Dörmögő- Egérke

Mese

Egérke

 

Döbrentey Kornél egy átlagos kisegér. A szobámban lakik és rágcsál. Egészen apró és fehér a hasa.

Döbrentey Kornél története egészen különleges. Amíg a gonosz boszorkány meg nem haragudott rá, egy minden lében kanál kisfiú volt. Kornél egy szép őszi napon elindult a Nagy Erdőbe gombászni. Eddig nem is lett volna semmi baj, csakhogy az erdő alatt egy juhász legény legeltette juhait, aki eléggé fázott meg éhes is volt.

Ahogy a kisfiú közel ért hozzájuk, a juhász kutyái veszett ugatásba kezdtek, és meg akarták harapni Kornélt. De a juhász egyetlen füttyszóval magához hívta kutyáit.

Kornél köszönetből megosztotta vele zsíros kenyerét, amit az útra készített. Falatozni kezdtek, majd Kornélnak eszébe jutott, hogy ő tulajdonképp gomba után indult. Meg is kérdezte a juhászt, hol találna néhány ízletes csiperkét.

Itt tovább menjél” – mondta a juhász, “ s amikor az erdő közelében levő kis kunyhóhoz érsz, hát lesz ott gomba bőven.”

Kornél megfogadta a juhász tanácsát. Hát uram teremtőm, amikor valóban a kis házacska közelébe ért, ott volt körülötte a rengeteg sok süveges gomba. De nem akármilyen gombák voltak, hanem tiszta fehér csokiból álltak. Kornél tele is szedte hátizsákját csokigombával.

De jaj, jött a ház lakója a vasorrú boszorkány, akinek olyan varázsló ereje volt, hogy ő maga varázsolta csokivá a rengeteg csiperkét. Mérgében, hogy valaki a gombáit szedegette, el is átkozta Kornélt, akiből egy fehér hasú szürke kisegér lett.

 

Mindezt ő maga, Kornél, vagyis a kis egér mesélte el nekem egy fázós őszi napon, amikor a kályha előtt melegedtünk.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!