Egy este a Syrius Emlékzenekarral

A hetvenes évek elején a zenei élet egy része a Duna-part köré szerveződött. A Bem rakparton játszott a Mini zenekar, a folyóra nézett a Budai Ifjúsági Park és innen, ahogy akkor hívták, a

 

Lépartról indult a Hunyadi koktélhajó a Syrius együttessel és közönségével, kis zenés ringatózásra. Ma ezen a helyen a Columbus Jazzhajó horgonyoz.

 

Feledhetetlen élményben volt részem a Columbus Jazzhajón megrendezett Syrius Emlékzenekar koncerten, ahova, mint egy első bálozó állítottam be, hogy azután megismerkedjek a minőségi zene csodájával. Nyeretlen kétévesként, tudatlan libaként ültem le a Syrius Emlékzenekar koncertjén csütörtök este, amikor szembesültem azzal, hogy a magyar zenei paletta nem csak az általam imádott Quimby és Csík Zenekar alkotja, hanem léteznek más olyan stílusok is, melyeket meghallani és megszeretni egy pillanat műve. Ugyanilyen érzés fogott el a koncert utáni beszélgetés közben, melyet Takáts Tamással folytattam a szórakozóhely félhomályában.

 

Rákfogó, Syrius? Mik ezek csillagképek?

 

Annak, aki még nem ismerné, hogy ki volt a Syrius együttes, és miért érdekes nekünk magyaroknak, hogy hallhatjuk még dalaikat, összefoglalom néhány mondatban amit körvonalakban tudni illik a csapatról. Syrius volt az első magyar progresszív jazz rock zenekar, akik karrierjüket a korai 60-as években kezdték. A Baronits által alapított zenekar kezdetben tánczenét, majd magyaros beat-et játszott. „1966-ban ´Fekete patkány´ c. dallal elsők lettek a pol-beat fesztiválon, 1967-ben ötödik helyezést értek el egy beat-versenyen. 1970-ben csatlakozott Pataki (ex-Liversing), Orszáczky (ex-Új Rákfogó), Veszelinov (ex- Atlantis), és Ráduly (ex-Pege). 1971-ben Ausztráliában koncerteztek, ahol elkészítették első nagylemezüket. 1972-ben Tátrai Tibor kerül a csapathoz. 1973-ban felléptek a diósgyőri rockfesztiválon. Negyven perces rock-szvitjük a ´Széttört álmok´ 1976-ig csak a rádióban hangozhatott el.  ( A csapat népszerűségét rossz szemmel néző kulturális és politikai vezetés folyamatos nyomás alatt tartotta a zenekart, kényszerű tagcseréket írt elő, amely a zenei színvonal romlásához, közönségvesztéshez vezetett.) Menedzselési problémák és az érdektelenség miatt az együttes 1973 végén feloszlott, többen a külföldi boldogulást választották. 1974-től Orszáczky Ausztráliában játszott, Ráduly az USA-ba ment, s a megmaradt Syrius új tagokkal a könnyedebb irány felé mozdult el. 1976-ban Veszelinov és Tátrai is kiszállt, és 1977-ben Pataki Ausztriába való távozásával végérvényesen feloszlottak. 1994-ben új albumuk jelent meg, mely magában hordozhatja az újrakezdés reményét." (forrás: allmusic.hu)

 

A zenekar még mindig hatalmas tiszteletnek örvend Magyarországon, amit mi sem mutat jobban, mint, hogy a Frank Zappa Emlékzenekar tiszteletükre egy ideje Syrius dalokkal bővíti repertoárját. Amellett, hogy tisztelegni szeretnének a zenekar előtt, céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal ezt a páratlan zenét. Az emlékzenekar vendégzenészekkel együtt

idézi meg az együttest és korát.  

Takáts Tamás is e formáció tagja, aki szívesen beszélt nekünk gyermekkori emlékeiről, melyek a zenével voltak kapcsolatosak. „Otthon nem csak klasszikus zenét hallgattam (főleg szülői hatásra), de rockot is, amely főleg apámnak volt köszönhető. Még nagyon fiatal voltam, amikor megismertem a Syrius zenekart, amely az akkori idők legjobb zenekara volt a maga műfajában (jazzrock), nem csak itthon, hanem az egész világon. Az ő zenéjük inspirált abban, hogy zenésznek mentem. Nem Beatles dalokat hallgattam, hanem a nehezebb, Zeppelin Blood Sweat and Tears nótákat."

 

Takáts Tamás (1957-ben született, a Karthago, a Senator és az East zenekarok tagja volt, majd később megalakította a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et, melyet a The Rolling Stones 1995-ös magyarországi fellépése alkalmával előzenekarának választott. Az akkor még tanárnak (egy évig járt a tanítóképzőre) készülő Takáts így hamar felcserélte a katedrát a színpadra és saját karrierjét építve lett a Karthago tagja, majd saját blues együttest is alapított. Megosztotta gondolatait a Karthagóval kapcsolatban (Hogy jön össze a Karthagó és a Syrius? „A Karthagó annyira nem volt rossz zenekar, azon kívül ide hívtak. Szigety valahol hallott, úgy gondolta, én kellek a bandába, és elmesélte, hogyan befolyásolta életét a rendszeres sport, Edzéseken gyakran szóltak a többiek, hogy ne énekeljek."

Mi a véleménye a mai „gépzenékről" ? (Az általam kedvelt Rammstein zenekart kivált nem kedveli) „Számomra a koncert élmény, jó a közönséggel együtt lélegezni, a mai play back világban elvész a muzsika öröme, mi ilyet soha sem csinálunk."

Beszélgetésünket még folytattuk volna, de mindenki hatalmas meglepetésére megjelent a volt Syrius tag Pataki László, akit nagy szeretettel vett körül a társaság. A Ráduly Mihályt (Az eredeti, még Tátrai Tibor nélküli felállás még élő két tagja) hiányoló művész megígérte a Tollal stábjának, hogy megfelelő körülmények között és időben alkalmat ad nekünk, hogy feltehessünk neki néhány kérdést. 

Veszják és Márkus

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#3. 2010. december 6. 14:07
Szerintem sem lehetett semmi ;o)
Lesz esetleg riport folytatás?
tyim
#2. 2010. december 6. 10:14
-Irigykedem! Tényleg nagy élmény lehetett! Számomra a Syrius, egy misztikum volt, és lesz! A hányattatásaik, külföldi sikereik (Ausztrália) és a fura stílusuk teszi őket ezzé...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek