Balage - Budapest Töklámpás Fesztivál 2010. október 31. este 8 óra

Érdekes hírre kaptam fel fejem. Egy rendezvényre, mely nem csak a témájával lepett meg, de a hosszával, a céljával, a tartalmával, sőt még a díjazásával is...

 

 

 

Érdekes hírre kaptam fel fejem. A Hősök terén ugyanis egy számomra eléggé szokatlannak mondható fesztivált fognak megrendezni. Ez pedig nem más, mint a Budapest Töklámpás Fesztivál, mely nem csak a témájával lepett meg, de a hosszával, a céljával, a tartalmával, sőt még a díjazásával is.

Még mielőtt ezekre a részletekre rátérnék, szeretnék egy két szót szólni a fesztivál eredetéről. Bár a töklámpás gyermekjátékként való elkészítése, a világ minden táján megtalálható ahol az alapanyag, a megfelelő nagyságú tök rendelkezésre áll, mára mégis legtöbbünknek az angolszász országokból eredő Halloween ünnep jut eszünkbe róla. Ezt a napot, október 31-ét, szokták a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepének is nevezni. A nagy jelkép, azaz a kivájt, vigyorgó „tökös" alak eredeti neve pedig „Jack O'Lantern". Létezik egy történet, mely szerint ez a tökfej egy másik, Jack nevű részeges tökfejről kapta a nevét, akinek sikerült egy olyan ígéretet kicsikarni magától az ördögtől, hogy ne kerülhessen a pokolba. Igen ám, de halálakor a mennybe se kaphatott bebocsátást. A sátán ekkor egy széndarabot adott hősünknek, amit az egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az idők folyamán az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

 

De, visszatérve a rendezvényre, hazánkban több helyen is meg szokták tartani a Töklámpás Fesztivált. Például október 15-20-án Nagyatád, valamint 9-11-én Szőlőskislak adott teret neki. Ez utóbbinál idén ünnepelte a rendezvény a 12. évfordulóját, és ezzel, valamint műsorával hazánkban ebben a kategóriában az egyik legnépszerűbbnek mondható ez a Balatonboglárhoz tartozó település.

És míg máshol akár majdnem egy hetessé is duzzadhat a töklámpásoknak való „hódolat", addig a Hősök terénél mindössze egy egy órás bulira lehet számítani. További meglepő fordulat az is, hogy a szervezők tavaly a honlapjukon kifejezetten arra kérték az érdeklődőket, hogy amennyiben ebből az összejövetelből hasznot szeretnének húzni, inkább maradjanak otthon:  „A fesztiválon semmit sem lehet pénzért vásárolni, semmiért nem lehet pénzt kérni. Aki árulni szeretne valamit, azt megkérjük, hogy ne jöjjön... de tényleg." Idén viszont új mottó lépett érvénybe a „Tököt hozz, ne légy töketlen felszólítás mellet", mégpedig a „10 forintnak is örülünk, négy vak gyereknek gyűjtünk biciklire és speciális laptopra".

töklampas

A Fesztiválnak immáron nem csak az az egyetlen célja, hogy jól érezzék magukat a résztvevők, hanem a Látótér alapítvány-t is szeretnék támogatni. S ha valaki még életében nem faragot semmilyen zöldséget, annak egy gyorstalpaló is rendelkezésére áll weboldalukon. Ezek után a díjazás talán már mégsem annyira meglepő, ugyanis a legszebb tökű versenyző egy kiló csokival gazdagodhat, igaz, az adakozók között parfüm, gyerekcipő és kuponfüzet is kisorsolásra kerül majd.

A szervezők kérése, viszont nemcsak az, hogy mindenki érezze tök jól magát, de megkérik a résztvevőket, hogy a program végén a mindenki a saját lámpását vigye is haza, nehogy a későbbiekben emiatt ne lehessen újra felvonultatni majd őket.

Minden résztvevőnek jó szórakozást kívánok!

 

Honlap:  http://www.toklampasfesztival.hu

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek