Balage: Egyestés karácsony

Szemem csukva, s én egy mesebeli erdőbe képzelem magam. Érzem a fenyők gyantájának semmihez nem fogható karácsony-illatát.

 

Az éjszaka sötétjében párnával a fejem alatt hallgatom a dallamot: pa-pa...papam...pa-pa...papam... Ezernyi esőcsepp játssza szívszomorító ütemét az ereszen. Pa-pa...papam... Az isteni dobverők fáradhatatlan ritmusára lüktetnek ereim, miközben egy ködös emlékfoszlány próbál utat találni agyam kesze-kusza labirintusain keresztül tudatom leképező központja felé. Pa-pa...papam...


Szemem csukva, s én egy mesebeli erdőbe képzelem magam. Érzem a fenyők gyantájának semmihez nem fogható karácsony-illatát. Valahonnan a messzeségből mintha egy angyali kórus mennyei énekét kapná fel az esti szellő, kezdetben jazz-esebb hangokat a későbbiekben viszont szolidabb szólamokat továbbítva hallójárataim felé. De miket is beszélek, hisz a levegő meg sem moccan. A tél hidege sem csípi arcomat, s érzem, biztonságban vagyok.

Ahogy pilláim nagy nehezen felemelem, ködös tekintetem előtt csak lassan rajzolódik ki a táj. Bár este van, a tűlevelű fák ezúttal nem rajzolnak groteszk árnyékokat körém, ágaik meg sem próbálnak göcsörtös ujjakként ijesztő pózokba merevedni, vagy épp utánam nyúlva a szívbajt hozni rám. Mi több, íriszem miközben ledobja álomittas fátylát, bensőmet elárasztja a harmónia és a béke. Amint minden kitisztul előttem, úgy válik számomra egyre világosabbá, hogy amit én eddig sima fenyvesnek véltem, az egy karácsonyfákból álló liget. No de nehogy azt higgyétek, hogy hétköznapi dekorációkkal vannak itt a fenyők díszítve! A hegyes levelű gallyak végein nemcsak színes gömbök és ragyogó égők megannyi sora kápráztatja el legfőbb érzékszervemet, hanem egy kis kutatás során csillagok és plüssmackók is előkerülnek a „lombok" közül. De nincs idő arra, hogy csak a növényekre fordítsam figyelmemet, ugyanis észreveszem, hogy az egyik tisztáson pár szarvas épp a vacsoráját fogyasztja jóízűen, miközben néhány méterre tőlük egy sünöcske gombszemein tükröződnek vissza a karácsonyi fények.

Alighogy a vacsora gondolata tudatosul bennem, észreveszem, hogy tőlem nem messze egy kis mézeskalács házikó bújik meg a fák között. Ablakából három mosolygós arc osztogatja nem mindennapi francia finomságát, a Karácsonyi fatörzset. Még mielőtt elindulhatnék feléjük, egy pincér jelenik meg előttem, kezében különböző ínycsiklandó finomságokkal. Megdöbbentem pislogok párat, körbenézek, és egy hatalmas tömegben találom magam. Egy pillanatig ugyan zavartan nézek az előttem állóra, majd szép lassan elmosolyodok, hisz csak most tudatosul bennem, hogy álmom nem is annyira álom, hanem csak egy emlékkép a november 27-i Sofitel Chain Bridge Hotel karácsonyi dekorációavató ünnepségéről.


Mosolyom még most is melegséggel tölt el, miközben visszagondolok erre az estére. Egy pillanatra ugyan felébredek, míg magamra húzom takarómat, s átfordulok a másik oldalamra, de hamar elaltat a kinti szólam: pa-pa...papam... Ám ahogy a valóság kezdi átadni a terepet a képzeletnek, úgy kúszik be orromba a fenyőillat, s mintha egy angyali kórus távoli hangja szállna felém: pa-pa...papam...pa-pa...papam...

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
szerkesztőség
#9. 2014. december 3. 20:40
Örülök, hogy nem vagyok hatástalan. Főleg, ha a hölgyek érzékszerveire hatok kellemesen ;o)
Köszönöm, hogy olvastál!

Nagyon Kellemes Ünnepeket!
Balázs

U.I.: Elnézést kérek mindenkitől, de a sajtócikkek feltöltése közben lestem rá a cikkre, és elmaradt a ki-bejelentkezés. Akik nem tudnák, a szerkesztőség neve alatt is engem, azaz Balage-t lehet megtalálni....
előzmény: Csilla hozzászólása, 2014. december 3. 18:54
szerkesztőség
#8. 2014. december 3. 20:37
Nagyon Boldog Karácsonyt Nektek is! Örülök, hogy olvastál ;o)
előzmény: Violet hozzászólása, 2014. december 3. 13:19
szerkesztőség
#7. 2014. december 3. 20:36
Örülök, hogy tetszett. Remélem, nem haragszol, hogy nem hallgatok rád, és csak ritkán írok. Főleg, hogy az igazi novellák mostanában teljesen elmaradtak... :S
De azért még néha még kipróbálom magam a fentiekhez hasonlóan ;o)
előzmény: Mara hozzászólása, 2014. december 2. 21:35
szerkesztőség
#6. 2014. december 3. 20:34
Valóban. Tegnapelőtt eléggé megihletett az eső. Gondoltam, ezúttal megpróbálom egyedülállóvá varázsolni a kritikám. Ezek szerint sikerrel?
előzmény: Answer hozzászólása, 2014. december 2. 21:19
Csilla
#5. 2014. december 3. 18:54
Kedves Balage!

Elég rendesen tudtál hatni az érzékszerveimre. :-))))

Köszönöm, és mindenkinek békés karácsonyi készülődést kívánok!
Violet
#4. 2014. december 3. 13:19
Színes gömbök, ragyogó égők, mézeskalács házikó, francia finomság,, a Francia fatörzs a Sofitel Chain Bridge Hotel karácsonyi luxus dekorációavató ünnepségén.
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
Mara
#3. 2014. december 2. 21:35
Lírai hangú írásodat, kedves Balage, nagy örömmel olvastam.
Szeretettel ölellek: Mara
Answer
#2. 2014. december 2. 21:19
Miket kihoz az ütemes eső...
Álom, mese, ünnep és emlékkép.
Pa-pa...papam...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek