Csütörtöktől vasárnapig Állatkerti Fesztivál

Állatos élmények, családi programok, koncertek és előadások a négynapos eseményen

 

 

 

 

Sok-sok programmal, élménnyel és látnivalóval, valamint színpadi előadásokkal és koncertekkel várja a nagyközönséget a Budapesti Állatkert a csütörtöktől vasárnapig tartó Állatkerti Fesztivál ideje alatt. Ezen a négy napon a kert este 10 óráig lesz nyitva.

 

Augusztus 4-től 7-ig, azaz csütörtöktől vasárnapig tart az Állatkerti Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négy napon át tartó programsorozat a városligeti intézmény közelgő 156. születésnapjához is kapcsolódik.

 

A sokféle állat és növény, állatos élményprogramok, látványetetések, állattréningek és bemutatók mellett rengeteg más programmal is kedveskednek a nagyközönségnek. A gyermekeket, családokat például kiskertész tanoda, Kádár Ferkó Fotószínháza, arcfestés, csillámfestés, kreatív kézműveskedés (papír marionettfigurák, hűtőmágnes készítés, állati színezők, kötélverés stb.), a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény családi alkotóműhelye, Teddy Maci Kórház, „locsolimpia", illetve vurstli várja. Működni fog a több mint száztíz éves Schäftner-körhinta is, amelyet az Állatkert mutatósan felújított. A három úgynevezett „TapiZoo" állomáson kézbevehető állati „alkatrészekkel", tojásokkal, tollakkal, csontokkal ismerkedhetnek a látogatók.

 

Az Állatkert múltja és öröksége iránt érdeklődők vezetett séta keretében ismerhetik meg a patinás intézmény történetét és műemlékeit. A séták mind a négy napon délelőtt 10-től indulnak a főbejárattól.

 

A Varázshegyben napi öt ismeretterjesztő előadást tartanak azoknak, akik az Állatkert titkaira részletesebben is kíváncsiak. Lesz például előadás az állatkerti állatorvosi munkáról, a cápák világáról és az Állatkert botanikai különlegességeiről is.

 

Délutánonként, illetve esténként színpadi programok színesítik a kínálatot. Fellép a Kámfor Bábszínház, a Veronaki zenekar, a Barcarola Kvartett, a Majorka Színház, a Brass Dance, a Lilium acoustic, a Kiflihajó Zenekar, Paulina, a Portéka Színpad, a Kiskalász Zenekar és az Ivan & The Parazol is.

 

Az Állatkert a fesztivál négy napja alatt a szokásosnál tovább, reggel 9-től este 10-ig tart nyitva, a pénztárak este 8-kor zárnak (ekkor történik az utolsó belépés, és ekkor kezdődik az utolsó koncert a színpadon). Az állatházak, beltéri bemutatóhelyek viszont a nyári hétköznapokon, illetve hétvégéken szokásos rendnek megfelelően lesznek nyitva (csütörtökön és pénteken 17.30-ig, szombaton és vasárnap 18.30-ig). A fesztivál az Állatkertbe szóló szokásos belépőjegyekkel és bérletekkel látogatható, amelyek ezeken a napokon is változatlan áron válthatók meg.

 

 

 Augusztus 4., csütörtök

    

15:00   Kámfor Bábszínház interaktív előadás

A Kámfor Zenész Bábszínház egy folyton mozgásban lévő marionett előadás, amely a Manufaktor mesés bábjait kelti életre muzsikaszóval és izgalmas történetekkel bárhol a világban.

Az előadás sajátossága az apró részletekben rejlik. A hátterek és díszletek igazi mesterek keze munkái, akik a Kámfor produkciót folyamatosan támogatják és segítik, egészen kisgyerek korunk óta. Hiszen a marionett bábozást még apró cseprő korunkban kezdtük Kapolcson a Művészetek Völgyében, kartonpapírból kivágott mesedobozunkal.

Célunk, hogy megmutathassuk a gyerekeknek milyen is az, amikor az ember igazán játszik és repül a képzelet szárnyán.

Felelevenítjük a magyar népmeséket és új történeteket is hozunk a nagyvilágból, amely nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is egyaránt szól és szórakozást nyújt színpadon,óvodában,iskolában vagy akár egy fa tövében.

Előadásunkat kényelmesen 100-120 fő tudja egyszerre nézni, de ha valaki hátrébb szorulna a végén nagy szeretettel mutatjuk meg a bábokat a háttereket és a hangszereket is közelről.

Felcsendülnek ismert dallamok, de pont így új dalok is, melyeket az előadás végén reméljük együtt éneklünk majd, így víve magunkkal egy apró színfoltot, amit mindenki dúdolhat hazafelé!

 

16:00   Fortuna kereke - kvízjáték ajándékokért

 

17:00   Veronaki zenekar Gőgös Gúnár Gedeon - családi koncert

A Gőgös Gúnár Gedeon című könyvet 1962-ben adta ki először a Móra Kiadó. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott kötetet. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a könyv majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető.

A Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. Veronika már régen tervezte a mű feldolgozását. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. Ezzel az igazán különleges műsorral szeretnénk tisztelegni az írónő élete és munkássága előtt.

 

19:00   Barcarola Kvartett szimfonikus koncertje - Régi magyar slágerek

Ki ne fütyülné a "Meseautó" dallamát? A Barcarola Kvartett saját átirataival kalauzol el minket a régi magyar slágerek (Ábrahám Pál, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, Horváth Jenő) világába. Örökzöld slágerek egy szép nyári estén.

A Barcarola Kvartett a Budapesti Fesztiválzenekar négy kiváló művészéből alakult együttes. A klasszikus zeneirodalom mellett, saját átirataikban nagyzenekari darabok is szerepelnek repertoárjukon. Előadásaik könnyedek, interaktívak, szórakoztatóak. Otthonosan mozognak a könnyedebb stílusokban is, mint például a filmzenék, régi slágerek vagy éppen a tangó világában. Koncerttermi szerepléseiken kívül rendszeresen lépnek fel magán rendezvényeken, VIP eseményeken, esküvőkön, fesztiválokon.

 

20:00   János Vitéz

Mogyoró Kornél legújabb zenei projektje Petőfi Sándor János Vitéz című művének megzenésítése ütőhangszerekre és énekre. Partnerei Tarján Veronika énekesnő és Orosz Ákos színművész. A színcert műfaj a színház és koncert keveredésére utal, Petőfi örökbecsű műve hol prózában, hol énekelve jelenik meg, olyan különleges ütőhangszerek kíséretével, mint például a handpan, a steel drum, a waterphone, a kalimba, vagy a berimbau, amiket egy looperen keresztül élőben, több sávra rögzítve játszik fel Kornél, így állítva elő akár nagyzenekari hangzást. A zenén keresztül a trió elrepíti a hallgatót egészen Tündérországig. 

Közreműködik: Tarján Veronika, Mogyoró Kornél, Orosz Ákos

 

 

 

Augusztus 5., péntek

 

15:00   Majorka színház interaktív előadás

Róka szolga: Volt egy király réges-régen, ifjú, nyalka, nőtlen. Országában rendjén mentek a dolgok, így hát elindulhatott feleséget keresni. De ki segíthet megtalálni neki a színében változó leányt, akit Ozzy- Gozzy, a megdöbbentő külsejű, de felettébb jóakaratú jósnő írt föl neki receptre? A címből már sejthető, hogy egy csapdából kiszabadított róka- és persze a közönség, hiszen ismét egy vérbeli Majorka Színház produkció került a színpadra.

Az előadásban látható egy magától seprő seprű, egy szellemidéző cajon dob, és egy rejtélyes bűvészmutatvány, melynek során a róka mindig biztosan szagolja ki, hogy hová rejtette a közönség a királylány gyűrűjét.

 

16:00   Fortuna kereke - kvízjáték ajándékokért

 

17:00   Brass Dance koncertje - Film és rajzfilmslágerek

WEINER: RÓKATÁNC, BARTÓK: MEDVETÁNC, SAINT SAENS: AZ ÁLLATOK FARSANGJA-A HATTYÚ MANCINI:A RÓZSASZÍN PÁRDUC ,LAROCCA-HENDERSON : TUBA TIGER RAG  ,I WANNA BE LIKE YOU: A DZSUNGEL KÖNYVE C. FILM SLÁGERE. A műsor örökzöldeken keresztül mutatja meg, miként jelenhetnek meg az állatok és a tánc a zenében. Kettőségénél fogva válik igazán élményszerűvé. A produkció interaktív: Találós kérdések, hangszerfelismerés, majd a számok között hangszerbemutató.

 

20:00   Lilium Acoustic élőkoncert

zenei koncepciója a magyar népzene és az igényes pop-rock zene, (népi és akusztikus hangszerekkel megszólaltatva) azonos hangulatú és harmóniájú, különleges, izgalmas keveredése. Természetesen, saját zenei ötleteinkkel alkot egy sajátos fúziót. Repertoárunk egy részét ezek az érdekes mixek töltik meg, másik részét, saját népdal feldolgozások,és saját dalok alkotják. Autentikus és mai hangszereket egyaránt használunk, hogy hangzásunkban, a hagyományőrzés és a modern megszólalás is jelen legyen.

 

 

 

Augusztus 6., szombat

 

 

15:00   Majorka színház interaktív előadás

16:00   Fortuna kereke - kvízjáték ajándékokért

 

17:00   Kiflihajó zenekar koncertje

A Kiflihajó egy különleges formájú péksütemény, mellyel a zene tengerén kalandozhatunk. A hajótest fantáziánk szerint készülhet édesen, sósan vagy csokisan, de fontos, hogy egy kis mosolyt is adjunk hozzá. Ha pedig mindenki készen áll egy zenés, mesés hajóútra, akkor kalandra fel a Kiflihajó legénységével! A Kiflihajó fedélzete színpadként is szolgál, és már évek óta ismert a gyermekek számára, hiszen Körmendy Dávid, énekes-frontember, Csücsök kapitányként minden alkalommal innen köszönti az egybegyűlteket a koncerteken.

A Kiflihajó című lemez interaktív és változatos zenei műfajokban megszólaló dalai hamar népszerűek lettek. A zenekar tagjainak részvételével készült Szivárvány kapitány című dal videóklipje vagy a Kiflihajó névadó dalának videója rendszeresen látható a Minimax csatornáján is, de a youtube-on is elérhető.

 

20:00   Paulina élő koncert

6 éves korában kezdett el zongorázni, majd 7 év után abbahagyta. Kicsi korától kezdve énekelt, majd elkezdett dalokat, zenéket írni. 2021-ben jelentkezett az X-Faktor tizedik évadában, ahol a második lett.

 

 

 

Augusztus 7., vasárnap

      

15:00   Portéka Színpad interaktív előadás

" Vau és miau", avagy Okoska botocska zenés mesejáték. A mesejáték élő szereplői, Aladár kutya és Micó cicó barátságos torzsalkodásain mulathat a közönség. A keretjátékon belül három, jól elkülönülő orosz mese elevenedik meg, mint pl. az „Alma„ vagy az „Okoska botocska„. A süni, nyuszi, medve és a pék történetei a gyerekek kedvenceivé válnak.

 

16:00   Fortuna kereke - kvízjáték ajándékokért

 

17:00   Kiskalász zenekar koncertje

„Hamarosan színpadra lép egy zenekar, melynek nevéhez olyan gyerekdalok köthetők, mint a „Nem akarok", a „Hepehupa", a „Palacsinta", vagy a "Zooli a zebra". Eddig hat lemezük jelent meg. A lemezek száma is mutatja, hogy rendkívül aktív csapatról van szó, akik minden koncerten szeretik felszántani a színpadot. Jó bulizást kívánunk és kérjük, ne fogjátok vissza magatokat  és a Szüleiteket se! Fogadjátok sok szeretettel és nagy tapssal a ........ KISKALÁSZ ZENEKART !"

 

20:00   Ivan and the parasol élő koncert

2010-ben pár fiatal zenekart alapít Budapesten. Az első kitűzött cél, egy koncertanyag összehozása, amivel színpadra lehet állni. Amint ez megvan, előkerül a többi is: kellene egy név, egy második koncert és aztán még egy (majd kicsit sietnek, hogy odaérjenek az érettségiről), egy klip, aztán hogy azt játssza az MTV, egy MySpace profil, egy csőnadrág a női részlegről, ha pedig már bejutottak a rádióba egy interjúra, akkor az is, hogy megmutathassák a legújabb daluk. A bentieknek tetszik, ők ennek örülnek, azt pedig el sem hiszik, hogy ennyiszer lemegy, hogy vannak a bulijaikon, hogy tudják a szövegeket... de a célok!

Kimaradtak a legfontosabbak, amit eközben megfogalmaztak magukban: létrehozni egy produkciót, ami nem ismer országhatárokat, ahol kompromisszumokról csak egymást közt lehet szó, ami megmutatja, hogy hogyan játsszák most a rock 'n' rollt, amivel kreálhatnak egy saját, folyamatosan táguló zenei játszóteret. Ezen a helyen lelnek rá a szabadságra, amihez egységként és egyénenként is mindenáron ragaszkodnak, amiért (a dalaikon túl) az emberek kapcsolódni tudnak és akarnak hozzájuk, ami a koncertjeiken kimondatlanul is ott lebeg köztük és a közönségük között.

Ez a szellemiség csúcsosodik ki újra Budai Pop című legfrissebb albumukon, egy őrült, évtizedes utazás után.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek