Barátok Háza Boldva

Ora et Labora


Szerénytelenség nélkül állíthatom, az épület vonzó és egyedülálló a maga nemében. A História-völgy projekt keretében működő Barátok Háza a turisztika minden igényét kielégíti, és azt gondolom, mi boldvaiak is elégedettek lehetünk a kivitelezéssel.
Jómagam többszörösen is érintett vagyok a Barátok Háza ügyében. Egyrészt, mint tollforgató ember, írtam már róla különböző kiadványokban és publicisztikai anyagokban, másrészt, mint a Református Műemléktemplomunk szerves, de mégis önálló részeként működő épületének vezetője, mindenképp szeretnék beszámolni arról, hogy milyen feltételek mellett üzemel az új intézmény.
„A Barátok Háza egy turisztikai központ..." áll a tényszerű leírásban. Hétköznapi szemmel nézve ez számomra nem jelent mást, minthogy az idesereglő turisták megérkeztek a Kánaánba, innen sehová netovább, mert minden, amire vágyik, itt fellelhető, megtekinthető.
Komolyra fordítva a szót, valóban benne van a lehetőség, hiszen a História-völgy nyitó kapuja Boldván található, és a projekt szempontjából is minden nálunk veszi kezdetét. A betérő vendéget itt érik az első benyomások, pont úgy, ahogyan az ember ismerkedik: már az első pillantásból kiderül szimpatikus-e az illető vagy nem. Ez súlyponti kérdés, bárhonnan is nézzük. Ha számba vesszük az impulzusokat, a faluképet tekintve igazán nincs mit szégyellnünk, hiszen községünk rendezett porták sorából áll, külsőségekben harmonikus, tetszetős, békés település érzetét kelti. Továbbra is a szemlélődő szemüvegén keresztül nézve a Monostor teret, állíthatom, a környező településeket is beleértve az egyik legszebb ékkő ebben a körzetben. Köszönhető ez a rendezett és egész évben gondosan karban tartott parknak, a bemutató jellegű gyógynövénykertnek, a napórának és az emlékműnek. A tér igazán harmonikus látványt nyújt, amint a régmúlt és a jelen békés szimbiózisában éli mindennapjait.
A Református Műemléktemplomunk múltját nem kell ecsetelnem, mert évek óta közkedvelt helyszín a történelmi emlékhelyeket látogatók listájában.
Mintegy hároméves idegenvezetői tapasztalatom azt mutatja, hogy egyre nő azok tábora, akik csak látogatóként, egyszerű, hétköznapi országjáró sétaként illesztik programjukba a boldvai látnivalókat, és terveink szerint ezek a látogatók adják majd a Barátok Háza célközönségének nagy hányadát. A turisztikai központ elsősorban kifelé tekintget, arra apellálva, hogy a vidéki turizmus egyre növekvő népszerűségét meglovagolva, minimum a fenntartási költségét kitermeli, ne adj Isten, némi profitra is szert tesz, amivel fejlesztheti, bővítheti a szolgáltatásai körét.
A szolgáltatásai nincsenek ingyen, mint ahogy a fenntartása is pénzbe kerül. Jegyárai országos viszonylatban nézve is versenyképesek, és ha az itt élők pénztárcájához mérve magasak, bocsássa meg az olvasó, ha indirekt módon rámutat a régió szegénységére. A projekt alkotói éppen ettől a szegénységtől szeretnék megszabadítani az itt élőket úgy, hogy alkottak egy vázat, és e váz körül élő vállalkozó szellemű emberek építhetnek erre inat és izmot, életre keltve az alultápláltságtól mozdulatlanságra ítéltetett régiót. Boldva élen jár az újraélesztésben, hiszen a kulturális és szociális élet tekintetében is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Rendezvényeinek minősége országos szinten is megállja a helyét, hogy csak két dolgot említsek, ilyen az idén első alkalommal megrendezésre került Aludttej Fesztivál és a nagy hagyományokkal rendelkező Kamarakórus Fesztivál is.
A Barátok Háza szolgáltatásai, szabadtéri kisszínpada, teázója és három kiállítótere, melyben elsősorban a Műemléktemplom múltjához kapcsolódó tárlatok tekinthetők meg, tovább színesítik a palettát.
A kétszárnyas ajtón belépve egy információs tér tárul a szemünk elé, ahol leginkább a szolgáltatások viszik a fő hangsúlyt. Helyi alkotók termékei fogadnak bennünket, amit akár meg is vásárolhatunk, de nyomtathatnak emléklapot is a pénzünkért, kedvünkre válogatva betűtípust és designt. Az asztalon kiadványok, szóróanyagok, amik további helyszíneket kínálnak látogatásra. A bencés élet lenyomata érződik abban az installációban, amit a második kiállítóteremben találunk.
A Halotti Beszéd és Könyörgést (amely nyelvemlék, egy temetési szertartás része volt) hivatott életszerűen megjeleníteni az a tizenhárom szerzetes, akik egy sírt állnak körül, miközben a háttérben halk zene mellett a teljes szöveget is hallhatjuk, olvashatjuk. A harmadik teremben tablók sora vár ránk, melyeken többek között a Pray-kódexről és az egykor használatos gyógynövényekről találunk leírásokat. Ez a terem nemcsak kiállítótérnek kiváló, hanem nagysága, akusztikája lehetővé teszi kislétszámú rendezvények, előadások befogadására is.
A ház első felének bemutatását nem véletlenül hagytam utoljára, hiszen a Teázó több szempontból is tartogat meglepetéseket számunkra. Egyrészt a helyiségek nemcsak hogy hívogatóan ízlésesen berendezettek, de kiállítótérnek is megfelelnek. Jelenleg Máthé István helyi alkotó hagyatéki darabjai, Lipták Géza fakanalai és jómagam kerámiái stílusosan illeszkednek a puritán egyszerűséggel berendezett környezetbe.
Másodsorban a portéka, amit kínál, sem hétköznapi, hiszen nemcsak „szimplán" helyben gyűjtött, termesztett és szárított gyógynövényekből készült teákat kortyolhatunk, hanem keverékeket is, amelyek egyedi ízvilágot tükröznek. A turisztikai szempontokat figyelembe véve a teázó hangulata, illata és látványa mindenképp telitalálat.
A Barátok Háza egy új perspektívát nyit mindenki számára, hiszen az itt élők nemcsak látványban gazdagodnak, hanem idővel szolgáltatókká is válhatnak, az ide látogatók pedig nemcsak a Műemléktemplom ódon falai között kereshetik a múlt lenyomatait, hanem közelebbi ismeretséget köthetnek a bencések egykori szokásaival, olvashatnak hétköznapjaikról, és egy jó tea mellett beszélgethetnek arról, merre induljanak tovább a História-völgy kanyargós ösvényein.
Zárszóként hadd osszam meg egy személyes élményemet a Barátok Házával kapcsolatban, amit szinte mindennap megélek, és úgy gondolom üzenet mindannyiunk számára.
Zárás után, amikor hazafelé megyek, mindig visszanézek, és intek Janus apátnak, aki a ház homlokzati ablakából néz le ránk. Mosolya mögött ott a bencések üzenete:
Ora et labora! (Imádkozzál és dolgozzál!)


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#2. 2012. október 9. 08:56
Most már kissé jobban kiismerhettük magunkat nálatok. Köszi a bemutatót!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek