Az online térbe költözik a Müpa tehetségbörzéje, a Jazz Showcase

A Jazz Showcase a hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt

 

 

A Müpa egyik missziója a fiatal zenei tehetségek támogatása, amely a mostani pandémiás helyzetben talán még kiemeltebb szerepet kap, mint egyébként. A Jazz Showcase a hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa - ezúttal virtuális - tereibe a jazz.

Január 24-én a jazz kapja a főszerepet a Müpa Home közvetítéssorozat műsorán, hiszen kora délutántól egymást váltják majd a műfaj ifjú tehetségei, az estét pedig a 2008-as Showcase-en bemutatkozott Subicz Gábor vezette Subtones zenekar élő koncertje koronázza majd meg. Az egykor instrumentális csapat ezúttal már Jónás Vera és Kiss Flóra szenzációs vokáljával és Szarvas Dávid ütőhangszeres-beatboxerrel kiegészülve egy egészen friss, 21. századi jazz-funkot varázsol majd a képernyőkre.

A délután hagyományosan a feltörekvő, ifjú zenekaroké, akik a 45 perces koncertekkel nemcsak arra kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a hazai jazzszerető közönség előtt, de egyúttal az európai ismertség felé is megnyílik számukra egy ajtó. A tehetségbörze koncertjeit ugyanis számos hazai és nemzetközi szakember, zenei újságíró és a régió legjelentősebb jazzfesztiváljainak és klubjainak vezetői is figyelemmel kísérik. A hat zenekar fellépését a Müpa kamerái korábban rögzítették a Fesztivál Színházban, a nézők pedig felvételről, a már megszokott csatornákon követhetik majd a Müpa Home közvetítését. A koncertek alatt a Müpa oldalán le is adhatják szavazatukat a kedvencükre, aki így értékes különdíjakhoz juthat.

A napot a hardbop és a modális jazz elemeit népzenei motívumokkal ötvöző Baló Sámuel Trió koncertje indítja. Baló és a dobos Richter Ambrus barátsága az anno a 2016-os Showcase-en is bemutatkozott Ég alatti 5 zenekarban mélyült el, hozzájuk csatlakozott később a nagybőgős Miskolczi Márk és alakult meg 2020 tavaszán az együttes. Az orosházi születésű Bakos Bettika a jazz mellett szabadzenével, színházi zenével és mantraénekkel is foglalkozik. Szerteágazó érdeklődése az általa alapított kvintettben is visszaköszön: a főként saját szerzeményekből álló műsorukban a világzene és a kortárs verszene mellett az improvizációnak is jut hely. Horváth Albert neve nem cseng ismeretlenül a jazzéletben, hiszen tavaly a fiatal tehetség lett a Magyar Jazz Szövetség Az év fiatal jazz-zenésze díjának abszolút győztese. 2020-ban alakult kvartettjével az R'n'B és a funk dallamaival pezsdítik fel a megszokott jazztónusokat. A mindössze tizennyolc esztendős Fehér Fábió élete a zene és hogy mosolyt csaljon a közönség arcára. Triójával főként instrumentális fusion jazzt játszanak, és bátran alakítják a jól ismert jazzsztenderdeket saját ízlésük szerint, a legkülönfélébb zenei stílusokhoz nyúlva inspirációért. A Bolyki Tamás Quartet tagjai egy klasszikus intézmény, a Bartók Béla Szakgimnázium, azaz a konzervatórium falain belül találkoztak. A zenekar 2019-ben első helyen végzett a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Versenyen, Bolyki Tamás dala, az Expose pedig a legjobb kompozíciónak járó díjat kapta. Az együttes jazzes alapú saját szerzeményeit igyekszik minél több irányzat bevonásával színesíteni, így létrehozva egy egyedi, rendkívül változatos hangzásvilágot. Varga Dávid számára nem ismeretlenek a Müpa terei, hiszen olyan zenészekkel volt szerencséje fellépni itt, mint Rick Margitza és John Patitucci. Zenekarával példaképei, Frank Sinatra, Tony Bennett és Michael Bublé dalaiból válogatva a klasszikus swing atmoszféráját idézik majd meg.

 

Az együttesek koncertjéről készült felvételeket a Borbély Mihály vezette, négy hazai és négy külföldi szaktekintélyből álló zsűri ­- Harcsa Veronika jazzénekes, Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, Bágyi Balázs jazzdobos, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, László Attila gitárművész, zeneszerző, Steve Rubie zeneművész, a londoni Club 606 tulajdonosa, Martyna Markowska, a Katowice JazzArt Festival művészeti igazgatója, Nadin Deventer, a Jazzfest Berlin művészeti igazgatója és Igor Vida, a Jazz Klub DS elnöke - értékeli és választja majd ki a kedvencét. A nyertes a következő évadban kiemelt fellépési lehetőséget kap a Müpában - remélhetőleg már élő közönség előtt. A nap és a show házigazdája idén is Novák Péter lesz.        

A Jazz Showcase programjáról további információ: http://bit.ly/JazzShowcase_2021

Hangolódjon a Jazz Shwocase koncertjeire tematikus Spotify listánkkal: http://spoti.fi/2M1ND8j

 

Baló Sámuel Trió

2021. január 24. 14:00 - Müpa Home

Baló Sámuel - zongora; Miskolczi Márk - nagybőgő; Richter Ambrus - dob

További információk: http://bit.ly/Balo_Samuel_Trio

 

Bettika Quintet

2021. január 24. 15:00 - Müpa Home

Bakos Bettika - ének; Kosztolánszki Dominik - tenorszaxofon; Dévényi Zoltán - gitár; Mayer József - nagybőgő; Richter Ambrus - dob

További információk: http://bit.ly/Bettika_Quintet

 

Horváth Albert Quartet

2021. január 24. 16:00 - Müpa Home

Horváth Albert - zongora; Mackó Miklós - gitár; Pál Gábor - basszusgitár; Centgraf Benjámin - dob

További információk: http://bit.ly/Horvath_Albert_Quartet

 

Fehér Fábió Trió

2021. január 24. 17:00 - Müpa Home

Fehér Fábió - gitár; Berki Tamás - basszusgitár; Fazekas Tamás - dob

További információk: http://bit.ly/Feher_Fabio_Trio

 

Bolyki Tamás Quartet

2021. január 24. 18:00 - Müpa Home

Bolyki Tamás - gitár; Bejan Norbert - zongora; Siklai István - basszusgitár; Fábry Adonisz - dob

További információk: http://bit.ly/Bolyki_Tamas_Quartet

 

Varga Dávid Quintet

2021. január 24. 19:00 - Müpa Home

Varga Dávid - ének; Oláh Kálmán Jr. - szaxofon; Farkas Zsolt - zongora; Szajkó Adrián - nagybőgő;  Márkosi András - dob

További információk: http://bit.ly/Varga_David_Quintet

 

Subtones: Friss jazz-funk

2021. január 24. 20:00 - Müpa Home Live

Subtones: Subicz Gábor - trombita; Jónás Vera, Kiss Flóra - ének; Benkő Dávid - billentyűs hangszerek; Csókás Zsolt - gitár; Fonay Tibor - basszusgitár; Csízi László - dob;  Szarvas Dávid - ütőhangszerek, beatbox

Vendég: Lukács Miklós - cimbalom

További információk: http://bit.ly/Subtones

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek