Budapesti Illusztrációs Fesztivál

Az illusztráció világszerte az egyik legprosperálóbb grafikai műfaj, amit pályázatok és fesztiválok sora bizonyít, amelyeket rendszerint jelentős sajtófigyelem és közönségsiker kísér.

 

 

 

2019 őszén a Graphifest keretében első alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Illusztrációs Fesztivál.

 

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál célja, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A pályázatra olyan képi alkotásokat várunk, amelyek konkrét szövegre reflektáló, narratív képalkotások: szabadon választott művek, régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásainak - vers, novella, regény, mese, gyermek- és ifjúsági irodalom illusztrációi. Nem titkolt szándékunk, hogy ösztönözzük a hazai irodalmi illusztrációt, láthatóvá tegyük a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentáljuk a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is. Az illusztráció egyéb irányai mellett különös figyelmet szentelünk az elmúlt évtizedekben kevesebb figyelmet kapott szépirodalmi illusztrációnak. Kiemelten fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a klasszikus és kortárs, külföldi és hazai alkotók írásai korszerű képi alkotásokkal társulva jussanak el a közönséghez.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum alapítása óta kiemelt feladatainak tartja az irodalmi illusztráció gyűjtését és ösztönzését, ezért részt vállal az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb irodalmi illusztrációs pályamunkáinak bemutatásában és díjazásában is. A legjobb pályaművek bemutatására a Petőfi Irodalmi Múzeumban kerül sor. A szakmai zsűri legjobbnak ítélt, első három helyezett alkotást pedig a múzeum megvásárolja gyűjteménye számára.

A fesztiválra több kategóriában is lehet jelentkezni, a Petőfi Irodalmi Múzeum az évfordulós alkotók - Ady Endre, Csáth Géza, Örkény István - műveit megcélzó pályázatot karolta fel: illusztrációkat várunk az idén évfordulós alkotók valamelyikének választott művére.

 

A pályázatra augusztus 30-ig lehet jelentkezni

Kiállításmegnyitó és díjátadó: 2019. október 16.

A kiállítás 2019. október 16. és 30. között lesz nyitva

 

Pályázni már megjelent és nyomtatásban még ki nem adott művekkel egyaránt lehet.

A verseny első tárlatának a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Terme és a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet.

Terveink szerint a tárlat anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításként jelenne meg, kétnyelvű katalógus kíséretében.

 

A pályázat technikai részletei:

https:www.aranyrajzszog.hu/aktiv-palyazatok/elso-budapesti-illusztracios-fesztival-palyazat

 

Egy témán (projekten) belül minimum 2 és maximum 10 képet várunk (pl. illusztrációk Ady verseire, 2-10 kép).

A beküldött alkotások közül a kiállítandó és kinyomtatandó műveket az előzsűri válogatja ki.

Ezt követően az alkotó által a 70x100-as felületre összeállított művek kinyomtatásáról a szervezők gondoskodnak.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek