Betekintés a divatszakma rejtelmeibe

Bender-Tóth Katalin személyi stylisttal beszélgettem.

Mi inspirált arra, hogy könyvtár szakos lévén annyira elmélyülj a divat világába, hogy stylist illetve személyi stylist légy?


Kislány koromhoz nyúlik vissza a történet. Már 8-9 évesen nagymamám régi ruháit átszabtam, persze az ő engedélyével, és divatbemutatókat tartottam. Nem egyszer az unokatestvéremet kértem fel a modellkedésre, aki készségesen végigvonult a „kifutón”. Szüleim voltak a nézőközönség, mindig lelkesen megtapsolták az alkotásaimat, én pedig nagyon örültem a sikeremnek. (nevet)


Hát, ez nagyon édes! De ahogy mindent, ezt a szakmát is meg kell tanulni. Az alapokat Budapesten, a francia anyaintézményű Mod’Art Divatiskolában kaptad, és a gyakorlatot Szemes Nórától sajátítottad el.  Hogyan kerültél kapcsolatba Nórával?


Gondoltam egyet, és írtam neki levelet, tudna-e velem foglalkozni. Először elutasító választ kaptam, mondván, hogy most nem ér rá ilyesmire, de hamarosan ő keresett meg engem. Több tanonc is volt, akikkel együtt belemerültünk a személyi styling gyakorlati rejtelmeibe. Nórát elkísérhettük vásárolni az ügyfeleivel – rendkívül hasznos volt ez a gyakorlati tapasztalat.


Hogyan fért bele az idődbe, hogy egy éven keresztül hetente kétszer elutazzál a fővárosba? Nem volt nagyon fárasztó?


Gyes alatt végeztem el a tanfolyamot. Férjem és a szüleim mindenben támogattak, elvállalták a gyermekfelügyeletet, hogy én tanulhassak. Ezért nagyon hálás vagyok nekik. Persze, fárasztó volt, de az ember mindenre képes, hogy a célját megvalósítsa. Nem volt egyszerű időszak, gyakran telefonáltam, hogy minden rendben van-e otthon, és alig vártam, hogy hazaérve magamhoz ölelhessem a kisfiamat.


A Lilla Magazinba is írsz. Hogyan jött ez a gondolat?


Sokat lapozgattam a magazint, és feltűnt, hogy nincsen divatrovat, ezért írtam a szerkesztőségnek, hogy jó lenne bővíteni a lapot, és ezt a témát szívesen elvállalnám. Örömmel vették, azóta is írogatok cikkeket.


A Facebook oldalad (Bender Kata Style) is azt tükrözi, hogy ez neked nem munka, inkább hobbi, sőt szenvedély. Honnan meríted az ötleteket?


Leginkább saját kútfőből, de mindig hozzáolvasok, hogy naprakész legyek. Férjem szeret fényképezni, két ügyfelemről készítettünk már fotósorozatot, amit megosztottam az oldalamon, így lehetőségem van a munkám eredményét is bemutatni.


Gondolom, hogy ezzel a tevékenységgel kitágult előtted a világ. Miben nyilvánul meg ez nálad?

 

Megtanultam a ruhákat és a divatot másképpen látni.Vannak példaképeid a „nagyok” közül?


Persze. Victoria Beckham, amióta divattervező. Ő öltözködésével a kifinomult, minimalista, letisztult vonalat képviseli.  És Jenna Lyons, az egyik híres amerikai divatmárka a J.Crew  kreatív igazgatója. Ő éppen az ellenkezője a letisztult stílusnak, inkább eklektikus, befejezetlen, amolyan most keltem ki az ágyból …. (nevet)


Állítólag a divat megismétli önmagát. Akkor nem is kellene megválni a jó állapotú, régebbi ruhadaraboktól?

 

Azért kicsit más formában tér vissza a divat, de egy kis találékonysággal fel lehet dobni a megunt ruhákat. Ebben is szoktam tanácsot adni a gardróbrendezések során.


Mit javasolsz azoknak, akik ész nélkül követik a legújabb trendeket?

 

Nem mindenkinek áll jól az aktuális trend. Az idei ősz divatszíne például a khaki és mustár, de szinte csak az ősz színtípusnak áll jól.  Azt tudom tanácsolni, hogy mindig az egyéniségünknek, alkatunknak megfelelő fazonú ruhákat válasszunk, és figyeljünk oda a színekre. Csak azért, mert a barátnőnkön láttunk egy tuti jó ruhát, nem biztos, hogy hozzánk is passzol.


Régebben csak a hírességek kiváltsága volt, hogy öltözködési mentor adjon tanácsot a hibátlan megjelenéshez. Mit gondolsz, miért van szüksége manapság már az átlagembernek is arra, hogy szakértőhöz forduljon?

 

Valahogy egyre nagyobb figyelem helyeződött a külső megjelenésre, igényesebbek az emberek és nem utolsó sorban a munkahelyen is tökéletes megjelenést várnak el a dolgozóktól.  Emellett megnövekedett a kínálat is, egyre több és több márka létezik, tucat számra nyílnak üzletek a bevásárlóközpontokban.  Sokan hobbiként tekintenek a vásárlásra, sajnos. Ezt azért teszem hozzá, mert a reklámok azt sugallják, hogy akkor vagy menő, ha a legújabb divat szerint öltözködsz. Persze, fontos a külső megjelenés, de legalább olyan fontos a belső harmónia!


Hogyan tudod átadni, és egyáltalán át lehet a kreativitást adni?


Ötleteket adok, irányt mutatok és tudatos vásárlásra ösztönzöm az ügyfeleimet. Sokszor halljuk, hogy nincsen egy rongyom sem, holott tele van a szekrény ruhákkal. Az a baj, hogy megveszünk sok mindent csak azért, mert megtetszik vagy, mert divat, aztán rájövünk, hogy nem tudunk mit felvenni hozzá. Ezért érdemes szetteket vásárolni. Ebben próbálok segíteni.


Mindig elfogadják az iránymutatásaidat?


Nem mindig, és nem is célom senkire ráerőltetni az elképzeléseimet, csak tippeket adok. Igen, volt már arra is példa, hogy elzárkóztak a javaslatomtól. Például egy vékony lábú hölgynek ajánlottam színes, mintás nadrágot, az egy kicsit erősít, de ez már nem fért bele az ő értékrendjébe. Természetesen tiszteletben kell tartani, mindenki maga dönti el, hogy meddig az addig.


A színek kombinálásának vannak íratlan szabályai?


A színtípusnak megfelelő színeket kombinálhatjuk, de fontos tudni, hogy a hideg-meleg színek ütik egymást. Továbbá három színnél többet nem érdemes variálni, mert a kevesebb sokszor több.


A testalkat is fontos tényező a ruhaválasztásnál. Milyen testalkat-típusokat különböztetünk meg, és melyik a legideálisabb?


Ötféle testalkat van: Az I vagy fiús alkat, a H vagy más néven téglalap alkat, valamint az alma, körte és a homokóra.  A homokóra a legideálisabb, de apró trükkökkel mindegyikből ki lehet hozni a maximumot.

 

Mik a leggyakoribb buktatók?


(nevet) A hajviselet. Egy rosszul megválasztott frizura és hajszín nagyon el tudja rontani az összképet. Mindenkit arra buzdítok, hogy a természetességre törekedjen.


És az öltözködés terén mi a legnagyobb hiba?


Hogy inkább takargatni akarunk, nem az előnyt kiemelni. Másik probléma a túlzások. Sajnos csak nagyon kevesen követik a kevesebb néha több elvét.


Szaktanácsadásokat, csoportos tréningeket tartasz, cikkeket írsz, gardróbrendezés, közös vásárlások az ügyfelekkel. Vannak még távolabbi tervek, amiket szeretnél megvalósítani?


Vannak, rengeteg ötletem van még a jövőre nézve, de ez maradjon egyelőre titok!

Elsőként a tapasztalataimat szeretném továbbfejleszteni. Jól érzem magam, feltölt, amit csinálok. A legnagyobb öröm most számomra, hogy jövő szombaton egy másik városban egy 18 éves lánynak leszek a születésnapi ajándéka. Boldogsággal tölt el, és óriási megtiszteltetésnek tartom.


Általában fiatalok keresnek fel, vagy vegyes korcsoport?


A gyesen lévő anyukák, mielőtt visszamennek dolgozni, szívesen fordulnak hozzám, együtt vásárolunk, szetteket állítunk össze, így a reggeli rohanáskor csak benyúlnak a szekrénybe, nem kell gondolkodni, hogy mit is vegyenek fel. De múltkor egy hatvan év körüli hölggyel mentünk szemüvegkeretet választani, és férfiak is megkerestek már.


Hol szoktad tartani a szaktanácsadásokat?


Csoportos tanácsadásokat előre meghirdetett időpontban és helyszínen, limitált létszámmal (max. 6 fő) tartok, hogy jusson elegendő idő mindenkire. Az egyéni tanácsadás igény szerint, az ügyfél lakásán vagy egy kávézóban, de akár 2-3 barátnő délutáni csajos programjaként is szóba jöhet.


Győrben rajtad kívül ismersz más stílustanácsadót?


Úgy tudom, hogy itt, helyben nincsen vetélytársam. (nevet) Legtöbben Budapesten vannak, vagy a miatt költöznek oda, hogy ott könnyebb stylistként érvényesülni. Én a családommal nem gondoltam arra, hogy itt hagyjuk Győrt, itt születtem, itt élnek a szüleim, testvérem, szeretem ezt a várost, nem tervezzük, hogy elmenjünk innen.


Végül egy személyes kérdés, bár lehet, hogy másokat is érint. Szerinted helyes, hogy vannak alkalmi ruháim, amit a hétköznapokon nem, vagy csak ritkán veszek fel?


Nem kell tartogatni a ruhákat, nyugodtan fel lehet venni hétköznapokon flitteres felsőt farmerrel. Miért is őrizgetnénk a szekrényben a csinosabb darabokat, hogy csak egy évben egyszer vagy kétszer vegyük fel? Hiszen minden nap ünnep kell, hogy legyen!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek