Az évad szerzője - programok

Programsorozat a 2013/2014-es évadban

 

Programok

 

Tasnádi István: Nézőművészeti Főiskola

színházi szatíra

A Nézőművészeti Kft előadása.

Október

 

Valamikor a közeli jövőben, amikor a színészek és a nézők egyre gyakoribb, olykor tettlegességig fajuló vitái miatt a kormány kénytelen bezáratni a színházakat, a Kultusz-minisztérium prevenciós alapja létrehoz egy felsőfokú oktatási intézményt, mely diplomás nézőképzéssel foglalkozik. A diploma tulajdonképpen egyfajta jogosítvány, ami igazolja, hogy tulajdonosa alkalmas a színházban rá váró fokozott pszichikai és fizikai terhelés elviselésére. Vigyázat: az órákat Scherer Péter és Mucsi Zoltán tartja, Színházi Lacika szerepében Katona László lesz látható.

Az előadás után közönségtalálkozót tartunk a szerző részvételével.

 

 

Időfutár

Rendhagyó könyvbemutató

December

 

Tasnádi István Jeli Viktóriával és Gimesi Dórával közösen írt nagysikerű ifjúsági regénye az Időfutár, melyet a magyar rádió immár második évada futó hangjátéksorozatából is ismerhetnek a fiatalok. A történet folytatása várhatóan novemberben jelenik meg, ez alkalomból rendhagyó könyvbemutatóra készülünk. Elvisszük a szerzőt egy miskolci középiskolába, ahol a diákok kérdezhetnek a regényről, a rádiós változatról, és találkozhatnak a sorozat egyik szereplőjével is. Addig is: http://idofutar.radio.hu/

 

 

Terápia - egy tévésorozat(írás) műhelytitkai

Január

 

2012-ben indult az HBO saját gyártású magyar sorozata, a Terápia, melynek Tasnádi István a vezető írója. Januári beszélgetésünkön a szerző Csákányi Eszterrel, a sorozat egyik főszereplőjével és Bácskai Júlia pszichológussal együtt vezet be a pszichoterápia, a forgatókönyvírás és a filmkészítés zárt ajtók mögötti világába.

 

 

Tasnádi István a SZEM-en

Február

 

2014 februárjában rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a 2. SZEM Fesztivált, az európai színházi egyetemek találkozóját. A SZEM kiemelt vendégeként műhelybeszélgetés keretében mutatjuk be Tasnádi Istvánt a fesztivál résztvevőinek és nézőinek.

 

 

Diákszínjátszó verseny Tasnádi István műveiből

Március

 

A Miskolci Nemzeti Színház versenyt hirdet a miskolci középiskolák tanulóinak Tasnádi István bármely drámai vagy prózai művéből vett 15-20 perces jelenet eljátszására. A versenyen a három tagú zsűri egyikeként a szerző díjazza és értékeli az elkészült alkotásokat.

 

 

A fajok eredete

A színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István

A Nézőművészeti Kft. előadása

Március

 

„Tasnádi István keltetőjében most született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalom-játék három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság." (részlet egy kritikából)

Játsszák: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs

Az előadás elnyerte a 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját valamint a Port. hu különdíját

 

 

Tasnádi István: Magyar zombi

A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka a Határtalan Napok keretében

Április

 

Blondin Gáspár, negyvennégy éves nagyábrándi lakos, miután elveszti munkáját és életkedvét, bezárkózik a kerti budiba, és mély depresszióba zuhan. Amíg öngyilkosságát fontolgatja és az élet értelmetlenségén tűnődik, a család s a környezet azon töpreng, hogyan húzhatna hasznot a kisember halálából...

A darab Finito címen 2007-ben elnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb új magyar drámáért.

 

 

 

Évad szerzője/Évad drámája programindító a Miskolci Nemzeti Színházban


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek