Az utolsó szó jogán

Bírák ültek kemény asztalok mögött, a teremben a zsarnokság őrködött. Súlyos vádak az ég felé szöktek, s a vádlott maga a szerelem lett. Koppant a kalapács, s a hatalom intett: - Az utolsó szó...

Az utolsó szó jogán

 

 

Bírák ültek kemény asztalok mögött, a teremben a zsarnokság őrködött. Súlyos vádak az ég felé szöktek, s a vádlott maga a szerelem lett.

Koppant a kalapács, s a hatalom intett:

- Az utolsó szó jogán a vádlott beszélhet!

Néma csend suhant a földre, s a vádlott bátran nézett vádlók szemébe.

- A reszkető félelem nem éppen kenyerem, mentegetőzni sosem volt kedvem, többé az életben mást már nem keresve. Vádolnak ármánnyal, csúfságos csalással, huncut mosolynak messze ragyogásával. Vádolnak Önzéssel, skótsággal, de megkérdék egyszer is, mért járok magánnyal? Érezték egyszer is, csak egyet ölelve? Kemény az élet, tudom én jól, csak ki tipor, törtet, jut előbbre, de vajon a hűséget megvehetik-e? A hiúság vádját is rám ruházták, s ímé most bevallom, mindegyik leányom hiúságra tanítom. A szépség, ha adott, mutassa bátran, de kívül-belül tiszta ragyogásban. Kacér tekintetre is tanítom, kellemre, bájra, szép mozgásra, de csak az igaz szívű embernek nyíljon meg a szíve zárja. Okítom kapni, s adni is a szépet, legyen boldogság, annak is ki nézhet. Okítok ifjút is tiszta szeretetre, küzdésre, harcra, s gyöngéd figyelemre. Nem kérek sokat, s nem is keveset. Csak az élettől egy hosszú gyökeret. Hajtanék fiúnak, s hajtanék a lánynak, szerelmet adnék szépnek és csúnyának. S bizony vádolhatnak cifra sorokba szedve, csak az nem emelne szót, ki már rátalált az igaz szerelemre.

Ennyit szólott, s nem tovább. E pár szót sem magáért, hanem azért a bizonyos első boldogságért. S ekkor megnyílott a terem ajtaja, ablaka, s a könnyező lelkek mind beosontak. Nem volt ott többé zsarnokságnak helye, a bíráknak is bizony meglágyult a szíve.

A szerelem intett, s tovább lépkedett, útján a magány társául szegődhetett. Elkisérte messze, a horizonton túlig, útközben talán még megérintett valakit.

 

Töröki Papp Erzsébet

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Töröki Papp Erzsébet
#3. 2014. szeptember 2. 23:25
Kedves Mara!

Örülök, hogy tetszett. Múlt hónapban jelent meg Vándorúton című könyvem, amibe főleg ilyen stílusú írásokat gyűjtöttem. Most lesz a könyvbemutató 29.-kén Nyíregyházán 16.30 -kor. Remélem sikert arat a hallgatóságban is.
Köszönöm a kedves szavaid.
Üdv: Erzsó
előzmény: Mara hozzászólása, 2014. szeptember 2. 22:26
Mara
#2. 2014. szeptember 2. 22:26
Ez kedves Erzsébet, gyönyörű prózavers.
Engem lenyűgöztél.

Szeretettel gratulálok: Mara
Hozzászóláshoz jelentkezz be!