Cinego - új filmek 05/27

****

Készültünk azért új filmekkel is a héten: már elérhető Asghar Farhadi legújabb filmje, a tavaly ilyenkor Cannes-ban díjazott A hős. Farhadi visszatért Iránba rendezni, és ismét egy kisember kafkai történetét forgatta le.
Emellett szintén elérhető már Móra Ferenc novellájából készült MILK c. rövidfilm. A film teljes Cinegós bevétele a Sziráki Polgárosodásért Alapítványhoz kerül, akik az összeget a helyi gyerekek iskolai étkeztetésére, illetve életkörülményeinek javítására, valamint a film helyszínéül szolgáló közösségi ház felújítására fordítják majd.
Visszatérő filmünk pedig A Föld sója Wim Wenderstől.


A hősRahim börtönben van, mert nem tudott visszafizetni egy adósságot. Kétnapos eltávozása alatt felkeresi hitelezőjét: szeretne egy részletet törleszteni, és megpróbálja meggyőzni, hogy vonja vissza a vádakat. Családja és menyasszonya kiáll mellette, és a szerencse és egy emberi jogi alapítvány is a segítségére siet, Rahim mégis hamarosan a hazugságok egye jobban köréfonódó hálójában találja magát. Semmi sem úgy történik, ahogy eltervezte, és a férfi az események egyre gyorsabban száguldó, félelmetes lavinájában küzd az igazáért.
Asghar Farhadi új, ismét Iránban játszódó filmje a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját (Grand Prix) nyerte.


MILKrövidfilm
A film főszereplője Rebeka, aki az iskolában általában szétszórt, a tanulásban nem jeleskedik, és gyakran el is késik. Ezt persze tanára, Hajduk Károly (Akik maradtak, A Martfűi rém, Félvilág) nem nézi jó szemmel. Sőt, egyre gyanúsabb neki a lány viselkedése, aki osztálytársaihoz hasonlóan minden nap alig várja, hogy megérkezzen a friss tej. Amikor viszont megkapja a bögre, gőzölgő italt egyszerűen eltűnik vele az udvaron. A tanárt nem hagyja nyugodni Rebeka furcsa viselkedése, és egyik nap utánamegy...
A film teljes Cinegós bevétele a Sziráki Polgárosodásért Alapítványhoz kerül.
A Föld sójaIsmét elérhető!

Korunk egyik legkiválóbb fotósa, Sebastião Salgado kontinensről kontinensre utazott az örökké változó emberiség nyomában járva. Tanúja volt közelmúltunk fontos történelmi eseményeinek; nemzetközi konfliktusoknak, éhínségeknek, népvándorlásoknak. Most az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, és a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt. Életútját fia, Juliano mutatja be, aki apjával tartott utolsó utazásai során; valamint a rendező kolléga, Wim Wenders.

Új filmek előfizetőknek
Kétéves indulásunkat ünnepelve május 15-től kezdve két hétig minden nap új filmmel készülünk előfizetőinknek. Eddig ezek a címek jelentek meg:

Bár a Cinegón több gyerekeknek szóló alkotást is találhattok, ünnepeljük idén a gyereknapot olyan filmekkel, ahol gyerekek a főszereplők! A válogatás itt érhető el.
Irány a Cinego!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!