Cinego - új filmek 07/29

****

A héten két új megjelenést ajánljuk figyelmébe. Az egyik Ari Folman (Libanoni keringő) új filmje, ami ezúttal Anne Frank emlékét dolgozza fel kreatív módon egy csodálatos animációs filmben. A másik pedig a svéd rendezőlegendának tisztelgő Bergman szigete, amiben egy filmrendező házaspár a svédországi Fårö szigetére érkezik, hogy heteken keresztül Ingmar Bergman egykori otthonában alkossanak.
Amszterdam központjának hangulatos téli utcáin járunk, valamikor a közeljövőben. Anne Frank képzeletbeli barátnője, Kitty varázslatos módon életre kel a ma múzeumként működő Anne Frank-házban. Nem tudja, hogy barátnője már nem él: Anne keresésére indul. A világhírű naplót is magával viszi, ezért hamar a nyomába szegődik a rendőrség is. Kitty kalandjai során egyre többet megtud a múltról és Európa jelenéről is.

Filmtett ajánlója: Ari Folman ismét megcsinálta: a Libanoni keringő rendezője érzékeny és kreatív animációs filmben idézi meg Anne Frank emlékét, miközben a társadalmi emlékezetről és a képzelet hatalmáról is elmélkedik.

A német-angol házaspár, Chris és Tony a svédországi Fårö szigetére érkezik, hogy heteken keresztül Ingmar Bergman egykori otthonában alkossanak. Mindketten sikeres filmrendezők, és itt, a világtól elzárva, puritán visszavonultságban szeretnék megírni következő forgatókönyvüket. Az északi nyár hűvös és inspiráló, Bergman szelleme pedig ott lebeg minden sarkon. A képzelet és valóság közti választóvonal egyre homályosabbá válik... A Bergman szigete című film, amelynek központi témája a művészet és az emberi kapcsolatok, főhajtás a svéd rendező és életműve előtt.

Filmtett ajánlója: A Fårö szigetén játszódó történet Bergman kultuszát szeretettel piszkálva, (ön)iróniával, szerzői hangon mesél élet és művészet örök körforgásáról.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek