Bemutatjuk a 33. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramját

2021. június 18. és 26. között ismét megrendezik a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját

 

 

Az érdeklődő közönség három helyszínen tizenöt versenyelőadást és öt versenyen kívüli produkciót láthat a határon túli és anyaországi magyar színházakból.

Balogh Tibor, a fesztivál művészeti tanácsadója, az előadások válogatója így fogalmaz az idei színházi seregszemléről: „Az elmúlt hónapok nyoma mélyen rögzült bennünk. A közönséggel való személyes érintkezés hiánya, a bemutatók elmaradása, az önmagukért való próbák összekuszálják a természetes értékvilágot. Bezártságukban a színészek elkezdenek egymás örömére játszadozni, majd megcsömörleni a saját ötleteiktől, a kollégájuk önismétléseitől, és egyszer csak eltolják maguktól a jelent. Ami a jelen mögött van - mily természetes paradoxon -, az a műsorra tűzött darabok eredeti közege."

 

A fesztiválon látható versenyelőadások:

 

Jöel Pommerat: Ez a gyerek - Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

Gyerekkori sérülés-bőröndjeinkkel, csalódás-táskáinkkal vagy gyűlölet-dobozainkkal nézünk szembe, amiket jó sokáig tudunk cipelni. Az előadás tovább jutott az összukrajnai GRA - Great Real Art színházi seregszemléjének második fordulójába. Oleh Melnyicsuk rendezése.

 

Füst Milán: Boldogtalanok - Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

Húber Vilmos ezúttal televíziós gyártásvezető, akit hidegen hagynak mind az emberi érzelmi kapcsolatokat illető konvenciók, mind az illő viselkedésformák. Az előadás érdekessége, hogy Albu István rendező és a Figura társulata egyfajta hibrid előadást hozott létre: a színészek játékát egy részletekre összpontosító, élőben forgatott és vágott filmváltozat kíséri a játéktéren kifeszített vetítővásznon.

 

Pintér Béla: Parasztopera - Kassai Thália Színház

A szerző darabját számos hazai és határon túli színház bemutatta már, sikere 2002. évi ősbemutatója óta töretlen. Ezúttal a Kassai Thália Színház társulatának előadásában, Rédli Károly rendezésében látható. Kusza családi kötelékek és bonyolult érzelmi viszonyok, vérbő komédia és gyötrelmes dráma. Édes titkok és fájdalmas leleplezések.

 

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak - Aradi Kamaraszínház - Szegedi Pinceszínház

Csokonai több, mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok zenével, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként mutatja be a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közösen. A művet Tapasztó Ernő állította színpadra.

 

Sławomir Mrożek: Emigránsok - A Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Forrás Színház és a Váci Dunakanyar Színház koprodukciója

A darab a rendszerváltás előtti Európában, kelet-európai vendégmunkások németországi mindennapjaiba enged betekintést. A Soproni Petőfi Színház és a Csallóközi Csavar Színház visszatérő vendégei a fesztiválnak, tavaly Henrik Ibsen Peer Gynt című művével arattak kiemelkedő sikert a közönség körében, akik minden bizonnyal ezúttal sem csalódnak Gál Tamás színművész és Pataki András rendező évtizedet is meghaladó szakmai kapcsolatának legújabb gyümölcsében.

 

Henrik Ibsen: Nóra - Kolozsvári Állami Magyar Színház

Botond Nagy az a fajta rendező, akinek markáns, könnyen felismerhető, saját világa van.  Van egy hangulat, sőt konkrét technikai védjegyek, audiovizuális közeg, attitűd, ami jellemző rá" - írják róla. Kétségünk sem lehet afelől, hogy a norvég drámaíró műve ideális választás a színházi alkotó szándékát illetően.

 

Tamási Áron: Boldog nyárfalevél - Marosvásárhelyi Spectrum Színház

A Tamási Áron-díjas Török Viola rendező a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője munkássága során többször is színre vitte Tamási Áron darabjait: a Hullámzó vőlegény és a Vitéz lélek mellett bemutatott Tündöklő Jeromos nagy sikert aratott több fesztiválon. A rendező a Boldog nyárfalévéllel az emberi együttéléshez nélkülözhetetlen bizalmat veszi górcső alá a marosvásárhelyi társulattal együtt.

 

Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett - Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

A Betlenben, 1968-ban született, kétszeres UNITER-díjas szerzőt a román színházi élet fenegyerekeként emlegetik, mások mellett a klasszikus művek merész átdolgozásai okán. Munkásságának jelentős részét képezi az improvizációra épülő szerzői előadás. Idén nyáron a sokrétű hatásokból sajátos, összetett színházi nyelvvel bíró sepsiszentgyörgyi társulat a kiemelkedő román alkotó rendezésével érkezik Kisvárdára.

 

Szarka Gyula - Szálinger Balázs: Zenta, 1697 - Zentai Magyar Kamaraszínház, Soproni Petőfi Színház

Nem hiányozhat a fesztivál programjából az új magyar rockopera sem, amelynek zenéjét Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja szerezte. Az előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben. Az előadás rendezője Pataki András.

 

Lénárd Róbert: Y-elágazás - Vajdasági Tanyaszínház

Az előadás az Y generációs fiatalokról szól, egy generációról, amely mindent azonnal akar és mindent most. Puskás Zoltán, az előadás rendezője, az Újvidéki Színház művészeti vezetője a vajdasági színházi élet különlegesen izgalmas látásmóddal bíró alkotója.

 

Branislav Nušić azonos című komédiájának motívumai alapján: A gyászoló család -   Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Branislav Nušić A gyászoló család című komédiája az egyik legismertebb és legtöbbször játszott szerb színdarab. Története egy olyan család körül forog, melynek tagjai egy tehetős rokon halála után szemet vetnek annak mesés hagyatékára. Az előadás a New York-tól Lublinig, Belgrádtól Goriziáig számos nemzetközi díjjal elismert Andrej Boka rendezésében kínál igazi színházi csemegét az ínyencek számára.

 

Jon Fosse: Én vagyok a szél - Kovács Ágnes Anna emlékének

A Szkéné Színház, a TRIP Hajó és a Transzformáció Alapítvány közös előadása.

2008-ban, életének 34. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Kovács Ágnes Anna, Marosvásárhelyről áttelepült színművész, a Honvéd Együttes Kamaraszínházának volt tagja. Az előadás Szabó K. István rendezésében a remény gyakorta elvesző illúziójáról, és a folyamatos útkeresés néha bizonytalanul ingoványos talajáról is mesél.

 

Halász Péter: Gyerekünk - Csíkszeredai Csíki Játékszín

Halász Péter, a már életében legendává nőtt, formabontó színházi alkotó egy családi történet szemszögéből a színház természetrajzát kutatja művében. Vajon hol van az a pont, amikor a néző bekapcsolódik a színpadi történésekbe, és a színház nem pusztán kellemes esti élmény, hanem valóság lesz számára? Hatházi András rendezése a fenti kérdéseket vizsgálja.

 

Szedjetek szét - Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

A Szedjetek szét munkacímű előadás Domonkos István életművén alapszik. A költő még a hetvenes években hagyta el szülőföldjét, a Vajdaságot, ám önkéntes emigrációjában született szövegei arról tanúskodnak, hogy soha nem volt képes teljesen elszakadni tőle. Az előadást Mezei Kinga álmodta színpadra.

 

Gianina Cărbunariu: A tigris - Nagyváradi Szigligeti Színház

A Szigligeti Színház tavaly, Lila ákác című produkciójával elnyerte a fesztivál legjobb előadásának díját, s bizonyosan idén sem csalódnak a fesztiválozók a társulat egyik új bemutatójában.

 

A fesztivál programjából kitűnik, hogy Magyarország egyik legjelentősebb színházi seregszemléjére idén is meghatározó hazai és kiemelkedő, magyar nyelven játszó, határon túli színházak és alkotóműhelyek kaptak meghívást.

 

A fesztivál fővédnöke Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője.


Jegyrendelés: http://szinhaz.w3h.hu/contact

Info: Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, 4600 Kisvárda, Flórián tér 20., tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454.; kisvarda.szinhaz@t-online.hu, kisvarda.szinhaz@gmail.com

A fesztivál teljes programja: http://szinhaz.w3h.hu/tartalom/magyar-szinhazak-33-kisvardai-fesztivaljanak-programja

FACEBOOK: https://www.facebook.com/KisvardaiFesztival

Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja - 2021. június 18-26.

 

 

Dát.

Művelődési Központ

Zsinagóga

Bagolyvár

Jún. 18. 

P

 

18.00  Füst Milán: Boldogtalanok

Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház   (2 h egyben) (16+)   (verseny)

21.00  Joël Pommerat:     Ez a gyerek Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (2 óra) (verseny)  12+

21.00  Huszka Jenő - Szilágyi László: Sissy, a magyar királyné  Monarchia Operett

Jún. 19. Szo.

17:30   Megnyitó ünnepség

Herczeg Ferenc:  Déryné ifjasszony  (2h 30')

Déryné Társulat 

 21.30  Pintér Béla: Parasztopera

Kassai Thália Színház

(verseny)    16+

 

Jún. 20.

Vas.

 

 

18.00    Szedjetek szét  (Domonkos István művei alapján) Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka (1h 35' egyben) (verseny) (stúdióelőadás)

21.00 Halász Péter: Gyerekünk

Csíkszeredai Csíki Játékszín     (1h  25') (verseny)

21.00   Zandt-Milmore:

Bocs, félrement!

Orlai Produkció

(1h 15' egyben)

Jún. 21. Hé

 

 

 

 19.00    Branislav Nušić alapján:

A gyászoló család

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata      (1h 10')  (verseny)

(stúdióelőadás)

11.00   Kemény Henrik alapján: Vitéz László és az elátkozott malom 

Aradi Kamaraszínház  - Szegedi Pinceszh.    

21.00  Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak  - Aradi Kamaraszínház  - Szegedi Pinceszh.

Pinceszínház   (1h 20') (verseny)    

21.00  Peter Shaffer: Rövidzárlat

Veres 1 Színház

16+

Jún. 22. Kedd

    

16.00    Mrozek: Emigránsok Soproni Petőfi Szh., Komáromi Csavar Szh.,  Forrás Szh., Váci Dunakanyar Szh. (2 óra egyben)

(verseny) (stúdióelőadás)

21.00    Ibsen: Nóra

Kolozsvári Állami Magyar Színház 

(1h 40' egyben) (verseny)    14+

21.00    Szente Vajk: Legénybúcsú

Játékszín

(2h 45')

Jún. 23. Sze

 

 

19.30   Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett

Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (2h egyben)   (verseny)

(stúdióelőadás)

17:00    Tamási Áron: Boldog nyárfalevél

Marosvásárhelyi Spectrum Színház

(verseny)

22.00   Szarka Gyula - Szálinger Balázs:

Zenta, 1697   Zentai Magyar Kamaraszínház és Soproni Petőfi Színház     (verseny)

Jún. 24. Csüt.

 

 

18.00   Gianina Cărbunariu:

A tigris

Nagyváradi Szigligeti Színház 

(1h 30')    (verseny)

(stúdióelőadás)

23.00    Jon Fosse:

Én vagyok a szél  

Transzformáció Alapítvány, Szkéné Színház, TRIP (1h 5') (verseny)   ÉJSZAKAI

21.00  Tanyaszínház

Lénárd Róbert:

Y-elágazás   (1h 20' egyben)

(verseny)

Jún. 25. Pé

 

18.00   Tankred Dorst:  Merlin

A Maladype Színház és Kisvárdai Várszínház közös produkciója

(stúdióelőadás)

21.00   Shakespeare: Hamlet   

Komáromi Jókai Színház, Pozsonyi Színház- és Filmműv. Főisk., Symbol Polgári Társulás 

(2h 25', szünet 20')   hallgatói előadás

21.00  Hárman párban (Nagy Sándor, Peller Anna, Vágó Bernadett)

Jún. 26.

Szo

 

17.00  Záróünnepség Tajtékos dalok - Boris Vian-revü (Budapesti Operettszínház)

 (2h egyben)

 

21.00  Szemenyei - Mikó - Závada:  Sándor Mátyás

Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros (2h 10')

 

 

Június 19. szombat 19.30 óra, Főtéri Színpad : Nagy Szilárd és Ragány Misa koncertje

Június 20. vasárnap napközben, és 21.15 és 22.25 órakor: Meghatározatlan időre (kirakatszínház 7')   

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház  előadása  a Coffee Tea Area, a Story Bistro és az Ajándék-Lakberendezés kirakataiban.

Június 21. hétfő 19.30 óra, Coffee Tea Area: Rakonczai Imre koncertje

 

További információk (szereposztások, szinopszisok, jegyárak):    Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ,

4600 Kisvárda, Flórián tér 20., tel.: 45/ 405 239 ;  +36 20 464 74 54www.kisvarda.szinhaz.hu.

Jegypénztár: 45/500 450., 45/500 265.       Facebook: @KisvardaiFesztival

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek