Cinego - új filmek 06/09

****

Mától elérhetők a Cinegón a Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz közös pályázatára készült zenés rövidfilmek, hat kiemelkedő nép- és világzenei alkotótól. A pályázaton olyan, videóklipeken túlmutató művészeti koncepciókat válogattak ki a Ritmósok, ahol a zene és a film egyenlő partner.

A válogatásban olyan zenekarok szerepelnek, mint a Дeva, a MORDÁI, az Odd ID, a Dresch Vonós QuartetCserepes Károly, illetve az Uljana Quartet, a rövidfilmek rendezői között pedig megtaláljuk Szilágyi Fannit, Reisz Gábort, Szimler Bálintot is.

A filmeket egyenként 350 Ft-ért lehet megvenni, az egész válogatást pedig 1500 Ft-ért. A Budapest Ritmo összes filmje elérhető előfizetőink számára.
MORDÁIA MORDÁI az újhullámos folk revival éllovasa. A zenekar már több formációban bizonyított tagjai Reisz Gábor és Szimler Bálint filmjében az ikonikus Gellért Szálló kihalt folyosóit és szobáit kísértik. David Lynch filmjei és a Ragyogás kihalt folyosói is eszünkbe juthatnak a rendezőpáros koncertfilmjéről, ami egyszerre borzongató és játékos hangulatával tökéletesen visszaadja a MORDÁI zenéjét.
Ehhez a sötét hangulathoz kölcsönzött filmes világot Reisz és Szimler közös filmje, amit a Budapest Ritmo 2021-es online kiadása számára forgattak.
Дeva: In Lumine Takács Dorina, azaz Дeva lassan hullámzó, magyar folkból merítő zenéje egyértelműen filmre kívánkozik - a Budapest Ritmo 2022 filmpály­ázatának egyik nyerteseként forgatja le In Lumine munkacímű zenés filmjét.
Az In Lumine öt felvonásos művészi film lesz, amelyben a mozgókép és a zene szinte elválaszthatatlan egymástól. Az emberi megvilágosodásból építkezik, Platón tanításait veszi alapul, és egy szellemi felnövéstörténetet mutat be több szereplő útján keresztül. Az filmet Bajor Marcell rendezte, operatőre Szemerey Bence.
Uljana QuartetAz Uljana Quartet, Korom Anna rendező és Fecske Flóra operatúr közös alkotása egy többgenerációs család lakásába invitál. A nagycsalád intimitását, érzelmi spektrumát egészen nyers, dokumentarista stílusban, és mégis gyengéden mutatja meg, különös figyelmet szentel a női családtagoknak. A zenés film az együttélés apró rezdüléseit és az élet nagy fordulópontjait a maguk drámaiatlanságában és gyönyörűségében viszi vászonra. A család történetét kilenc, élőben felvett dalon keresztül kísérjük, amelyeket átszőnek az Uljana Quartet ugyanabban a lakásban felvett koncertjének pillanatai.
Odd ID
Az Odd ID zenéje szeret földkörüli pályára állni - elszállós, energikus dalaik az elektronika és a pszichedelikus folk határmezsgyéjén táncolnak. Szilágyi Fanni rendezésében a Twentysix belvárosi dzsungele válik a fiatal zenekar színpadává. A hatalmas pálmák és páfrányok, királyi cédrusok és monsterák között meglepő ívet jár be az Odd ID koncertje, finom érzésektől egészen a széles hangzásokig és zenei katarzisig.
Dresch Vonós Quartet A világhírű Dresch Mihály a magyar jazz egyik irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt az alapot, ahonnan a jazzes improvizáció szárnyalni tud. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Cserepes Károly Cserepes Károly zenéje pont olyan izgalmas és sokoldalú, mint ő maga és az életútja. A koncertfilmben Karcis Gábor vizuálművész és Kálmán Mátyás rendezőpáros 3D mapping technikát használva vetített archív és modern videofelvételeket az éjszakai Füvészkert indáira és lombjaira, vagy éppen magára Cserepes Károlyra.

Új filmek előfizetőknek
Már elérhető a CineGo alkalmazás a Google Play Store-ban. Az alkalmazást Androidos op. rendszerű tévékre, illetve GoogleTV-s Chromecastre lehet telepíteni. Bejelentkezés után ugyanazokat a filmeket tudod elérni, amiket az oldalon keresztül már kikölcsönöztél, vagy előfizetőként elérsz. Mivel friss alkalmazás, ezért minden tapasztalatot, véleményt várunk! Akkor se csüggedj, ha pedig Samsung vagy LG tévéd van - hamarosan azokra a felületekre is érkezik dedikált applikációnk!
Irány a Cinego!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek