Cseh Tamás művészeti pályázat

Megvannak a győztesek - véget ért a Cseh Tamás művészeti pályázat Ön is erre szavazott? - Az egyik pályamunka toronymagasan verte a mezőnyt

 

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat dobogósai: homokóra, dombormű és bárányok is vannak a díjazottak között. A Budai Vároltalmazó Közalapítvány pályázatának első három helyezettjéről szakmai zsűri döntött, köztük maga a legendás énekes fia, Cseh András is.

 

A művészeti pályázat célja az volt, hogy a kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét ápoló és szellemi örökségét képviselő képzőművészeti alkotások szülessenek kortárs művészek keze által. A felhívás egyáltalán nem szabott tartalmi kereteket, ennek megfelelően sokféle, meglepően izgalmas, érdekes alkotás érkezett és jutott a döntőbe, többek között egy bárány üres lakásban, padon álló kalóz, egyszer használatos homokóra, dombormű, emlékérem és egy korhű plakát Cseh Tamásnak címezve.

A merész tartalmú alkotások bizonyítják, hogy Cseh Tamás rendkívüli  életműve, sokszínű egyénisége láthatóan ma is inspirálja a művészeket.

 

Összesen 31 pályamunka érkezett be, a zsűri - Előd Ágnes szobrász; Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese, egyetemi adjunktus; Révész Emese művészettörténész; Cseh András kutató képzőművész; Váradiné Naszályi Márta, Budapest 1. kerületi Önkormányzat, polgármester; Salgó Viktória, kulturális menedzser, énekes, dalszerző; Csengey Balázs kutató, Cseh Tamás Archívum - ezek közül választotta ki a legjobb tíz alkotást, majd ezek közül került ki a legjobb, díjazásra érdemes három mű. A pályázatot szervező Budai Vároltalmazó Közalapítvány a közönséget is bevonta a döntésbe, közösségi oldalán bárki leadhatta szavazatát a második fordulóba került alkotásokra.

 

Íme, a pályázat eredménye:

 

1. helyezés -   Lévay Jenő:

A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak

2. helyezés -   Tóth Xénia:

Bárány az üres lakásban

3. helyezés -   Mayer István:

Cseh Tamás dombormű

 

Összesen 2710 szavazat érkezett a Vároltalmazók közösségi oldalán az alkotásokra a meghirdetett 2022. augusztus 5. éjfélkor lejárt határidőn belül. A közönségdíjat a legtöbb, szám szerint 1041 kapott szavazatnak köszönhetően Szentgyörgyvölgyi Gábor "Plakát Cseh Tamásnak" című alkotása kapta, egy korhű módon elkészített utcai plakát, amelyet a "Telihold dalai" című lemezborító ihletett.

 

A győztes alkotók pénzjutalomban részesülnek; a hivatalos díjátadóra 2022. szeptember 10-én, 14.30-kor kerül sor a Nyárbúcsúztató Fesztiválon a Czakó Utcai Sport- és Szabadidőközpontban. A művek digitális képmását a Budai Vároltalmazó Közalapítvány Facebook oldalán, az eredeti alkotásokat pedig augusztus végéig a Budavári Önkormányzat aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Budai Vároltalmazó Közalapítvány - https://www.facebook.com/budaivaroltalmazo

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek