Cziffra György 100. születésnapjának ünnepi programjaival folytatódik az emlékév

A Cziffra György-emlékév kiemelt időszakához érkezett: Cziffra György 100. születésnapja köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön

 

CZIFFRA100 - CZIFFRA GYÖRGY-emlékév

14 városban hazánkban, 19 országban, több mint 30 szakmai partnerrel, összesen több mint 100 eseménnyel

 

„A zene szabadsága"

 

Cziffra György 100. születésnapjának ünnepi programjaival folytatódik az emlékév

 

Alapító művészeti vezető: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Fővédnök: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

Nemzetközi védnök: Gérard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke

Védnök: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter,

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora

 

Sajtótájékoztató: 2021. október 13., MOMKult

 

A Cziffra György-emlékév kiemelt időszakához érkezett: Cziffra György 100. születésnapja köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön.

A híres '56-os hangverseny felidézésével veszi kezdetét az ünnepi sorozat, ahol elhangzik Bartók 2. zongoraversenye a Zeneakadémián. A Müpában Denis Matsuev szólóestjével, majd a zongoraművész 100. születésnapján, november 5-én Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójával ünnepeljük a 100 éve született Cziffra Györgyöt és örökségét - a koncert két nappal később Párizsban is elhangzik. A centenáriumi programok a londoni Covent Gardenben emlékkoncerttel folytatódnak. Fiatal tehetségek hazai és külföldi koncertjei, mesterkurzusok, zenetörténeti előadások, kiállítások, szoboravatás is színesíti a programokat.

 

2021. február 9-én indult a Cziffra György-emlékév, amely a 2021/2022-es évadban több mint 60 eseménnyel, páratlan, határokon átívelő szakmai összefogással folytatódik: a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg. Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására. Magyarország Kormánya a 20. század egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének centenáriumát hivatalos emlékév keretében ünnepli, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

 

Cziffra György 1921. november 5-én, éppen száz éve, Budapesten látta meg a napvilágot. Az ünnepi időszakban a klasszikus zenei élet legfontosabb hazai és nemzetközi koncerttermei, kulturális helyszínei adnak otthont a zenei eseményeknek, többek között a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a londoni Covent Garden, a párizsi Maison de la Radio, a genfi Victoria Hall, a bécsi Collegium Hungaricum, vagy a bukaresti Ateneum. A programban a következő hónapok során olyan világhírű külföldi művészek és együttesek szerepelnek, mint Denis Matsuev, Vadim Repin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande vagy az Orchestre Philharmonique de Radio France, illetve nemzetközileg elismert magyar kiválóságok, mint Eötvös Péter, Keller András, Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Kesselyák Gergely.

Október 22-én a Zeneakadémia és a Cziffra György-emlékév közös eseményén egy '56-os, sokak szerint sorsfordító koncertprogramot idéznek fel a Zeneakadémia Nagytermében, amellyel Cziffra György mellett a 210 éve született Liszt Ferencről is megemlékeznek. Balázs János előadásában elhangzik Bartók 2. zongoraversenye, akárcsak 1956. október 22-én, a forradalom előestéjén Cziffra György előadásában, valamint felcsendül egy emblematikus Liszt-mű is a Cziffra repertoárból. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a világ zenei életének elitjébe tartozó szólamvezetőkkel kiegészülve, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.

November 4-én Denis Matsuev zongoraestjének ad otthont a Müpa. November 5-én, a jeles napon a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre szegeződik, hiszen a világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójára kerül sor Cziffra Psodia - Versenymű zongorára és zenekarra címmel, az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével a Müpában. A magyar premier után november 7-én a francia fővárosban, Párizsban, majd 2022 áprilisában a genfi Victoria Hallban is elhangzik a mű. Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon közreműködik Lukács Miklós. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható.

 

Szintén november 5-én, a századik évfordulón a 13. kerületi Cziffra György parkban a száz éve született páratlan zongoravirtuóz tiszteletére szobrot avatnak, Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotását.  Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai, Balogh Ádám és Sárközi Lajos koncertjével, valamint egy egész éves kiállítással is ünnepel.

 

Folytatódik Bősze Ádám nagysikerű szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel, amely számos legendás zenész és alkotó munkásságát mutatja be rendhagyó formában a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-én, ezen kívül a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér is centenáriumi eseménnyel készül.

 

A Régi Zeneakadémián több hétvégi matiné koncertre kerül sor kiemelkedő művészek részvételével, így október 30-án Aljosa Jurinic, november 27-én pedig Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője lép színpadra. Január 22-én Massimo Mercelli fuvolaművész és Simon Izabella adnak közös koncertet, májusban pedig Elosia Cascio lesz a Liszt Múzeum sorozatának vendége. December 29-én a Concerto Budapest lép fel az emlékév keretében a Zeneakadémia Nagytermében.

 

A külföldi koncertek sora is folytatódik: a közeljövőben Bécs, Zágráb, Párizs, Bukarest, Prága, London, Alexandria, Róma, Stuttgart, Doha, Teplice, Varsó és Genf látja vendégül a Cziffra100 fellépőit.  Október 16-án Bécsben a Cziffra Stiftunggal közös szervezésében Balázs János játssza Improvisart című, kifejezetten az emlékévre összeállított műsorát. November 12-én a Cziffra Stiftung fiatal tehetségei és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adnak közös hangversenyt a szomszédos országban: Horti Lilla és Szabó Marcell mellett a koncerten fellép Kristina Miller és Jennifer Gheorghita. Alexandriában a Bibliotheca Alexandrina Orchestrával, Bukarestben a Filarmonica George Enescu zenekarral lép fel Balázs János. November 29-én a londoni Covent Gardenben Balázs János kamarapartnereivel ad hangversenyt. A nemzetközi koncertek szervezése a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

A művészeti koncepcióban a partnerségen és a műfaji sokszínűségen túl a legfontosabb, hogy az egyes események, fellépők továbbörökítsék azt a különleges és egyedi Cziffra-i szellemiséget, amelyben mind a művészek, mind a közönség számára megismételhetetlen pillanatok születnek.

A sokszínű eseménysorozat keretében 2021. február 9-i indulása óta a budapesti programok mellett eddig további 10 magyar városban (Szekszárd, Kiskunhalas, Veszprém, Debrecen, Zalaegerszeg, Szentendre, Pécs, Szeged, Miskolc, Békéscsaba), valamint többek között Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Romániában valósultak meg koncertek. A hangversenyek egy része a pandémia miatt online volt követhető, de júniustól már személyesen is látogathatók voltak az emlékév eseményei. Így számos nyári hazai és külföldi fesztiválon, mint pl. VeszprémFesten, a debreceni Klasszikusok Éjszakáján, a pristinai Chopin Festivalon, a Passaui Európai Heteken vagy az Emilia Romagna Fesztiválon, de Waiblingenben, Rómában és Szatmárnémetiben is találkozhatott a közönség a Cziffra100 emlékév koncertjeivel. Szeptember 24-én Balázs János a senlisi Saint Frambourg Kápolnában a Fondation Cziffra meghívására szólóesttel nyitotta meg a franciaországi centenáriumi programsorozatot. Az emlékév célja a fiatal tehetségek támogatása, így számukra több ízben nyílt bemutatkozási lehetőség itthon és külföldön egyaránt. Karrierjüket mesterkurzusokkal és a Cziffra Fesztivál fiatalokat támogató díjaival is segítették. A koncertek mellett kiállítások, gyermekprogramok és oktatási programok is helyet kaptak, de egész nyáron találkozhatott a közönség a Szent István Parkban Cziffra György tiszteletére létrehozott virágkompozícióval a Főkert kivitelezésében, vagy a legforgalmasabb HÉV-megállóban, a Batthyány téren a Cziffra Györgyöt ábrázoló nagyméretű falfestménnyel a Neopaint Works alkotócsoport munkájának köszönhetően. A Cziffra életművével és korával kapcsolatos tudományos kutatásokat szakmai műhelytalálkozón ismerhettük meg az MMA-MMKI szervezésében, a Bartók Rádió pedig ötrészes sorozatot szentelt a Cziffra-életműnek.

További programajánló:

A folytatásban is számos kiváló zenekar vesz részt az emlékév programjában, így a Concerto Budapest, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

 

Az események a kulturális és zenei élet meghatározó szakmai partnereivel valósulnak meg, többek között a Zeneakadémia, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum, a Müpa Budapest, a Filharmónia Magyarország, a MOMKult, a Haydneum - Magyar Régizenei Központ, valamint a 10., a 13. és a 22. kerületek és kiemelten a Hegyvidék Önkormányzat együttműködésében és támogatásában.

2022. január 26-án Werner & Rameau címmel a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar ad régizenei koncertet Vashegyi György vezényletével. Február 10-én a MÁV Zenekar és a Nemzeti Énekkar emlékezik meg a mesterről a Zeneakadémián, Kesselyák Gergely vezényletével. Miklósa Erika, Horváth István és Tompos Kátya is hallható lesz a Filharmónia Magyarország jóvoltából. Április 26-án a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Fuad Ibrahimov vezényletével gálakoncertet ad a Zeneakadémián a Cziffra György-emlékév és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek közös szervezésében. A műfajok találkozása jegyében januárban a Karmelita Kolostorban Mécs Imre és Balázs János közös estjére várják a közönséget.

 

Februárban elkezdődik az immáron hagyományos Cziffra György Fesztivál, amelynek keretében többek között a Zeneakadémia Solti termében Klara Min ad szólóestet, a MOMkultban ismét lesz Bárest Malek Andrea, a Hot Jazz Band, valamint Sárközi Lajos és zenekara közreműködésével, a Reich Károly Lépcsőgalériában pedig megtekinthető lesz a senlisi Saint-Frambourg kápolna komplex régészeti-műemléki-építészeti anyagaiból összeállított különleges kiállítás is. A Hegyvidék Galéria Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának ad otthont. Több koncerten fiatal tehetségekkel találkozhat a közönség, így például az idei Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasával. Ismét sor kerül a Mesterakadémiára a Kroó György Zeneiskolában, ahol ingyenes mesterkurzusokkal várják a fejlődni, tanulni vágyó zenészeket. A Zeneakadémián február 22-én Alexander Kniazev, Vadim Repin és Balázs János ad közös hangversenyt. Ugyanitt 26-án három jazzlegenda beszélget zenében: Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos mutatják be az improvizáció magasfokát. A 2022-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén, a Zeneakadémián Keller András vezényli a Concerto Budapestet, illetve átadják a fesztivál Tehetség-, Ifjú Tehetség- és Életműdíjait is.

 

Az emlékév margójára:

Cziffra György szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok - szó szerinti és átvitt értelmű - átlépéséből táplálkozott. A virtuozitás, a spontaneitás, a műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. A zenéhez való újszerű viszonyát részben roma származásának, részben személyiségének köszönhette. A zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nemcsak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, vibrálónak, sziporkázónak, örömtelinek kell lennie. Cziffra missziója a zenei élmény közvetítése. Legfontosabb öröksége talán éppen ez a professzionális könnyedség, a műfajok közti átjárás legitimációja, szépségeinek megmutatása, a zene örömszerzésének mindenek felettisége lett. Ezt idézi fel évről évre a nevével fémjelzett fesztivál - és erre emlékezünk születésének 100. évfordulóján is.

Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására. 2016-ban a MOMKult együttműködésével megalapította a Cziffra Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, felvállalva fiatal tehetségek támogatását mesterkurzusokon és a Cziffra Fesztivál rangos díjain keresztül.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

 

A Cziffra100 eseményeiről bővebben a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak. 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek