Betlehem mosolya

Ébenfekete haja hullámai keretezik édesapja vonásait idéző finom, ecsetet kívánó, misztikus portréját.

 

Nézem lányom vonásait. Lágy, kissé ovális arc, kecses, de dús, élettel telt szájvonal, rózsás pír, hatalmas, párizsi kék, vagy talán betlehemi kék, mindig huncutkásan mosolygós szemek, a pupillái messzeségbe merengve lágy keleti táncot lejtenek. Szívem dobbanása gyönyörködteti sudár termetét, ahogy tovalibben fiatal hévvel telten, valahányszor puszit csattant fejem búbjára, s szertelen ölelése forrón átjárja anyai szívem.

A nyár gyermekeként született huszonkét éve mondhatni valódi szerelem-babaként. Kíváncsiságunk az azúr égbolt magasságáig hatolt, hiszen apai ágon a család Betlehemből származása palesztinként, valamint felmenőim zsidó és sváb múltja nem is tehette volna máskorra a bébi napvilágra érkezését, mint július negyedikére, az amerikai függetlenség napjára. Év szerinti dátuma egybeesett kis országunk rendszerváltásának titulált évére, azaz ezerkilencszásznyolcvankilenc. Talány? Véletlen egybe esés? Ki tudja. Minden esetre egy hihetetlen történet kezdete akár.

Várandósságom perceit lefoglalta az a megfoghatatlan érzés, ami őt a fentiek alapján különlegessé, a legkülönlegesebbé tette. Egy növekedő apróság, akiről semmit sem tudok, de mégis szinte mindent. Ezer és egy éjszaka is kevés lett volna ahhoz, elképzeljem valódi, mai karakterét. A palesztin meleg-barna szemek, és jómagam zöldes tekintetének szövevénye édesanyám szinte türkizes azúr szemeit festette arcába.  Amikor még a pocimban bolondozva mocorgásával szórakoztatott, aprócska akvarell portrékat alkottam róla, és szinte minden egyes alkalommal valami megfoghatatlan rajtam kívüli erő az ecsetem az azúrkék festékbe mártatta hatalmas szemeket festetve.

 

Most, és minden eddigi  Karácsony váráskor gondolataim Sawsan (magyarul: Szauszán, mely tulipán, és hibiszkuszvirág keresztezéséből született csoda) elkalandoztatja messze földre, és valahogyan úgy érzem, hogy itt, bennem is megszületett a béke, a nyugalom, a szeretet, amit oly sokan a világon Betlehem említésével erősítenek ama bizonyos aranypor  szitálásakor, mely lágyan befedi érzékelőinket, és megnyugvást hoz világunkra bárhol is töltsük az ünnepet..

 

Békés, boldog Karácsonyt kívánok szeretettel.

 

 

Mimmy

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
nagikata
#7. 2015. szeptember 9. 15:51
Zsóka, ezt olvastam el elsőre. Gyönyörű!!
nk
Eliza Beth
#6. 2011. december 28. 16:01
Így utólag is boldog ünnepet, Mimmy!
Mimmy
#5. 2011. december 28. 15:23
ja, ok, megvan.
előzmény: Mimmy hozzászólása, 2011. december 20. 22:13
Mimmy
#4. 2011. december 20. 22:13
Hol találtad meg ezt az írásom, mert az "irodalom" fül alatt nincs a sorban?
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2011. december 20. 18:43
Mimmy
#3. 2011. december 20. 22:04
Dehogy! Pontosan a megbékélés a lényeg, pláne most Karácsonykor, hiszen Betlehem egy szimbóluma is a világvallások egybefonódásának, bár most inkább palesztinek lakta nagyváros.
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2011. december 20. 18:43
Fer-Kai
#2. 2011. december 20. 18:43
Azt hiszem, ha származása patakjai ily különösen egymásba folynak, Betlehem békéjét, derűjét mossák bele a Mediterrán-tenger azúrkék vizébe.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!