Borsószem hercegnő

rettenetes testi és lelki kínokat élt át, a leendő királynő, Diana

Andrew Morton

Diana igaz története-saját szavaival

Gabo Kiadó

www.gabo.hu

Szívszorítóan szomorú, tragikus kötet egy béklyóba zárt asszonyról, akit imádott a világ, ő meg szenvedett. Bulimia és társai. Rendkívül nagy volt rajta a nyomás, hogy megfeleljen a királyi családnak és a közvéleménynek, közben minden lépését figyelték, amatőr detektívek, papparazzik és amatőr fotósok. Együtt kellett élnie már menyasszony korában, hogy Károly herceg titokban mást szeret, kit Diana halála után feleségül is vett. Rivaldafényben, szenvedve élve óriási teher, gondoljunk csak az isteni dívára, Marilyn Monrora. De kínos kötelesség a figyelem, gondoljunk John Lennon történetére, a minap Trumhot kellett kimenekíteni valami bunkerbe. Mindenesetre a kötet bővelkedik irgalmatlan szenvedésben. Egy Molnár Ferenc anekdota ugrott be nekem.

A kötet olvasásáról. Molnár Ferenc, a híres drámaíró, hintón ment színházba egy négy lovas hintóval, melynek menet közben kiesett az ajtaja. Kintről, a szegényebb emberek vágyakozva bámulták a kivilágított alkalmatosságban a puccos, gazdagnak tűnő embert. Aki emberfeletti erővel szaladt a hintó alatti úttesten, mert félt, hogy a lovak eltapossák. Na, ilyen kettős életet élt Diana, Károly herceg felesége is az angol trón körül.

A kiadó

Azóta, hogy huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben megjelent a Diana igaz története, az emberek teljesen más szemmel néznek a walesi hercegnőre és a brit monarchiára. Az eleinte hitetlenkedve fogadott életrajzi bestseller azóta egyedülálló klasszikussá vált, nemcsak szenzációs tartalma miatt, hanem azért is, mert Diana szorosan együttműködött a kötet megjelenésében. ,,Egyedülálló mű ez a királyi házról írottak közt", mondta róla Andrew Neil szerkesztő.
Most, huszonöt évvel később, a technika fejlődése lehetővé tette a hercegnővel titokban készített magnófelvételek korábban érthetetlen részeinek rekonstruálását is, így betekintést kap az olvasó Diana gondolkodásába éppúgy, mint a királyi házban töltött életének megdöbbentő mindennapjaiba.
Andrew Morton csak 1997-ben, Diana tragikus halála után árulta el, hogy a hercegnő és ő titokban együttműködtek. Ezzel a rendkívüli, minden tilalmat áthágó vállalkozással Diana lehetőséget kapott arra, hogy bepillantást engedjen a királyi hercegnő kétségbeeséssel és fájdalommal teli életébe, de sokat elárul bátorságáról, vágyairól, együttérzéséről és humoráról is. Soha addig nem beszélt még senki a királyi családból ilyen nyíltan, mint Diana a boldogtalan házasságáról, a kapcsolatáról a királynővel és a család többi tagjával, reményeiről, félelmeiről és álmairól.
Életében ikon volt, halálában legendává vált. Diana még húsz évvel a párizsi tragédia után is lenyűgözi az embereket.
Diana itt hagyott minket, de emléke él. A Diana igaz története - saját szavaival lehetne akár a hercegnő önéletrajza is.
Kerekes Tamás


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek