Barakonyi Zsombor festőművész alkotásának leleplezése

2022. augusztus 11., csütörtök 18.00 óra 1024 Budapest, Lövőház utca 39.

 

A képzőművészet gyógyító ereje - 

Művészetpártolás a MiND Klinikán - 

 

 

 

A magyar gyökerekkel büszkélkedő, Buffalóban élő orvos-házaspár Mechtler László és Mechtler Katalin Magyarországon egyedülálló módon támogatja a fiatal orvosokat és a kortárs képzőművészetet. Mechtler Katalin művészeti missziója, a BuBu - Buffaló+Budapest - Program keretében augusztus közepén leplezik le a neves kortárs festőművész, Barakonyi Zsombor Az örömök kertje c. festményét a budapesti MiND Klinikán.

 

Dr. Mechtler László a buffalói Dent Neurológiai Intézet orvos-igazgatója, a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője, a buffalói New York-i Állami Egyetem neurológiai professzora, a budapesti MiND Klinika egyik tulajdonosa Ausztráliában született és az Egyesült Államokban nőtt fel. Orvosi diplomáját 1984-ben, a budapesti Semmelweis Egyetemen szerezte magyar nyelven, ami a származása mellett, egy életre meghatározta elköteleződését Magyarország felé. Mechtler professzor hosszú évtizedek óta jelentős mértékben támogatja a magyar orvosokat: térítésmentes tanulmányutakat szervez Buffaloba, melynek keretében a magyar orvosok az általa vezetett klinikán ismerkedhetnek meg a legmodernebb amerikai egészségügyi módszerekkel, eljárásokkal, eszközökkel, gondolkodásmóddal, mely tapasztalataikat Magyarországra hazatérve kamatoztathatják.

 

Mechtler professzor családja a művészetek lelkes rajongója és aktív pártfogója. Három gyermeke közül Júlia már több mint egy évtizede a híres New York-i David Zwirner Galéria vezetője, felesége Katalin pedig éveken keresztül volt a buffaloi Hallwalls Contemporary Art Center testületi tagja. Mechtler Katalin rengeteg kapcsolatra és tapasztalatra tett szert az amerikai művészeti világban, melyek arra inspirálták, hogy a kortárs képzőművészet támogatása céljából életre hívja a BuBu - Buffaló+Budapest - Programot. A BuBu Program 2018 óta köti össze a budapesti és a buffaloi képzőművészeti alkotó közösségeket, aktív szakmai kapcsolatot teremtve támogatja szellemileg és anyagilag az egyéni és kollektív alkotások létrejöttét, bemutatkozását. Mechtler Katalin és a férje rendszeresen látnak vendégül magyar alkotókat buffaloi otthonukban, ahonnan a művészek életre szóló élményekkel és fontos szakmai kapcsolatokkal térnek haza. A BuBu Programban eddig nyolc magyar képzőművész vett részt, többek között Barabás Zsófi, Nemes Márton, Bodoni Zsolt festőművészek, és az a Keresztes Zsófia, akinek Az álmok után: merek dacolni a károkkal c. kiállítása az idei Velencei Biennálén látható. A BuBu nemcsak a magyar, de az amerikai alkotókat is támogatja, a program keretében eddig az amerikai Sarah Fonzi szobrász, Pam Glick festő és Jacob Kassay vettek részt magyarországi tanulmányúton. 

 

A Mechtler házaspár számára életre szóló misszió a művészetek, a művészek támogatása, rendszeresen vásárolnak is képzőművészeti alkotásokat. Az évek során jelentős gyűjteményre tettek szert, mely egyre csak gyarapodik. Az otthonuk, a buffaloi Dent Neurológiai Intézet és a budapesti MiND Klinika falait is kortárs festők alkotásai díszítik, amelyeket Mechtler Katalin és férje személyesen válogatnak ki, figyelembe véve az intézmények gyógyító funkcióját is. Ezen szempontok alapján kerültek a MiND Klinika tereibe Gerhes Gábor, Kucsora Márta, Haragos Péter és Victor Vasarely alkotásai.  

 

Dr. Schwab Richárd a MiND Klinika egyik alapítója kiemelte: 

„Engem valósággal lenyűgöz Mechtler László és Katalin munkája és hatalmas energiája: nemcsak összekapcsolják a magyar és amerikai orvosokat, valamint a budapesti és buffaloi képzőművészeket, hanem egyesítik tudásukat, tapasztalataikat és eredményeiket is. Mechtler Katalin BuBu Programja példaértékű, melynek eredményeképp a betegek is valódi, szoros kapcsolatba kerülnek hiteles képzőművészeti alkotásokkal. Úgy gondolom, hogy egy klinikán nagyon fontos a támogató, barátságos légkör - ami a MiND-ban a festményeknek is köszönhető. Én teljes szívemből hiszek a művészet gyógyító erejében."

 

Barakonyi Zsombor festőművész 2019-ben töltött el néhány hetet a Mechtler házaspárnál, Buffaloban. A látogatás alkalmával a magyar alkotónak nemcsak az amerikai művészeti világ rejtelmeiben volt alkalma elmerülni, hanem a buffaloi Dent Neurológiai Intézet személyre szóló orvoslással kapcsolatos misszióját is megismerte. Amikor néhány évvel később - a buffaloi Dent mintájára - megnyitott a budapesti MiND Klinika, Barakonyi Zsombor és családja a személyes ismeretség révén is ide fordult egészségügyi problémáival, ahol rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert. A művészt emiatt is nagy örömmel tölti el, hogy az Az örömök kertje c. festményét választották ki, hogy a MiND Klinika váróterét díszítse, atmoszféráját emelje. 

A festmény leleplezésére 2022. augusztus 11-én, csütörtökön, 18.00 órakor kerül sor, a művész, a Mechtler házaspár, meghívott barátaik, valamint a MiND Klinika dolgozóinak jelenlétében. 

 

Képünkön Mechtler László Barakonyi Zsombor festménye előtt

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek