Dugulások megszüntetése egyszerűen

A háztartásokban keletkező dugulások többségét saját magunk is megszüntethetjük, mégpedig sok egyszerű, házi praktikával. Amit pedig mi magunk is megtehetünk, miért hagynánk másra?

 

A dugulások keletkezése

Ahhoz, hogy az eltömődött lefolyókat újra átjárhatóvá tegyük, meg kell értenünk, hogy hogyan alakulnak ki a dugulások. A vízen kívül nap mint nap számtalan olyan anyag kerül be a lefolyókba, amelyek eltömíthetik azokat vagy a csövek átmérőjét csökkenthetik. A fürdőszobában a leggyakoribb gondot a haj- és szőrszálak, a szappan- és fogkrémmaradványok jelentik, a WC-kagylóba nagyobb tárgyak is beeshetnek (pl. WC-papír), melyek akár a teljes dugulását is okozhatják. A konyhai lefolyók esetében a folyamatosan lefolyó zsíros szennyeződések okozzák a legnagyobb gondot, melyek a csövek falára rakodnak és évek múltával akár teljesen el is zárhatják a lefolyó víz útját. Emellett problémát okoznak a vízbe kerülő különféle ételmaradékok, a csontok darabjai vagy a halszálkák.

Előzzük meg!

Mint látható, ezeknek az anyagoknak, tárgyaknak a lefolyóba kerülését akár el is kerülhetjük, ha körültekintőek vagyunk. Az ételmaradékoktól minden mosogatás előtt szabadítsuk meg a tányérokat, edényeket, ezeket dobjuk a kukába. A hajszálak lefolyóba kerülését egy egyszerű szűrő alkalmazásával elkerülhetjük, mely megakadályozza a nagyobb szappan- vagy fogkrémdarabok bejutását is a lefolyóba. Ha így járunk el, akkor sokkal ritkábban kell majd a telefonhoz nyúlnunk és duguláselhárítást kérnünk. A nagyobb városokban, Budapesten minden kerületben elérhető már ez a szolgáltatás, ám miért fizetnénk olyan szolgáltatásért, amit mi magunk is el tudunk végezni? Természetesen elismerjük, hogy vannak bonyolultabb esetek, amikor a dugulás a lefolyótól távolabb, falban lévő vagy földben elhelyezett csőben keletkezik, ilyenkor forduljunk szakemberhez! Ők olyan profi eszközökkel rendelkeznek, amelyek bármilyen dugulást el tudnak távolítani, és a pontos helyét is fel tudják térképezni.

Használjunk házi szereket!

A legtöbb dugulás megszüntethető a háztartásokban fellelhető szerekkel. Ezeket már nagyanyáink is használták, hatásosak is, miért kellene drága, üzletekben kapható csodaszerekre szórnunk a pénzt? Ehhez persze az szükséges, hogy időben cselekedjünk. Amikor látjuk, hogy a víz lassabban folyik le a lefolyóban, érdemes bevetnünk egyet-kettőt a lentiek közül.

A konyhában csodákra képes a forró víz, és megelőzésre is használhatjuk. Havonta öntsünk két liternyi forró vizet a lefolyóba, ez leoldja a csövek faláról a zsíros lerakódásokat. A konyhában és a fürdőszobában is hatásos szer a szódabikarbóna: öntsünk egy-két deciliternyi port a lefolyóba, majd öntsünk rá egy-két deciliternyi ecetet. A keverék habzásának megszűnése után öntsük le az egészet két liternyi forró vízzel, majd hagyjuk egy éjszakán át állni. Sok makacs dugulást megszüntethetünk ezzel a módszerrel! A szódabikarbóna helyettesíthető sütőporral, bóraxszal és trisóval, de konyhasóval is hasonló eredményt érhetünk el, mint a szódabikarbónával.

Ha komolyabb dugulással állunk szemben, akkor próbáljuk meg a lefolyónál szétszerelni a csöveket, és tisztítsuk meg a problémás részt.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek