Blaskó Bandi malacai

snapszerozással végződött

Blaskó Bandi malacai

 

Blaskó Bandi volt az állomás esze, a mindentudó, a probléma-megoldó gondolkodás maga. A raktárgazdálkodásnál volt idegenárú átvevő, ez volt a munkakörének megnevezése, de valójában a raktárak, az állomás, a város, a világ mindenese volt. Nem létezett olyan dolog, ami kifogott volna rajta, illetve ha volt is valami, akkor azon már csak a Jóisten vagy az ördög tudott segíteni. Fiatalon, falusi gyerekként került az állomásra. Egy-kettőre kitűnt éles eszével, és csak általános iskolát végzett, mégis valamiféle irodista lett a raktáraknál. Hamar kiderült róla, hogy mindenhez ért: a miskároláshoz-heréléshez épp úgy, mint kályha javításhoz, a tetőfedéshez. Ám a telefonálás volt a mindene. Szinte nem létezett az országban olyan hely, amiről ne tudott volna és főleg, hogy valaki ismerőse ne legyen, legalább is telefonos ismeretség.

-Hogy is hívják azt a pasast, aki az igazgatóságon az üdülést intézi? - kérdezte Klárika, az állomásfőnök titkárnője, és Blaskó Bandi kész volt a válasszal. Ilyen bagatell kérdésekre épp úgy volt válasza, mint arra, hogy Truman beveti-e az atombombát, vagy Micsurin tud-e esőt csinálni?

A háború utáni ínséges időkben nagy becsülete volt az ilyen mindenhez értő-mindentudó embernek. A mindenből nagy-nagy hiány éveiben jó szívvel fogadták az ezermester-szerű gondolkodást és beállítottságot, úgyhogy kivétel nélkül, mindenki által kedvelt figura lett az állomáson.

Néhány vasutas szinte üzletszerűen feketézett, vagyis amit olcsóbban tudott megszerezni valahol, azt drágábban értékesítette  máshol. Ingyen utazott az országban, és a szabadidejében sok mindent föl tudott hajtani az ilyen ember. Szinte külön iparág lett ez, ami persze az akkori törvények szerint bűn-tetendő volt. Néhányan börtönben is végezték, mert csak ráfizettek valamivel.

Blaskó Bandi nem tartozott közéjük, ám a malac vásárlás nagymestere volt.

Amikor elérkezett az idő, megkezdte a végtelen telefonálást a vasúti telefonon. Végig bogarászta azokat a helyeket, amelyekről tudott volt, hogy olcsóbban lehet malacokhoz jutni, mint máshol. Sorra kérdezte ki az ismerőseit, hol, mennyiért mennek a már ilyen idős malacok.

Végül is két alföldi település akadt fent a hálón: Nádudvar és Téglás. Ez utóbbi az Isten hátamegetti Hajdu megyében van, de itt annyira olcsón lehetett hozzájutni a portékához, hogy megérte a fáradtságot az itteni vásárlás. Azért többnyire Nádudvar lett az utazás célja, valamiért szimpatikusabb volt ez a hely.

4-5 vasutas társával elindultak a malacok után. Kenyér-szalonna-hagyma volt a tarisznyában, a zsebben egy pakli magyar kártya, és végig snapszerozták a nem kis utat.

A fifikásabb emberek általában ultizni szoktak, Blaskó Bandi viszont még álmában is snapszerozott! Nem unta meg a blattozást, némelyik útitárs vasutas nagyokat aludt közben, másik váltotta addig. Az úton végig ment a zsuga, arra felé. Mert ahogy megvették a malacokat, úgy 25-30 darabot, elkezdte szervezni a hazaszállítást, ami persze már telefonon elő volt készítve. A disznópiacról az állomásra, az árufeladás intézése, és aztán vagonba rakni az állatokat, az etetésről-itatásról gondoskodni, a malacokat szállító vagon ide-oda tolatása. Végig a malacok mellett volt, hol a tehervagonban, hol a mozdonyon, a vezető mellett utazott. Volt, amikor félre tolták a malacokat, fél napig. Ő akkor is szemmel tartotta a szállítmányt, takarmányt szerzett nekik, szalmáról gondoskodott, etetett-itatott. Jó két nap alatt megérkezett a malacos vagon, a többiek persze már várták.

Mindenki megkapta a maga állatát, néhány hét múlva, amikor eljött az ideje, kimetszették a már süldő-forma malacokat. Ki mást hívtak volna operatőrnek, mint Blaskó Bandit? Ő elvégezte a munkát kifogástalanul.

Az első hóesés elhozta a disznóölések idejét. Ekkor kezdődött meg Blaskó Bandi nagy menetelése, mert a vasutasok mindannyian őt hívták böllérnek. Függetlenül attól, hogy az Alföldön termett-e coca, vagy sem.

A disznóölés borozgatással és snapszerozással végződött minden vasutasnál.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek