznak, határon innen és túl: az elmúlt hat évben már több mint 15 országból, több ezren vettek részt.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Pompás Napok több mint 15 ezer fős pedagógus csapatával a korábbi részvétel mellett, idén már második éve szerepet vállalhat a program népszerűsítésében, közös értékeink bemutatásában" - mondta Dr. Deák-Zsótér Boglárka, néptáncpedagógus, a Pompás Napok egyik társalapítója.

Csináld magad megoldások és az online térben találkozás

„Az elkövetkező hetekben a Pompás Napok csapata olyan, otthon is kivitelezhető ötletekkel szolgál majd, amelyek azok számára is csatlakozási lehetőséget biztosítanak, akiknek nincs saját viseletük. A népviseletek motívumaiból kiindulva kínálunk „csináld magad" megoldásokat a Pompás Napok - Népviselet Napja blog oldalon" - mondta Kormos Rebeka, mesemondó, a Pompás Napok csapatának másik társalapítója.

A közös készüléshez és a viseletben készült fotók megosztásához a Népviselet Napja - 2021 Facebook csoport és az Egy nap népviseletben - Népviselet Napja - 2021 Facebook esemény szolgál. 

Várjuk  együttműködő közösségek megkereséseit az egynapnepviseletben@gmail.com címen!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek